Statul, pregătit să intre cu bocancii în asociaţiile de proprietari

Clujenii și bucureștenii plătesc cu 35% mai mult decât timișorenii pentru închirierea unei garsoniere sau a unui apartament cu două camere

O lege cu prevederi pe care cei implicaţi în administrarea asociaţiilor de proprietari le consideră scandaloase va intra în vigoare de la sfârşitul acestei luni, mai precis din data de 28.

E vorba despre Legea nr. 196/2018, privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, un act normativ care doar prin prisma celor peste 100 de articole pe care le conţine promite o birocraţie extrem de stufoasă.

CITEŞTE ŞI: Criza de personal generează discriminare între olteni şi bănăţeni. Ce s-a întâmplat la o multinaţională din Timişoara

În plus, va ploua cu amenzi contravenţionale care pot ajunge chiar la 10.000 de lei pentru administratorii sau preşedinţii de asociaţii de bloc care nu respectă chiar şi o virgulă din numeroasele reglementări cuprinse în noua lege.

Asociaţia de bloc, vacă de muls?

Ce se doreşte, de fapt, prin actul normativ iniţiat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi votat de Parlament cu o largă majoritate?

În opinia lui Petru Olariu, preşedinte al Federaţiei Asociaţiilor de Locatari din Timişoara (FALT), nimic altceva decât subordonarea factorului politic a celor care sunt implicaţi în administrarea blocurilor de locuinţe, dar şi folosirea asociaţiilor ca vacă de muls pentru firme deja pregătite să intre în afacere.

CITEŞTE ŞI: Record de viteză! Un student a fost prins conducând un BMW cu 237 km/h

La 10.000 de lei se cifrează, de pildă, amenda pentru oricine administrează un bloc fără să aibă o pregătire în domeniu asimilată studiilor superioare!

Actualele atestate de administrator pe care le deţin cei din branşă vor deveni nule, însă nu imediat, pentru că oamenilor li se va lăsa, totuşi, un răgaz pentru a urma timp de câteva luni – pe banii lor, evident – cursul care-i va transforma în adevărate eminenţe în rezolvarea problemelor din blocuri, cu certificat de calificare la mână.

CITEŞTE ŞI: Un şofer de camion încărcat cu lemne goneşte cu viteză pe contrasens, pe autostrada A1

„Oare câţi administratori vor dori să mai continue după ce li se va cere să se pregătească timp de cinci luni pentru a obţine noul certificat?

Este una dintre prevederile care după părerea mea sunt neconstituţionale, deoarece atestatele actuale au fost obţinute după un curs de 40 de ore şi o examinare finală. Ele nu pot fi anulate peste noapte. Părerea noastră, a celor care reprezentăm interesele asociaţiilor de proprietari, este că politicienii doresc să-i elimine pe actualii administratori ca să-şi bage firmele lor în afacere”, susţine Petru Olariu.

CITEŞTE ŞI: Doar în România! Un tip și-a făcut cu bidineaua propria trecere de pietoni pe un drum județean

Birocraţie sporită şi un nou actor cu rol important: primarul

Nu doar pe umerii administratorilor vor cădea o sumedenie de sarcini birocratice noi după intrarea în vigoare a legii, pentru că nici preşedinţii de asociaţii nu vor fi deloc menajaţi, respectiv ameninţaţi cu amenzi cât toate zilele dacă, de pildă, uită să pună la avizier un anumit act.

Apropo, imaginaţia celor care au conceput noua lege a atins cerurile când a venit vorba despre hârţoagele musai de afişat. „Sunt zeci de înscrisuri care ar trebui puse la avizier, sub ameninţarea cu amenzi usturătoare în caz de neconformare. Ar fi nevoie nu de un hol de bloc, ci de cel al Parlamentului ca să încapă atâtea hârtii pe el”, afirmă Olariu.

El acuză, de altfel, şi ingerinţele primăriilor în asociaţiile de proprietari, după ce legea cu bucluc va fi în vigoare. Una dintre prevederile acesteia, de exemplu, arată că prin grija preşedintelui asociaţiei de proprietari, actele adiţionale la acordul de asociere – da, vor apărea şi asemenea documente obligatorii – se vor depune la compartimentele din aparatul de specialitate al primarului în termen de 15 zile de la semnarea lor.

Nu mai puţin de 5.000 de lei va scoate din buzunar preşedintele de bloc dacă nu depune la primărie preţiosul document care se va întocmi în cazul înscrierii unui nou membru în asociaţie.

„Legea a fost întocmită şi la presiunile unor primari de mari oraşe, unii dintre ei exprimându-şi pe faţă dorinţa de a-şi subordona asociaţiile de proprietari. Noi, cei care reprezentăm asociaţiile, am fost ascultaţi doar formal la comisia parlamentară pe probleme de administraţie locală şi am reuşit să eliminăm doar câteva dintre prevederile proaste ale proiectului de lege.

Am sperat că vom schimba mai multe lucruri la comisia juridică, dar acolo nici măcar nu am fost invitaţi. Legea s-a scos pe repede-înainte, fără transparenţă. Este o lege criminală!”, punctează Olariu.

Acuzaţiile preşedintelui FALT, care deţine, de altfel, şi funcţia de preşedinte al federaţiei naţionale de profil, Liga Asociaţiilor de Proprietari „Habitat”, nu par deloc nefondate dacă ne uităm şi la alte articole care dau dreptul primarilor de a-şi băga nasul în oala celor de la bloc.

De pildă, se stipulează că primăriile vor avea drept de preemţiune la cumpărarera apartamentelor executate silit pe motiv de proprietari rău-platnici.

Locuinţele respective, după cum prevede un alt articol al Legii nr. 196/2018, vor fi puse ulterior la dispoziţia unor cetăţeni cazuri-sociale. Se sare, cu alte cuvinte, din lac în puţ, pentru că sunt şanse bune ca amărăşteanul care va deveni chiriaş al primăriei să nu poată să-şi achite nici el întreţinerea.

O sumedenie de cheltuieli în plus pentru locatari

N-a contat deloc pentru legislatori faptul că o amendă de 5.000 sau 10.000 de lei poate pur şi simplu ruina o asociaţie de proprietari. Ei bine, cheltuielile acestora, amendate ori ba, vor creşte oricum prin aplicarea altor prevederi ale Legii nr. 196/2018.

Spre exemplificare, pentru modificarea faţadei imobilului nu va mai fi de ajuns solicitarea unui certificat de urbanism şi ulterior a unei autorizaţii de construcţie.

Preşedintele asociaţiei va mai solicita primăriei, în scris, toate informaţiile şi restricţiile referitoare la culoare, aspect, materiale şi altele asemenea, stabilite de regulamentul de urbanism sau prin alte normative locale. Mai contează că informaţiile respective sunt deja cuprinse în certificatul de urbanism şi avizele cerute la eliberarea autorizaţiei?

Deloc! Amenda aferentă e de 5.000 de lei.

Sancţiuni foarte mari sunt prevăzute şi pentru asociaţiile care calcă pe bec vizavi de diverse chiţibuşerii cuprinse în noua lege. La 5.000 de lei se ridică, de pildă, amenda doar pentru nedepunerea la judecătorii – şi sistemul judiciar intră serios pe fir, ca urmare a prevederilor noii legi – a unor actualizări în statut sau a unor documente legate de alegerea comitetului de conducere al asociaţiei ori a altor acte a căror utilitate e sublimă, dar lipseşte cu desăvârşire.

Unul dintre articole prevede nici mai mult nici mai puţin decât… reproiectarea întregului imobil de locuinţe, dacă nu mai există proiectul original. Este o lucrare pentru care arhitecţii pretind sume de ordinul miilor de euro. Câte asociaţii au resursele băneşti pentru a suporta aşa ceva? Foarte puţine, fără îndoială, dar amenda pentru neconformare va fi de 5.000 de lei!

Te-ai gândi că poate asociaţia, de proprietari fiind, ar dori să aplice reguli proprii la desemnarea echipei de conducere.

Ei bine, nu-i după capul proprietarilor, care vor fi obligaţi să facă adunări generale din patru în patru ani ca să-şi realeagă comitetul, în caz contrar riscând o amendă de 5.000 de lei!

Frăţie trans-partinică la pus şaua pe cei care stau la bloc

„Ştiţi ce mi-aş fi dorit eu să văd în noua lege? Aş fi vrut să ştiu ce păţesc administratorii care fug cu banii asociaţiei, cum s-a întâmplat în multe cazuri. Aşa ceva nu apare, însă, în noile reglementări.

Eu fac administraţie de bloc de 20 de ani. Umblă zvonul că sunt firme pregătite să preia administrarea, dar nu va fi mai bine, pot să vă garantez.

Pe mine, de exemplu, dacă mă sună oamenii la unu noaptea ca să repar o defecţiune, intervin imediat. Nu preiau decât asociaţii din zona în care locuiesc.

Ce firmă va putea sta non-stop la dispoziţia omului de la bloc? Noua lege e plină de prevederi stufoase, unele inutile, dar şi de amenzi pentru asociaţii, administratori sau preşedinţii de comitet.

Problema se va complica inutil şi vor fi şi costuri mai mari pentru cei care stau la bloc, din păcate”, susţine timişoreanul Vlad Florean, un om cu vechime în administrarea asociaţiilor de proprietari.

La rândul lui, Petru Olariu susţine că ar fi fost nevoie de o lege bună în branşă, pentru că nici cea veche nu străluceşte prin logică şi aplicabilitate, dar era de dorit un act normativ care să creeze un cadru general şi nu de o colecţie de obligaţii aberante a căror nerespectare să fie pedepsită cu sancţiuni pecuniare uriaşe.

Ei bine, noua gogomănie, tratată ca o prioritate legislativă a noii guvernări, a fost aprobată masiv în parlament şi de opoziţie, exceptând un vot liberal împotrivă şi patru abţineri din rândul unor parlamentari USR.

Cu alte cuvinte, toată clasa politică şi-a dat mâna pentru a pune şaua pe cei care stau la bloc.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

11 thoughts on “Statul, pregătit să intre cu bocancii în asociaţiile de proprietari

  1. Legea e foarte bună! Abia aștept să intre în vigoare, ca să pot scăpa de toți „șefii” cretini ai asociației, de fapt angajații mei (administratorul) și aleșii (președintele, vicele, comisia de cenzori) altora. De aproape 30 de ani își fac de cap, zero lege punitivă – până la asta.
    Semnat:
    Proprietar cotizant la cretini, Asociația nr. 1, Micro 4, Lugoj.

    1. Scăparea de șefii cretini ai asociației se face prin votul adunării generale a proprietarilor.
      Probabil ceilalți proprietari sînt mulțumiți de felul cum e condusă asociația, iar tu ești singurul nemulțumit.
      Dacă erau motive reale de nemulțumire, găseai alți proprietari să te sprijine la schimbarea conducerii.
      Noua lege aduce obligații în plus pentru asociații, care vor deveni bani în plus de plătit pentru locatari. Acum mulți președinți fac muncă neplătită (la asociații mici numai administratorii sînt plătiți), fiindcă de fapt nu e prea mult de lucru. Dar dacă apar obligații suplimentare cu tot felul de amenzi posibile, n-o să se mai găsească doritori să facă munca neplătiți. Locatarii sînt cei care vor scoate bani din buzunar.

      1. Înțeleg ce spui, ai dreptate – în mare măsură.
        Eu locuiesc și muncesc în Timișoara, de 20 de ani. În apartamentul din Lugoj o mai am pe mama mea, 80 de ani. Vecinii sunt fie intimidați, fie neinformați, fie indiferenți, fie făloși – sau toate la un loc. Ce adunări generale, când, pe legea veche, hotărau o mână de șmecheri, mandatați de sute de fraieri? De exemplu, geamurile de pe casa scării, sparte la furtuna de acum un an, sunt… tot sparte. Există probleme cu țevile pluviale, fisurate, cu acoperișul, cu gândacii etc. Nimic. În schimb, ușa de la intrare (cea originală, metalică, fără vreo problemă) a fost înlocuită cu una stupidă din termopan (și trapa de acces în beci, la fel) – banii (sumă exagerată) i-a cules, bătând din ușă-n ușă) pseudo-șefa de scară (o țărancă făloasă de la parter, spunând că trebuie să intrăm în rând cu lumea!!!) lăsând să se înțeleagă că ar fi o hotărâre a asociației… Când am ajuns pe acolo, am făcut fotografii și am insistat să văd factura – era pe persoană fizică, un vecin polițist local. Ș.a.m.d.
        O.K., cazul meu e unul particular – dar pot să repet că abia aștept să intre legea în vigoare, eventual să curgă amenzile, pe care le voi plăti cu o bucurie cinică; poate doar așa se vor trezi cei care se holbează toată ziua la A3 și RTV.

      2. Mai baiete ! Sunt Asociatii in care 75 % au 70+ iar presedinte este un fost securist de leatul lor si vot asigurat…cum rezolvi asta…foloseste si creierul inainte de a posta … pt asta este creat.

  2. Lugojan ma bucuri ca esti fericit pentru noua lege. Ghici din buyunarul cui o sa se traga amenda? Surprizaaa, din buzunarul tau… Evident nu in orice asociatie in momentul de fata exista un cenzor, administrator ori un presedinte cu aceste atestate si studii. Deci din punctul meu de vedere pe viitor va fi in felul urmator. Vor exista firme care vor administra asociatiile, o sa se infinteze firme de administratori care vor prelua administrarea mai multor blocuri si ghici ce din nou? tu vei plati acelor firme sa te administreze.

  3. Exista administratori de bloc care se rezuma la a incasa cheltuielile lunare fara a se ocupa in adevaratul sens de administrarea imobilului.Conducerile asociatiilor sunt doar pe hartie in multe situatii.Este necesara o lege intradevar cu atributiuni clare ale unui administrator si drepturi pentru proprietar fiindca el plateste.
    Pana acuma vedem doar blocuri prost intretinute, mizerie si indiferenta.
    Obligatoriu este necesara o schimbare iar proprietarii sa reactioneze, astfel vom incepe sa traim in conditii civilizate nu sa platim continu impozite la stat pe imobil plus echipa de administrator, femeie de serviciu si alte firme de deratizare si cine mai stie ce…
    Fiti corecti cu voi insiva si aveti spirit de echipa ca apartinatori ai unei Asociatii de proprietari !! Implicare nu atatea vorbe !!

    1. Ana, ai dreptate,
      conceptul de asociație de proprietari (cu toate drepturile și obligațiile) este, încă, din păcate, prost înțeles de către majoritatea celor care suntem nevoiți să împărțim un bloc (o curte comună pare o poveste cu zâne).
      Adevărat, avem nevoie de cât mai multă implicare! Dar cum ai putea lămuri măcar o parte a majorității needucate și indiferente dacă nu prin explicații și… amenzi? 🙂 Cei care ne citim reciproc înțelegem rapid, dar suntem insignifianți, numeric.

  4. Salutare,
    Locuiesc la bloc de zeci de ani. De mult am observat ca desi admin afisa anunturi ref la adunari generale, cu nspe zile inainte, foarte putini veneau. Pe majoritatea nu ii intereseaza de fapt nimic, mai ales pe cei cu gura mare. Apoi, comitetele cel putin de la blocul meu, comitete alese din locatarii veniti la adunari, au raspuns ref la ce au facut, presedintele si admin la fel. Exista evidenta clara a banilor intrati si iesiti.
    Ref la ilegalitati – sigur ca exista presedinti, comitete, admin care fac ce vor in bloc, cu banii si in alte chestiuni. Ok. Locatarii au avut mereu dreptul sa ii schimbe cu altii mai corecti. De ce nu i-au schimbat ?
    Legea asta noua o sa puna blocurile la dispozitia finctionarilor de la primarii, care vor da amenzi pentru orice. In scurt timp, legea o sa dea voie primariilor sa decida in asociatii, in toate chestiunile importante.
    Traim si vedem.

    1. Mihai, ești unul dintre, paradoxal, norocoșii proprietari care au parte de administrare bună – în ciuda implicării cvasi nule a vecinilor!
      Legat de virtuala și probabila intervenție abuzivă a primăriilor – oare acei oameni care contează prin puterea de decizie, adică primarul și membrii consiliului local, nu sunt tot aleșii și remunerații noștri? Aleșii urbei, ai cetății – ar trebui să fie cei mai buni, inteligenți și cinstiți gospodari – sau nu?!
      O.K.
      Pentru destindere, un clip cu magnificul „VOUĂ”… 🙂

      https://www.youtube.com/watch?v=c2P7QY6nYeM

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *