În sfârșit, Timișoara va avea un nou contract de salubrizare

În sfârșit, Timișoara va avea un nou contract de salubrizare

În sfârșit, Timișoara va avea un nou contract de salubrizare

Primăria Municipiului Timișoara a publicat proiectul de hotărâre privind aprobarea Studiului de oportunitate, Caietului de sarcini şi a modelului de Contract de delegare a gestiunii prin concesiune a activităților de salubrizare stradală și deszăpezire. Acesta va fi dezbătut în Plenul Consiliului Local, de miercuri, 9 august 2023.

Dacă în 2020, serviciul de salubrizare includea doar 40% din străzile din Timișoara, noul contract prevede ca pe mai mult de jumătate din străzi (pe 636 de străzi) se va interveni mecanizat pe carosabil, iar pe 550 de străzi se va mătura manual. Acestea sunt cerințele minimale pentru viitorul operator de salubrizare.

CITEȘTE ȘI: Cu întârziere, Primăria Timișoara pune noul PUG în dezbatere publică

Va fi constituită o echipă specială pentru trotuarele și pistele de biciclete de pe malul Begăi, unde avem o suprafață de peste 20.000 de mp, care trebuie curățată zilnic.

Trotuarele vor fi măturate atât manual, cât și mecanic. Cel puțin jumătate din curățenia trotuarelor va fi făcută mecanizat, ceea ce înseamnă un serviciu mai eficient cu costuri mai reduse. Cel puțin, așa se laudă cei din Primăria Timișoara.

Sunt prevăzute activități de spălare a carosabilului, care includ peste 100 de străzi, iar pe majoritatea dintre acestea vor fi efectuate și intervenții de stropire, când temperaturile sunt ridicate. Pentru a asigura scurgerea apelor pluviale, vor fi răzuite rigolele pe 260 de străzi, cel puțin o dată pe an.

Printre obligațiile prevăzute pentru operator în caietul de sarcini se numără și achiziționarea a 1.400 de coșuri stradale, din care jumătate în primul an. Se estimează colectarea a 6.800 de tone de gunoi anual prin curățenia stradală, din care 1.500 de tone doar din golirea coșurilor stradale.

Operațiunile de deszăpezire și prevenire a poleiului vor continua într-un regim similar cu cel actual. Sunt prevăzute măsuri specifice pentru curăţarea şi transportul zăpezii de pe căile publice din localitate şi menţinerea în funcţiune a acestora pe timp de polei sau de îngheţ.

Prestatorul va avea obligația de a înființa un dispecerat permanent pentru preluarea reclamațiilor și de a participa lunar la întâlniri cu reprezentanții primăriei pentru evaluarea activității și îmbunătățirea ei.

Astfel, Primăria Timișoara intră în legalitate în problema salubrizării, după ani de sincope, în care orașul a fost împânzit de gunoaie și resturi vegetale.

Acesta este primul contract întocmit pe baza noului cadru legislativ, respectiv OUG 133/2022, pentru modificarea și completarea OUG 92/2021 privind regimul deșeurilor, precum și a Legii serviciului de salubrizare a localităților nr. 101/2006, care prevede încheierea contractului de concesiune.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “În sfârșit, Timișoara va avea un nou contract de salubrizare

  1. Adevărul e că eu am o revoltă conceptuală față de modul în care Bratner deranjează, inutil, orașul. Cel puțin pe străzile și trotuarele mele. Vine, zgomotoasă, pe la 6 dimineața, o mașinărie care freacă asfaltul de pe carosabil și încurcă circulația. Face zgomot cât două turme de elefanți, pentru nimic. Între timp, trotuarele sunt absolut neglijate, pline de mizerii, nisip și criblură, multe aruncate de mașinăriile respective. Doresc să se facă și trotuarul, mai ales pe timp de noapte, în liniște, cu mături și angajați care respectă pietonii de rând.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *