Șefii Spitalului Municipal din Timișoara au luat foc după dezvăluirile privind beciul jegos de la Clinicile Noi. Cum s-au mușamalizat neregulile?

Șefii Spitalului Municipal din Timișoara au luat foc după dezvăluirile privind beciul jegos de la Clinicile Noi. Cum s-au mușamalizat neregulile?

Șefii Spitalului Municipal din Timișoara au luat foc după dezvăluirile privind beciul jegos de la Clinicile Noi. Cum s-au mușamalizat neregulile?

La fix o lună de la publicarea articolului În spitalul în care Dominic Fritz face <vizite de lucru>, alimentele sunt păstrate într-un beci murdar și plin de igrasie, iar mâncarea gătită este livrată în stilul <las’ că merge și-așa>, dieteticianul Spitalului Municipal Timișoara se va afla în fața comisiei de cercetare disciplinară pentru că și-a exercitat dreptul la liberă exprimare prevăzut la articolul 30 din Constituția României.

Mai precis, Tudor Stricescu va fi prezent vineri, 31 mai, la ședința comisiei de cercetare disciplinară, în urma “referatului înregistrat în data de 16.05.2024, înaintat de către doamna director îngrijiri Gîdea Ramona, în calitate de șef ierarhic superior, referat din care rezultă faptul că în data de 30.04.2024 a fost publicat un articol în presă bazat pe materiale transmise de dumneavoastră, ținând cont de faptul că angajații unității nu sunt în măsură să dea declarații în presă, instituția având purtător de cuvânt”.

Așa cum îi stă bine unui director care s-a trezit, anul trecut, cu biroul percheziționat de polițiștii de la Direcția Generală Anticorupție, doamna Gîdea inventează în referatul de sesizare a comisiei de disciplină “materiale” pe care ni le-ar fi transmis dieteticianul Tudor Stricescu și care ar fi stat la baza articolului publicat în 30 aprilie a.c., în condițiile în care – așa cum am și scris, de altfel, la acea vreme – noi ne-am adresat omului pentru lămuriri pe speța respectivă abia după ce am primit informații și fotografii concludente de la alte surse din interiorul Spitalului Municipal.

Ca atare, tot ceea ce a făcut Tudor Stricescu a fost să ne răspundă la câteva întrebări strict pe aria sa de competență profesională, adică să își exercite dreptul la liberă exprimare pentru care – în caz că doamna Ramona Gîdea nu a aflat încă – în Decembrie 1989 s-a murit la Timișoara și nu numai. Ne îndoim profund că un regulament de ordine interioară al unei instituții publice poate anula dreptul la liberă exprimare statuat în Constituția României, deși, la ceea ce se întâmplă la această oră în Spitalul Municipal din Timișoara, orice este posibil…

 

Toate bune și frumoase

Referatul de sesizare a comisiei de disciplină a fost întocmit de directorul de îngrijiri Ramona Gîdea după controlul efectuat de o echipă a Direcției de Sănătate Publică Timiș în data de 10 mai, control în urma căruia, așa cum era de așteptat, toate au ieșit bune și frumoase. Bine, nu chiar toate, pentru că, dacă unele aspecte negative prezentate în articolul precedent au putut fi cosmetizate în așa fel încât echipa DSP Timiș să nu găsească nimic negativ, în schimb, beciul insalubru amplasat vizavi de Clinicile Noi nu se putea metamorfoza peste noapte într-un spațiu adecvat păstrării alimentelor. Așa că acel beci a fost închis, rolul său fiind preluat de un spațiu improvizat în curtea spitalului. Suntem curioși cum se respectă acolo condițiile prevăzute de legislația în domeniu care spun că legumele proaspete se păstrează la o temperatură controlată între 0 și 12 grade, din moment ce ne aflăm la începutul verii, iar afară sunt deja 27-28 de grade…

https://renasterea.ro/in-spitalul-in-care-dominic-fritz-face-vizite-de-lucru-alimentele-sunt-pastrate-intr-un-beci-murdar-si-plin-de-igrasie-iar-mancarea-gatita-este-livrata-in-stilul-las/

Această curiozitate strict jurnalistică nu este singura, mai avem câteva întrebări apărute în urma lecturării procesului-verbal de constatare redactat de echipa DSP Timiș în urma controlului din 10 mai.

Astfel, aflăm din acel proces-verbal că “pentru anumite secții livrarea se face în recipiente mari, de inox, cu capac ermetic închis” și că “încălzirea și porționarea mâncării se face în oficiile alimentare ale secțiilor”. Și acum întrebarea: de ce trebuie încălzită mâncarea, din moment ce, conform legislației în domeniu, mâncarea gătită trebuie păstrată la peste 60 de grade, fiindcă între 8 și 60 de grade este temperatură pericol, în care se pot dezvolta bacterii?

Dacă mâncarea trebuie încălzită, înseamnă că în ciuda “capacului ermetic închis”, mâncarea se răcește pe parcursul livrării de la blocul alimentar – indiferent că este cel de la Clinicile Noi sau cel de la Maternitatea “Odobescu” – până la secțiile răspândite prin oraș. Iar asta se întâmplă din cauză că mașina de transport nu are aerotermă pentru a se putea seta temperatura recomandată, am scris acest lucru și în articolul publicat în 30 aprilie, dar echipa DSP Timiș a consemnat în procesul-verbal că mijloacele de transport sunt “autorizate din punct de vedere sanitar-veterinar” și a închis subiectul.

https://renasterea.ro/in-spitalul-in-care-dominic-fritz-face-vizite-de-lucru-alimentele-sunt-pastrate-intr-un-beci-murdar-si-plin-de-igrasie-iar-mancarea-gatita-este-livrata-in-stilul-las/

Trecem la o altă propoziție din procesul-verbal – “Ouăle sunt păstrate într-un frigider dedicat” – care expediază rapid și acest aspect sesizat în articolul precedent, în care arătam că “ouăle se depozitează la temperatură controlată de 4-8 grade, nu într-o încăpere, pe palet, cartonul și lemnul nu sunt recomandate în bucătărie, fiindcă poate absorbi apa și apare mucegai”.

Haideți să vedem ce se întâmplă cu ouăle până ajung în “frigiderul dedicat” invocat de echipa DSP Timiș în procesul-verbal. Astfel, ouăle, până a fi supuse procesului de preparare, trec prin următoarele etape, când se pot degrada: recepție de la furnizor în cantitate mare, 800-1.000 de bucăți, depozitare în magazie, pe paleți, magazie care nu este dotată cu frigider de mare capacitate, unde temperatura nu este controlată, transferul unei cantități reduse de ouă din magazie către spațiul de preparare la data și ziua în care acestea se află în meniu și doar acestea sunt păstrate în frigider. Cu alte cuvinte, echipa DSP Timiș a găsit acele ouă în frigider și a consemnat că totul este în regulă, ceea ce ridică o nouă întrebare: dacă în toate celelalte etape nu s-au respectat condițiile de depozitare și păstrare, de unde certitudinea echipei DSP Timiș că acele ouă găsite în frigider și-au păstrat proprietățile organoleptice și se pot servi bolnavilor?

https://renasterea.ro/in-spitalul-in-care-dominic-fritz-face-vizite-de-lucru-alimentele-sunt-pastrate-intr-un-beci-murdar-si-plin-de-igrasie-iar-mancarea-gatita-este-livrata-in-stilul-las/

În sfârșit, să vedem și cum a consemnat echipa de control a DSP Timiș în procesul-verbal aspectul privind beciul jalnic în care se păstrau alimentele: “În ceea ce privește beciul menționat în articol, ca fiind impropriu păstrării produselor alimentare, la data controlului acesta nu se mai utiliza, decizie luată de către conducerea unității”.

Legătura de cauzalitate între apariția articolului din 30 aprilie și decizia managerului spitalului, Daniel Malița, de a închide acel beci jenant este una evidentă, problema care se ridică fiind, însă, alta: din moment ce acel beci era “impropriu păstrării produselor alimentare” de mai mulți ani, nu de ieri, de azi, cum de a scăpat până acum “vigilenței” echipei DSP Timiș, ce au controlat doamnele inspectoare?!

https://renasterea.ro/in-spitalul-in-care-dominic-fritz-face-vizite-de-lucru-alimentele-sunt-pastrate-intr-un-beci-murdar-si-plin-de-igrasie-iar-mancarea-gatita-este-livrata-in-stilul-las/

 

Inspectoarea care controlează Spitalul Municipal are doi copii angajați acolo

Am păstrat pentru final un detaliu de culoare: inspectoarea DSP Timiș Margareta Bejinar, cea care a întocmit procesul-verbal din care reiese că totul este roz la Spitalul Municipal Timișoara, are doi copii angajați fix în spitalul respectiv: fata este asistentă medicală la Ambulatorul de obstetrică-ginecologie, iar băiatul este registrator medical la Ambulatorul de recuperare, medicină fizică și balneologie.

Iar șeful lor ierarhic superior este chiar directorul de îngrijiri al Spitalului Municipal, Ramona Gîdea, care a însoțit echipa DSP Timiș la controlul efectuat în data de 10 mai în respectiva unitate sanitară.

 

Anchetă internă la DSP Timiș

Joi, înainte de publicarea articolului, am solicitat un punct de vedere conducerii DSP Timiș referitor la această situație, în care un inspector efectuează controale la angajatorul copiilor săi.

Iată răspunsul primit: “Ca urmare a sesizării cu privire la o serie de neconformități în cadrul blocurilor alimentare, precum și al modului de distribuire a alimentelor către secțiile medicale aparținând Spitalului Municipal Timișoara, o echipă de inspectori ai Serviciului Control în Sănătate Publică din cadrul Direcției de Sănătate Publică Timis a efectuat o verificare la unitatea în cauză. Referitor la starea de incompatibilitate supusă atenției, privitoare la unul din membrii echipei de control, în condițiile în care 2 membri ai familiei sale ar fi fost angajați ai Spitalului Municipal, precizăm faptul că – la momentul desemnării inspectorilor – superiorul ierarhic nu a avut cunoștință despre faptul că unitatea verificată ar fi angajatorul membrilor de familie ai unuia dintre aceștia. Urmare a verificărilor efectuate se confirmă aspectele semnalate de dumneavoastră cu privire la raporturile de muncă ale copiilor inspectorului în cauză cu S.C.M.U.T., însă tema controlului nu a vizat domeniile în care activează aceștia. Totodată precizăm că membrii de familie în cauză nu dețin funcții de conducere și nu sunt factori decizionali. Până în prezent nu au existat suspiciuni cu privire la imparțialitatea colegei noastre, întrucât în controalele anterioare efectuate aceleiași unități sanitare pe diverse teme, la care a participat și inspectorul la care faceți referire, au fost aplicate măsurile legale, fără a se face rabat de la legislația în vigoare. Pentru lămurirea cazului și evitarea unor situații similare în viitor, directorul executiv a dispus efectuarea unei anchete interne”.

CITEȘTE ȘI: Primăria Timișoara stă să cadă: ruine și multă rușine (foto/video)

Încurajați de promptitudinea cu care ne-a răspuns conducerea DSP Timiș și de disponibilitatea manifestată de a face lumină în acest caz, am plusat cu o nouă întrebare: dacă la controalele anterioare efectuate la Spitalul Municipal Timișoara de către inspectorul Margareta Bejinar “au fost aplicate măsurile legale, fără a se face rabat de la legislația în vigoare”, cum de nu a descoperit doamna în cauză, la nici unul dintre acele controale, beciul insalubru închis de conducerea spitalului abia la începutul acestei luni, după dezvăluirile publicate de ziarul nostru?


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

8 thoughts on “Șefii Spitalului Municipal din Timișoara au luat foc după dezvăluirile privind beciul jegos de la Clinicile Noi. Cum s-au mușamalizat neregulile?

  1. pentru frigz si gasca de nemernici:
    🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬

    si pentru cine i-a votat pe post de „revolutia bunei guvernari” am un mesaj:

    #IDIOCRACY🤪

  2. Pe bune, atât de multe coincidențe în acest spital condus de corupți, incompetenți și penali. Câte putregaiuri ar trebui sa apară la lumină pana ca cei care sunt la conducerea primariei in a cărei
    subordine este spitalul sa tranșeze această situație penibilă să destituie pe cei care sunt la cârma acestui spital Oare nu sa aratat pana acum câte nereguli se întâmplă la această instituție,cum nu se respecta legislatia muncii,cate abuzuri se întâmplă acolo? Cum este tratat personalul aflat în subordinea marei directoare Gidea ,cum se comportă conducătorul acestui spital cu angajați pe care i consideră incompetenți și prosti.
    Mult succes în campanie domnilor viitorii primari și consilieri care veniți sz ne cereți votul dar vs lăsați conduși de corupți și penali.

  3. Citind regulat Renasterea, asist de la vreme la o telenovela pur balcanica. Corupția, corupții, instituțiile statului la grămadă (Primăria, DSP și lista continua) iti lasa sentimentul ca nu mai avem nimic de făcut decât sa stingem lumina când părăsim tara. Ne bântuie gândul ca dacă ești nevoit sa fi pacientul acestui spital ce poti sa faci??? Sa te rogi sa fie locuri pentru internare, sa poți fi trecut pe lista de programare la RMN peste 6 luni, sa fie medicamente în spital și sa nu faci intoxicarie alimentara în spital. Și voi vreți voturile noastre???

  4. Circul odios continuă la cel mai bolnav spital din oraș. Mită, angajări aranjate, construcții făcute de tăticul comunist (măcar daca le făcea pe stilul vechi de lucru bine făcut…în schimb este facut de pericol public), mâncare servita ca la Jilava în ’56, se platesc doctori care nu vin la lucru, se dau sporuri necuvenite, doctori care nu au 10 pacienți pe an și încasează mii de euro pe luna. În ambulatoriu nu găsești doctori la program, la rmn nu găsești un loc anul acesta, chiar daca platesti asigurări de sănătate. Organele de control tac, nu gasesc nereguli, sunt manjiti pe bot. Primarul vrea sa fie votat, nu face nimic pentru oameni, ci doar pentru partid. Daniel si taticul sunt sponsori ai campaniei electorale? Dom’ primar de ce ti-e frica sa il dai afara? Desființați spitalul, daramati-l, dati cu var și chemați popa sa sfințească locul…

  5. Ops,directoarea Gidea a făcut referatul dieteticianului Spitalului Municipal Timișoara pentru comisia de disciplină?
    Cum vine asta – ea este șefa lui; ea îl reclamă și tot ea cercetează disciplinar?
    Cum ascultă Malița de directoarea Gidea pe care o venerează și o consideră cea mai pricepută la toate: ea este și medic, este și inginer, și economist ,si arhitect, și jurist. Este omul potrivit la locul potrivit.
    Păcat că nu se văd multiplele fețe ale acestui personaj care pozează în îngeraș săritor și binevoitor dar care își arată ghearele de pisică când te aștepți mai puțin.
    Aloo tu primărie care ai în proprietate acest spital care nu este al vostru ci al orașului Timișoara și al satelor din tot județul stați liniștiți că a-ți pus la cârma acestei instituții acești directori amorezați unul care și a adus firmele proprii să desfășoare activității de construcții ,reparații,iar altul care a acuzat de fraudarea concursurilor.

  6. Aceste nereguli nu le-a observat Ramona Gadea? Sunt sarcinile ei de serviciu . Evident ca nu are timp de lucruri marunte , interesul ei major este sa reusesca sa angajeze cat mai multe pile unde deja este cercetata de DNA ,gestioinarea lucrarilor de constructii desi este asistenta medicala si evident ca lista continua cu lucruri serioase de la materiale sanitare pana la aparatura medicala ca nu e asa acolo unde este loc de facut bani doamna este prezenta sa nu cumva sa rateze partea banului

  7. Saracul manager nu poate sa ia nici o masura asupra doamnei Ramona Gadea fiind doar o umila marioneta in mainile versatei Ramona Gadea , indeplinindui orice dorinta a doamnei care ocupa un LOC SPECIAL in viata si sufletul lui

  8. Mai rămâne răspunsul la o întrebare. Întrebare deloc retorică: cum s-ar putea petrece lucrurile altfel într-o încropeală medicală de sănătate publică, organizată într-o clădire de școală? „Școala de Cadeți”, în curtea căreia o fi învățat să bată pas de front, după unii „erou al revoluției”, după alții „călău”, gen. Stănculescu. Revoluție pe care autorul articolului n-a uitat s-o amintească, ca „piatră de hotar” pentru „conștiințele” supuse analizei pe „lamela” microscopului gazetăresc.
    Cred că în clădirea spitalului municipal care se năruie în Calea Torontalului, realitatea ar fi putut să fie altfel. Adică, normală. Ar fi putut…😥 Dar, probabil, n-ar mai fi fost subiect de presă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *