Manuale în limba română, în locul celor în limba germană, la „Lenau”

nikolaus lenau

Elevii de la Liceul Teoretic ”Nikolaus Lenau” din Timișoara (unitate de învățământ cu predare în limba germană) au primit manuale în limba… română.

Elena Wolf, directoarea unității de învățământ, a precizat că această situație trenează de ani de zile în absența unor cărți de școală traduse corespunzător în limba germană.

CITEŞTE ŞI: Statul, pregătit să intre cu bocancii în asociaţiile de proprietari

În plus, chiar și comenzile pentru manualele în română au fost lansate târziu în această vară. Întreaga situație generează nemulțumiri în rândul părinților și elevilor.

”Copiii care acum au ajuns în clasa a VI-a au învățat numai după manuale în română, care, și acelea, au ajuns în posesia lor abia pe la mijlocul anului școlar.

Ceilalți, cei din clasele mai mari, au fost nevoiți să studieze după manuale traduse și editate între anii 2001-2005, dar care nu mai sunt în concordanță cu programa școlară.

CITEŞTE ŞI: Criza de personal generează discriminare între olteni şi bănăţeni. Ce s-a întâmplat la o multinaţională din Timişoara

Noi am sesizat de nenumărate ori Ministerul Educației pe această temă, însă nimeni nu a luat nici o măsură”, Elena Wolf. Vizavi de această situație, Aura Danielescu, inspector general al IȘJ Timiș, a declarat:

”În cazul Liceului Teoretic «N. Lenau» Timișoara, neștiindu-se la ce manuale se va face traducerea în limba germană, au fost ridicate de la depozitul inspectoratului cărțile sosite în limba romană.

Când vor veni cele în germană, deja comandate, primele vor fi retrase.

Precizăm că la toate manualele apărute în limbile diverselor minorități naționale, în județul Timiș s-au făcut comenzi conform numărului de elevi, iar cele care au sosit au fost distribuite la unitățile de învățământ”.

Directoarea Liceului ”N. Lenau”, recunoaște că anul acesta situația e mai bună decât în alți ani.

Deja o serie de cărți școlare au fost distribuite, fiind vorba de manuale de fizică, biologie și geografie de clasa a VI-a, în limba germană. La rândul lui, Francisc Halasz, inspector general-adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Timiș, a declarat că anul acesta lucrurile stau mai bine în școlile unde se predau limbile naționalităților conlocuitoare.

Astfel, la Liceul Teoretic Maghiar Bela Bartok” au ajuns și vor ajunge manualele traduse pentru clasele I – V, cărți școlare care până acum nu au existat.

De asemenea, s-au făcut comenzi pentru manuale în limbile ucraineană, sârbă etc.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *