Primăria continuă ridicarea abuzivă a chioșcurilor de presă. Timișorenii, văduviți de ziare și reviste | Video

Primăria continuă ridicarea abuzivă a chioșcurilor de presă. Timișorenii, văduviți de ziare și reviste | Video

Primăria continuă ridicarea abuzivă a chioșcurilor de presă. Timișorenii, văduviți de ziare și reviste

Încă șase chioșcuri de presă au fost ridicate în ultimele două zile de către reprezentanții Primăriei Timișoara. Un prim chioșc de cărți și ziare a fost ridicat pe data de 12 aprilie, din zona centrală, de pe culoarul dintre magazinul Bega și hotelul Continental. Acțiunea face parte din planul mai amplu al primarului Fritz de a desființa comerțul stradal și micile afaceri locale, demolare ce pare a fi prioritară pentru el în dezvoltarea “dinamică” a orașului.

Pe 25 și 26 aprilie, au fost ridicate chioșcurile de vânzare a presei și a cărților din mai multe zone ale orașului: două din Piața 700, unul din Piața Doina, unul de pe strada Cluj, unul din Piața Bălcescu și un altul din intersecția bulevardului Liviu Rebreanu cu Calea Șagului.

Peste lege și cu orice preț

Primăria vrea să desființeze în total un număr de 40 de chioșcuri de presă. La acestea se vând, în mod normal, ziare, reviste, cărți poștale și mici suveniruri. Ridicarea lor în acest moment nu are nicio logică comercială, ținând cont că suntem în anul în care Timișoara este Capitală Culturală Europeană. În plus, chioșcurile nu produc niciun fel de reziduuri sau poluare și nu sunt branșate ilegal la utilități, precum apă sau curent.

Ridicarea forțată a tonetelor de presă este una abuzivă, cu iz de ilegalitate. Primăria invocă lipsa unui contract între părți. Doar că proprietarul chioșcurilor se judecă pentru menținerea construcțiilor pe actualele amplasamente și pentru realizarea unui nou contract. El are o sentință care îi dă dreptate, în prima instanță, dar care a fost atacată de juriștii primăriei. Existând un proces pe rol și fără o sentință definitivă, funcționarii primăriei au comis un abuz prin ridicarea chioșcurilor. În plus, privită democratic, acțiunea primăriei este un atentat la libertatea presei și, implicit, la accesul publicului la informație.

“Până acum ne-au ridicat șapte chioșcuri. Din cee ace ni s-a comunicat, ne așteptăm ca în zilele următoare să rămânem și fără restul de 33 de chioșcuri de presă. În mod clar încurcă, desi ele sunt chiar utile în anul Capitalei Culturale. Până se va organiza licitația pentru amplasamente și pentru noile modele de chioșcuri, va mai dura luni bune.

Noi avem un termen în instanță chiar pe data de 2 mai. Chiar dacă al Curtea de Apel am pierdut în fața primăriei, noi am contestat decizia și totul se va rejudeca de la zero, la prima instanță. Să vă mai spun că vânzătoarea de la chioșcul din Piața Bălcescu s-a speriat și s-a panicat, iar acum e deja în spital? A făcut un atac cerebral, din cauza enervării și a sperieturii de azi dimineață.

Nu poți lăsa orașul fără presă peste noapte. Noi am făcut o adresă către primărie, în care am precizat că respectăm deciziile lor, dar să ne dea timp să intrăm în legalitate. Doar din firma pe care o conduc, 50 de oameni sunt în pericol să își piardă locul de muncă: vânzători, șoferi, distribuitori. Primăria ne-a pus într-un blocaj. Eu nu pot face un contract unilateral. Apoi, ca primărie, mă acuzi că nu am contract, dar tu nu vrei să faci contract și să lansezi licitația”, ne-a declarat Sorin Nica, administratorul firmei căreia i-au fost ridicate chioșcurile de ziare.

Primăria a amânat doi ani licitația

Operațiunea de ridicare a tonetelor a început pe 8 martie 2023, sub pretextul de ”eliberare a domeniul public de tot felul de structuri ilegale”. În prima fază, acțiunea vizează un total de 11 amplasamente, tonete de comercializare a mezelurilor, dar și tonete ce vând ziare și reviste.

Două ce a tergiversat fără motiv licitația pentru amplasamente timp de doi ani, Primăria Timișoara anunță, pe 12 aprilie 2023, că se pregătește să organizeze o licitație publică pentru instalarea de chioșcuri și tonete moderne, pentru comercializarea de ziare, reviste, produse alimentare, culturale și artizanale.

Acest blocaj a apărut chiar din 2021, când s-a pus prima dată problema legalității acestor puncte de vânzare. Cât privește rulotele cu mezeluri, dar și chioșcurile de ziare din oraș, legat de ridicarea unor structuri de pe domeniul public, primarul Dominic Fritz a omis faptul că încă din vara anului 2022 trebuia să se organizeze licitație pentru închirierea unor noi locații, cu respectarea noilor reguli adoptate în Regulamentul de comerț stradal, adoptat de Consiliul Local în 26 iulie 2022.

Consilierul local Roxana Iliescu a atras atenția asupra inechității practicate de Primărie, în această speță.
“De demolat este ușor pentru primarul Fritz (deși am și cu privire la aspectul ăsta mari dubii), de construit, imposibil!

Ce nu vă spune astăzi primarul legat de ridicarea unor structuri de pe domeniul public este faptul că încă din vara anului 2022 trebuia să se organizeze licitație pentru închirierea unor noi locații, cu respectarea noilor reguli adoptate în Regulamentul de comerț stradal, adoptat de Consiliul Local în 26 iulie 2022.

În acest sens, ar fi trebuit promovat un Proiect de hotărâre care să cuprindă în principal Lista cu locații noi propuse spre închiriere și un Raport de evaluare cu prețuri actualizate de închiriere a domeniului public.
Ce credeți? Nici pănă-n zi de astăzi n-a apărut un astfel de Proiect de hotărâre, prin urmare, de vreo licitație nici nu putem discuta!

Cu alte cuvinte, dacă tu, comerciant al cărui contract de închiriere nu a mai fost prelungit de municipalitate, ai fi fost de bună credință și ai fi vrut să te conformezi noilor reguli stabilite în iulie 2022, ți-ar fi fost practic imposibil!
Prin urmare, declarația primarului de astăzi conform căreia respectarea regulamentului de comerț stradal “nu este negociabilă”, este absolut ridicolă! Nu, nu este negociabilă, este de-a dreptul imposibilă!

“Va fi o licitație cât de curând posibil. Eu cred că acest consiliul trebuie să se exprime asupra a doua principii de guvernanță. Primul, despre competiția comercială, și al doilea, calitatea publică a spațiului public” spunea Dominic Fritz, pe 26 iulie 2022”, a scris, într-o postare pe Facebook, la începutul luni aprilie, consilierul local Roxana Iliescu.

De altfel, Regulamentul privind condițiile de desfășurare a activităților de comerț stradal, aprobat de Consiliul Local Timișoara, în ianuarie 2022, la articolul 47, specifică foarte clar că “amplasamentele…precum și modelele agreate a chioșcurilor se stabilesc de către Direcția Generală Urbanism și Planificare Teritorială din cadrul Primăriei Timișoara în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentului Regulament și vor fi adoptate prin Hotărâre a Consiliului Local”.

Cu alte cuvinte, după emitere HCL din iulie 2022, Primăria era obligată să realizeze licitația pentru tonete, chioșcuri și rulote cel mai târziu în luna septembrie 2022!

Cu greu, apare și licitația

Aflați într-o situație jenantă și într-o întârziere nepermisă, edilii timișoreni au venit, brusc, de abia pe 12 aprilie 2023, cu soluția pe care trebuiau să o prezinte încă de acum doi ani.

Primăria Municipiului Timișoara pregătește prima licitație publică deschisă cu strigare din ultimii 10 ani pentru instalarea de chioșcuri și tonete pe domeniul public al orașului. Chioșcurile și tonele vor fi folosite pentru comercializarea de ziare, reviste, produse alimentare, produse culturale, artizanale și care promovează Timișoara.

Primăria Municipiului Timișoara va scoate la licitație cu strigare 7 spații pentru chioșcuri, unde se vor putea vinde produse alimentare ambalate și nealimentare de mici dimensiuni, cărți, reviste, ziare, produse promoționale inclusiv de artizanat, produse tradiționale de mici dimensiuni, produse culturale (hartă, magneți suveniruri specifice activității de turism care ilustrează clădiri, parcuri din Municipiul Timișoara și România, articole create de artiști plastici, de mici dimensiuni și alte produse similare).

Chioșcurile vor avea o suprafață standard de 12 mp și vor necesita obținerea unei autorizații de construire într-un termen de maxim 6 luni de la câștigarea amplasamentului la licitație.

Alte 35 de spații vor fi scoase la licitație și sunt destinate tonetelor. Pe aceste amplasamente se vor putea vinde produse de presă, tipărituri, cărți, reviste și ziare. Tonetele vor avea o suprafață standard de 6 mp și vor necesita obținerea avizului pentru locație într-un termen maxim de 3 luni de la câștigarea amplasamentului la licitație, autorizația de construire nefiind necesară pentru tonete și pupitre care nu au fundație și se racordează doar la electricitate.

Dacă termenele nu sunt respectate, amplasamentele vor fi scoase din nou la licitație publică. Tonetele și chioșcurile vor fi licitate pentru o perioadă de închiriere de 5 ani.

CITEȘTE ȘI: Fritz declară război “interlopilor” de pe malul Begăi

După finalizarea licitației, chioșcurile existente vor fi ridicate de cei care le operează în momentul de față sau, în cazul în care aceștia nu se conformează, de către administrația locală, costurile urmând a le fi imputate. Se vor putea înscrie la licitaţie persoane juridice sau fizice autorizate, asociaţiile familiale sau întreprinderile individuale, care desfăşoară activităţi economice în mod independent. Prețul de pornire propus este de 2-3 lei/mp/zi, în funcție de zona vizată.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

5 thoughts on “Primăria continuă ridicarea abuzivă a chioșcurilor de presă. Timișorenii, văduviți de ziare și reviste | Video

  1. De ce va deranjzeaza respectarea legii?Toate aceste chioscuri sunt oribile, care hais, care cea, dand un aspect mizer zonei.
    De ce nu se pot face chioscuri standardizate, civilizate, in tot orasul?

    1. Nu ne deranjează respectarea legii, dimpotrivă, suntem de partea ei, însă trebuia înainte de toate să se desfăşoare licitaţia pentru alte chioşcuri, acestea să devină funcţionale, şi abia apoi să fie închise cele vechi. Nu poţi lăsa oamenii fără acces la informaţie (nu toată lumea are acces la internet) şi fără posibilitatea de a-şi cumpăra bilete pentru mijloacele de transport în comun, care se vând tot la tonetele de presă.
      În altă ordine de idei, existând un proces pe rol privind aceste chioşcuri, legal, nu ai voie să le demolezi, până când nu ai o sentinţă definitivă.

  2. 1. In general, nu demolezi inainte de a construi. In cazul de fata, noile tonete trebuiau instalate si apoi ridicate cele vechi.
    2. PRESA deranjeaza.
    3. Trebuie sa pierdem din timpul nostru pt.a gasi locatiile unde se vand revistele preferate, dar o facem ca sa sustinem publicatiile.
    4. Celor vinovati de situatia creata, le adresez cele mai „savuroase” urari in limba maghiara.

  3. Dacă din copilărie nu ai învățat să te uiți în ochii mamei tale și să vezi în ei anxietate sau liniște, pace sau confuzie, vei rămâne un ignorant moral pentru tot restul vieții. Ignoranța morală, ca sălbăticia în dragoste, aduce oamenilor multă durere și rău societății.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *