În Alianța Vestului se trăiește mai bine decât la Miami

Administrația Fritz rupe contractul pentru reabilitarea Pieței Victoriei și organizează concurs de arhitectură

Într-un recent clasament realizat cu ajutorul unei formule și publicat pe site-ul numbeo.com (cea mai mare bază de date privind orașele lumii), Cluj-Napoca, oraș membru al recent înființatei Alianțe a Vestului din România, se află înaintea unor metropole vestite, precum Miami, Toronto sau Los Angeles, în ceea ce privește calitatea vieții.

CITEȘTE ȘI: Carnagiu pe şosea. Patru morţi după două accidente cumplite produse în acelaşi timp

În top 10 al celor mai calitative oraşe din lume se regăsesc patru din Statele Unite ale Americii, trei din Australia, unul din Olanda, unul din Elveţia şi unul din Noua Zeelandă. Pe primul loc se afla Canberra, din Australia, iar pe locul zece, Shanghai, din China.

La Cluj, salariile sunt mari în comparație cu cheltuielile.

CITEȘTE ȘI: O fetiţă de 10 ani s-a sinucis pentru a-şi face mama fericită: ‘Sper ca într-o zi să mă poţi iubi’

În ultimii ani, orașul din Ardeal a devenit un important centru IT, iar aici s-au mutat mii de oameni din toate colţurile lumii şi s-au creat noi afaceri.

Slujbele bine plătite, dar şi oferta universităţilor au propulsat Clujul pe locul 106 din 226 de oraşe din lume în care se trăieşte bine, conform topului menționat.

Municipalitatea are o aplicaţie prin intermediul căreia oricine poate primi un răspuns în timp real. Parcarea poate fi plătită prin SMS, şoferii au unde să-şi încarce maşinile electrice, iar pietonii circulă cu autobuze electrice.

De asemenea, există și un sistem inteligent de car-sharing, asemănător cumva celui prin care timișorenii pot circula cu bicicletele de la o stație STPT la alta.
Nici la Timișoara nu e rău, zic alții

Clujul e urmat de Timişoara, Iaşi şi Bucureşti în clasamentul oraşelor românești în care se trăieşte cel mai bine. Într-adevăr, pentru o persoană care trăiește în România cu un salariu de 1.700-2.000 de euro brut este mai avantajos decât să câștige mii de euro dar să locuiască la Londra, de exemplu, pentru că după ce se scad impozite, chirii și alte costuri, rămân mai mulți bani.

Printre altele, în calcul au fost luate salariile în comparaţie cu cheltuielile, nivelul de poluare, timpul petrecut în trafic şi siguranţa oamenilor. Timişoara a reuşit să îndeplinească aceste criterii mai bine decât, de exemplu, Barcelona şi New York.

Orașul de pe Bega, în realitate

Cu toate acestea, locuitorii orașului de pe Bega nu sunt întru totul de acord cu descrierea traiului lor bun de acasă.

Fără să fim cârcotași și fără a înceta să iubim Timișoara, acesta este și orașul în care umbli uneori mai mult de o oră ca să găsești un loc de parcare, chiar dacă ai abonamentul TimPark plătit anticipat, în care praful îți intră în nas la tot pasul, curățenia lasă de dorit, țânțarii și șobolanii au zburdat ani de-a rândul, la sistemul de transport public mai este mult de lucru până să devină tentant, iar traficul de la orele de vârf ar scoate din minți și un sfânt.

Cu alte cuvinte, o ducem noi bine, dar ar fi de dorit mai mult simț gospodăresc, la care, după cum arată și topul numbeo.com, Clujul ne cam dă clasă.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “În Alianța Vestului se trăiește mai bine decât la Miami

  1. Ca sa vezi, din tara codasa in UE, doar punand niste semafoare tot la a treia bordura si niste vaporase pe Bega ajungi sa depasesti nivelul de trai al marilor metropole din lume, populate cu fraieri, de ce s-or fi inghesuind cu milioanele sa stea acolo daca la noi e mai bine?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *