Impozitul pe profit în 2019

calculator 1

Conform Codului fiscal, doar companiile care au înregistrat afaceri de peste un milion de euro datorează impozit pe profit. Dacă cifra lor de afaceri este până la această valoare, firmele vor plăti impozit pe veniturile microîntreprinderilor.

CITEȘTE ȘI: O fetiţă de 10 ani s-a sinucis pentru a-şi face mama fericită: ‘Sper ca într-o zi să mă poţi iubi’

Trecerea la regimul de impozitare a profitului se poate face și opțional, condiționat de îndeplinirea a două cerințe: capital social de minimum 45.000 de lei și cel puțin doi salariați.

Cota de impozit pe profit aplicabilă în 2019 este de 16 la sută, deși s-a vehiculat că va fi redusă la 10 procente.

CITEȘTE ȘI: În Alianța Vestului se trăiește mai bine decât la Miami

Calculul, declararea și plata impozitului pe profit se pot face trimestrial, până la data de 25 a primei luni următoare încheierii trimestrelor I-III.

Definitivarea şi plata impozitului pe profit aferent anului fiscal se efectuează până la termenul de depunere a declaraţiei (formularul 101), respectiv, până la data de 25 martie 2019, pentru anul anterior.

Opţiunea pentru sistemul anual de declarare şi plată a impozitului pe profit se face la începutul anului fiscal și este obligatorie doi ani fiscali consecutivi.

În cazul achitării acestui impozit cu plăți anticipate trimestriale, acestea vor fi în cuantum de o pătrime din impozitul pe profitul datorat pentru anul precedent, actualizat cu indicele prețurilor de consum.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *