SDM și Horticultura conlucrează discret “pe șestache”

sdm 1

Societatea Drumuri Municipale (SDM) și societatea Horticultura nu au avut joi, 29 iunie 2023, niciun fel de lucrări pe strada Feldioara sau în Piața Axente Sever. Și totuși, care este știrea?

O echipă a SDM a asfaltat o bucată de trotuar din dreptul Observatorului Astronomic, cât și rampa din dreptul porții de acces auto și pedestru de pe strada Feldioara. Aceeași echipă de patru muncitori ai SDM s-a ocupat și de tăierea ierbii, curățarea spațiului verde și îndreptarea gazonului la marginea trotuarului, lucrări de care în mod normal se ocupă Horticultura SA.

Minilucrarea de la Observator, făcută pe ascuns

În planul de lucrări și intervenții al Societății Drumuri Municipale, pe luna iunie 2023, nu sunt prevăzute lucrări de plombare sau asfaltare a străzii Feldioara sau a Pieței Axente Sever, ambele cu carosabil și trotuare foarte degradate și pline de gropi.

Totuși, joi, 29 iunie 2023, în jurul orei 10, o echipă de 4 muncitori ai SDM a fost desfășurată discret, pentru o lucrare și mai discretă. Mai exact s-a turnat asfalt exact pe porțiunea de trotuar din fața Observatorului Astronomic, pe strada Feldioara. Nici un metru mai mult sau mai puțin! Nici un centimetru dincolo de perimetrul care delimitează gardul Observatorului.

Cum s-a realizat lucrarea? Cu ajutorul unei autoutilitare de dimensiuni medii și a unui minicompactor, care au așezat stratul de asfalt proaspăt. Totul în liniște, fără semnalizare rutieră de lucrări, fără a deranja traficul și fără a tulbura liniștea din parcul luxuriant al Observatorului Astronomic.

În jurul orei 13, după ce au fasonat ultimele detalii la trotuar, cei patru muncitori de la SDM, dotați cu lopeți și cu…greble, o roabă și o motocoasă, au început să aranjeze gazonul dintre trotuar și gardul institutului de cercetare astronomică. Finuț, au cosit iarba, apoi au greblat, au adunat resturile și gunoiul, iar la final au tras ultimele retușuri. Retușuri care constau în tăierea ierbii în exces, așa încât să creeze efectul de gazon, într-un aliniament geometric între zona verde și marginile trotuarului.

Toaletarea gazonului, lucru de care în Timișoara se ocupă, în mod normal, societatea Horticultura, le-a luat muncitorilor de la Drumuri Municipale nici mai mult, nici mai puțin de trei ore. Adică, la fix ca să termine treaba și să își încheie și programul.

Dincolo de lucrarea în sine, se nasc câteva întrebări firești. Cine a dat ordinul de începere a acestei minilucrări cu dedicație? Cât a costat? Cine suportă costurile?

Câțiva locatari ai caselor de vizavi au ieșit pe geamuri și la porți și și-au manifestat consternarea: cum este posibil ca să se asfalteze exact acea bucată de trotuar de 50 de metri, în condițiile în care pe un kilometru și ceva, cât are strada Feldioara, atât carosabilul cât și trotuarele de ambele părți sunt pline de gropi și de fisuri? Aceiași locatari au mai arătat reporterilor de la Renașterea bănățeană o groapă „celebră”, adâncă de aproape 50 de centimetri. Aici se formează coloană de mașini, deoarece trebuie să treacă prin ea, la viteză minimă, neputând fi ocolită, căci mașinile localnicilor sunt parcate pe ambele laturi ale străzii.

Asiaticii de la Horticultura

O altă întrebare legitimă este de ce trebuie ca angajații de la Drumuri Municipale să facă munca celor de la Horticultura? Vom încerca un posibil răspuns, care explică și greutatea cu care se taie vegetația din parcurile și zonele verzi ale orașului, devenite junglă urbană: lipsa de muncitori de la Horticultura SA.

Am dorit să cerem un punct oficial de vedere vizavi de posibila criză de forță de muncă de la Horticultura, doar că domnul director general Dan Rusu a refuzat, de trei ori, să aibă un dialog cu publicația noastră.

Am vrut să apelăm, cum e normal, la un purtător de cuvânt. Numai că, așa cum se vede și pe site-ul societății, postul de “responsabil de comunicare” este vacant. El apare ca liber la rubrica cariere pe anul 2023, dar la fel apărea și în a doua jumătate a anului 2022. De ce nu se angajează nimeni pe post de responsabil de comunicare, nu am reușit să aflăm.

Ce am aflat însă este că societatea are anunțuri active de angajare pentru director tehnic, facturistă (nu știm de ce neapărat de sex feminin), auditor intern, șef formație, inginer mecanic / constructor, sudor, mecanic utilaj, vopsitor, dulger și muncitori necalificați.

SDM și Horticultura conlucrează discret “pe șestache”

Ultima categorie este cea mai interesantă și ar putea explica și de ce angajați de la alte societăți, cum e cazul celor de la SDM, fac munci specifice horticulturii și îngrijirii spațiilor verzi.

Multă vreme, Retim și Horticultura s-au folosit și de persoane care aveau de efectuat muncă în folosul comunității. Un exemplu foarte mediatizat este cel al viceprimarului Ruben Lațcău, care a efectuat muncă în folosul comunității la Horticultura SA, în perioada mai – iulie 2020.

Acele timpuri au apus însă. Acum Horticultura are nevoie de personal, societatea este pe profit, conform declarațiilor primarului Dominic Fritz, doar că muncitorii necalificați, și nu numai, ocolesc angajarea la această societate din cauza salariilor foarte mici și a lipsei de beneficii suplimentare sau bonusuri.

Așa că Primăria Timișoara, în loc să dispună mărirea salariilor și să angajeze localnici, a preferat să închirieze “servicii de forță de muncă” tocmai din… Asia!

Dovadă este achiziția prin cumpărare directă, din 27 martie 2023, realizată de către Horticultura SA, prin care a achiziționat “prestare servicii curățenie cu personal necalificat”, în valoare de 234.917 lei ( 47.694 euro), pentru perioada 1 aprilie 2023 – 30 septembrie 2023.

SDM și Horticultura conlucrează discret “pe șestache”

Astfel, SC Wise Facility Management SRL SRL (?) din București a vândut către Horticultura SA Timișoara “servicii de curățenie cu personal necalificat (5 muncitori), 1008 ore muncă prestată, 16.540,45 lei servicul de organizare activare, bonus lucar 15.000 lei”.

Matematic, asta ar însemna 201 ore de muncă pentru fiecare dintre cei cinci muncitori, adică 33,6 de ore pe lună/muncitor, adică 1 oră și 12 de muncă pe zi pentru fiecare muncitor în parte. Totul, plus taxe și comisioane, la un grand total de 234.917 lei!

Interesant este emailul de serviciu, postat pe SICAP de către firma bucureșteană: [email protected] . Nimic special la primar vedere. Doar că pe site-ul Agenție recrutare personal asiatic (work-finder.eu) TOATE ofertele de recrutare sau leasing de personal se fac exclusiv din Asia, mai exact din India, Nepal, Sri Lanka, Filipine, Vietman și Bali.

SDM și Horticultura conlucrează discret “pe șestache”

Ceea ce dovedește că la Horticultura lucrează și cinci muncitori din Asia. Nu că ar fi singurul loc unde se aduc muncitori asiatici. Dar se pune întrebarea de ce societatea unei primării din România nu este capabilă să ofere niște salarii decente pentru a recruta muncitori români și, între timp, folosește forță de muncă de la alte societăți ale primăriei, discret și “pe șestache”.

CITEȘTE ȘI: Amenzile rutiere vor putea fi contestate și la judecătoria de domiciliu

Dar explică de ce în toate pozele din parcuri, ale primarului Dominic Fritz cu muncitori de la Horticultura, postate pe Facebook, aceștia apar fie cu spatele, fie au mască de protecție pe față. De ce oare trebuie ascunse astfel de detalii?


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “SDM și Horticultura conlucrează discret “pe șestache”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *