Români fără limite, la Timișoara

horia colibasanu paul georgescu

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului din Timișoara a avut, ieri, doi oaspeți de seamă, invitați să vorbească sub genericul „Români fără limite”.

„În anul Centenarului, România are nevoie mai mult decât oricând de unitate, credință, păstrarea identității naționale, de educație, dar totodată și de promovarea valorilor naționale autentice. Prin acest eveniment promovăm performanța realizată de români care și-au depășit limitele și sunt modele de tenacitate și perseverență”, susțin organizatorii.

A așezat drapelul României pe acoperișul lumii

CITEŞTE ŞI: Scene emoţionante la locul accidentului mortal de pe DN 7

Reamintim că, în primăvara anului trecut, alpinistul român Horia Colibăşanu așeza drapelul țării noastre pe acoperișul lumii. Escaladarea vârfului Everest prin practicarea alpinismului pur, fără oxigen și fără ajutorul șerpașilor, a reprezentant o reușită românească fără precedent și o performanță sportivă de excepție la nivel internațional.

CITEŞTE ŞI: Cu trenul până la Aeroportul Timișoara

Este însă doar cea mai recentă dintr-un șir lung de premiere care au pus România pe harta alpinismului mondial. Horia Colibășanu a văzut de opt ori lumea de la peste 8.000 de metri altitudine.

La 27 de ani, el reușea performanța de a cuceri primul său optmiar, aşa cum cei din lumea alpinismului numesc aceste vârfuri.

A ajuns pe vârful K2, al doilea ca înălțime din lume, cunoscut și sub numele de Muntele Ucigaș, din cauza dificultății traseului. Unul din trei alpiniști își pierde viața în încercarea de a urca pe K2.

CITEŞTE ŞI: Modalitatea prin care românii își construiesc o casă rapid și ieftin

După K2, a cucerit vârfurile Manaslu, Dhaulagiri și Annapurna, scriind noi premiere românești. Vârfurile Makalu și Lhotse au întregit, în anii următori, performanțele alpinismului românesc. Expediția cu final tragic din Annapurna, din 2008 – când și-a pierdut prietenul și partenerul de coardă, pe Inaki Ochoa – a fost un moment de cotitură pentru Horia.

Și-a pus în pericol viața și a rămas alături de partenerul său, grav bolnav, până la sosirea echipelor de intervenție, în cea mai amplă operațiune de salvare din istoria Hymalayei. Atunci când nu este plecat în expediție sau în vreo tabără de antrenament, pe Horia Colibășanu îl găsim la cabinet. De profesie medic stomatolog, se consideră norocos că meseria îi permite să includă în viața sa marea pasiune – alpinismul.

Performanțe românești la înot

Paul Georgescu, cunoscutul performer român la înot, a reușit să cucerească, în ultimii ani, mai multe titluri mondiale. Este cel mai rapid român care a traversat înot Canalul Mânecii fără costum de neopren, în 13 ore și 34 de minute, a cucerit disctincția Triple Crowns, unul dintre cele mai importante premii din lume pentru înot în ape libere.

CITEŞTE ŞI: Aquapark în Timiș. Vezi când va fi gata

Pentru a obține acest titlul, Paul Georgescu a traversat Canalul Mânecii, Catalina Channel (Oceanul Pacific) și a înconjurat insula Manhattan, într-un ultramaraton acvatic de 48 de kilometri. Actualul profesor de educație fizică și sport de la International British School of Bucharest, care este un obișnuit al concursurilor de triatlon, se pregăteşte înotând zilnic aproximativ șapte kilometri la piscina unde este şi instructor.

El și-a propus să facă toate cele șapte maratoane acvatice, „Ocean`s Seven”, până în 2020. Condițiile vor fi foarte dure, pentru că se înoată doar în slip, fără costum de protecţie, iar temperatura apei poate atinge valori sub 14 grade.

Aula Magna a USABMV Timișoara a fost plină, ieri, de elevi și studenți, unul mai curios decât altul să afle detalii din viața celor doi români care au reușit să-și depășească limitele, să treacă peste momentele dificile și să meargă înainte, spre performanță.

Dialogul a fost unul foarte viu, iar atât Horia Colibășanu, cât și Paul Georgescu au răspuns cu sinceritate curiozității tinerilor.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *