O comunitate timișeană tânjește după… Epoca de Aur

poieni

Cei aproximativ 300 de locuitori din Poieni, un sat de munte aflat la granița dintre Banat și Ardeal, deplâng situația actuală a localității, regretând sfârșitul Epocii de Aur.

Potrivit acestora, lipsa de interes a guvernelor din ultimii 20 de ani față de cea mai importantă atracție a localității – tabăra școlară – a atras după sine pierderi economice și demografice.

Dezvoltarea zonei este legată de turism, de aceea orice afacere de acest gen este bine-venită pentru comunitate.

CITEŞTE ŞI: Bănăţeanul Dani Oţil are planuri să se retragă din televiziune? „O să dorm cât vreau eu”

Pe de-o parte s-ar crea locuri de muncă, dar și oamenii ar avea posibilitatea să-și valorifice producția obținută din legumicultură și creșterea animalelor.

”Clădirile fostei tabere sunt într-o stare avansată de degradare și strică imaginea localității, mai ales că se află în mijlocul satului.

Pe lângă faptul că aici o bună parte dintre locuitori aveau un loc de muncă, numărul de turiști care ne vizitau era semnificativ.

Din cauza puținelor oportunități, tineretul a început să plece în străinătate. Am fost, de-a lungul timpului, la patru miniștrii ai tineretului pentru a rezolva situația dar nu s-a mișcat nimic”, spune primarul comunei Pietroasa, Ioan Simoc, el însuși unul dintre localnici.

Aproape un secol de activitate turistică

Zona de o frumusețe rară, cu monumente naturale și religioase, situată la poalele Munților Poiana Ruscă, a fost introdusă în circuitul turistic încă din vremea Imperiului Austro-Ungar.

”La începutul secolului XX, între anii 1906-1910, s-au construit în intravilanul localității clădiri cu o structură de rezistență solidă și o arhitectură specifică imperiului, având ca scop asigurarea condițiilor de odihnă și agrement pentru salariații de la Combinatul Siderurgic Hunedoara și familiile acestora.

CITEŞTE ŞI: Rugă mare într-o localitate de lângă Timişoara

După Tratatul de la Trianon, clădirile cu terenul aferent au trecut în proprietatea Statului Român şi continuă să aibă aceeaşi destinaţie până în anul 1962, când are loc o nouă reîmpărţire teritorial-administrativă şi toate aceste imobile trec din administrarea Combinatului Siderurgic Hunedoara în cea a Ministerului Educaţiei, Tineretului şi Sportului care le dau destinaţia de tabără de şcolari, unitate ce va aparţine judeţului Timiş. Aceste imobile au oferit condiţii minunate pentru petrecerea vacanţelor în tabăra de la Poieni Sat, până în anul 1994, când au fost lăsate în paragină, fără a fi puse în conservare şi fără pază”, precizează Ioan Simoc, care într-o perioadă chiar a fost angajat la tabăra din sat.

 

Cu Mocănița…

În perioada 1962-1994, miii de copii au petrecut o parte din vacanța de vară în micul sat timișean. ”Tabăra funcționa din iunie și până în septembrie.

CITEŞTE ŞI: Accident mortal pe A1, în această dimineaţă

Erau cinci serii de câte două săptămâni. În sat erau cazați 120 de elevi care ajungeau în tabără, de la Margina, cu Mocănița. Copiii făceau aici orientare turistică, iar la sfârșitul fiecărei serii, țineau un spectacol la care veneau toți sătenii. În tabără, lucrau în jur de zece localnici, în special femei”, își amintește Ioan Simoc, perioada de aur a localității.

Au mai rămas puține ”suveniruri”

Clădirile reprezentative ale localității au devenit un punct de atracție și după închiderea taberei, diferite persoane luând ”suveniruri” ale prosperității de altădată.
poieni1
”E dezastru! S-a furat tot ce a fost posibil, de la mobilă la grupuri sanitare, s-au demolat pereţi interiori, au fost luate sobele din teracotă care arătau ca nişte bijuterii, s-au scos instalaţiile electrice din pereţi, s-au spart uşile şi geamurile. Acum doi ani, a fost furată și poarta. Sala de mese și alte anexe s-au ruinat și nu mai există.

Clădirile principale au rămas în picioare datorită rezistenţei zidurilor groase de 70 centimetri şi a acoperişului din internit, însă intemperiile le distrug în continuare”, spune Ioan Simoc.

Memorii și audiențe

Autoritățile locale au înaintat factorilor de decizie din Capitală mai multe memorii, solicitând trecerea clădirilor în administrarea primăriei.

CITEŞTE ŞI: Tânăr, dar… liniştit cu afacerea sa agricolă

”În sezonul estival suntem vizitaţi de sute de turişti care vin pentru a-şi petrece sfârşitul de săptămână în această zonă cu aer curat şi apă de izvor.

În judeţul Timiş, localitatea Poieni cu împrejurimile sale este singura zonă cu potenţial turistic care, datorită reliefului, oferă privelişti minunate de care se pot bucura cei care trec pe aici. Am purtat discuții cu patru miniștri. În principiu, toți ar fi dorit să ne predea fosta tabără, cu toate clădirile aflate în inventar, deși o parte dintre acestea nu mai există.

Actualul ministrul al tineretului și sportului, Ioana Bran, e de acord să le treacă în domeniul public cu condiția ca primăria să modernizeze totul, iar în acest loc să funcționeze tot o tabără școlară. Sunt două clădiri, dintre care una cu etaj ce avea 100 de locuri de cazare, iar suprafața totală, cu tot cu terenul alăturat, este de 1.400 de metri pătrați.
poieni2
În cealaltă locație, cu tot cu imobil sunt 3.600 de metri pătrați. Dacă se vor găsi soluţii pentru ca să fie posibilă concesionarea lor şi vor fi investite sumele care sunt strict necesare pentru reabilitarea lor şi care se ridică la peste un million de euro, locuitorii acestui sat de munte, cu posibilităţi financiare reduse şi nivel de trai scăzut, ar beneficia de câteva locuri de muncă şi majoritatea ar avea posibilitatea de a-şi valorifica produsele ecologice obţinute din creşterea animalelor şi a cultivării micilor suprafeţe agricole.

Au venit câteva persoane, puţine la număr, care, având potenţial financiar, şi-au exprimat dorinţa de a investi în aceste imobile şi a le reda circuitului turistic, fără să ţină cont de faptul că nu vor intra pe profit nici în o sută de ani.

CITEŞTE ŞI: Alt accident cu români pe o autostradă din Ungaria. Doi morţi și trei răniţi (video)

În ceea ce privește schimbarea destinației clădirilor, se impune modificarea legislației, lucru care se poate face în circa doi ani. Noi am fi dorit ca – dacă nu este posibilă concesionarea – într-una din curți să amenajăm un teren de sport pentru copii din sat, deoarece fostul spațiu aparține în prezent Mitropoliei Banatului și acolo oricum nu putem investi deoarece sunt linii de medie tensiune și nu putem primi aprobare”, explică primarul din Pietroasa.

În ciuda tuturor încercărilor, discuțiile purtate de autoritățile locale cu oficialii de la București au rămas până în prezent în coadă de pește.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “O comunitate timișeană tânjește după… Epoca de Aur

    1. Si dupa opinia ta de om retard, oamenii care si-au facut vile ar trebui sa reabiliteze tabara si sa investeasca in turism?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *