Grupa mijlocie a devenit obligatorie, dar copiii pot fi înscriși la școală chiar dacă nu au fost la grădiniță. Care e situația în Timiș

Grupa mijlocie a devenit obligatorie, dar copiii pot fi înscriși la școală chiar dacă nu au fost la grădiniță. Care e situația în Timiș

Grupa mijlocie a devenit obligatorie, dar copiii pot fi înscriși la școală chiar dacă nu au fost la grădiniță. Care e situația în Timiș

Ultimul raport privind starea învățământului preuniversitar realizat pentru anul școlar 2022/2023, publicat de Ministerul Educației, indică o scădere a numărului de copii înscriși la grădinițe, preponderent în zonele rurale.

”Rata brută de cuprindere în învățământul preșcolar a scăzut ușor față de anul anterior, înregistrând valoarea de 84,4%. Rata de cuprindere în învățământul preșcolar din mediul rural continuă să rămână semnificativ mai mică decât în mediul urban”, se arată în raport.

Potrivit reglementărilor în vigoare, învățământul obligatoriu s-a extins, începând din acest an școlar, la grupa mijlocie de la grădiniță.

Cu toate acestea, numărul de locuri pentru preșcolari este insuficient, dat fiind faptul că nu există destule spații de învățământ, mai ales în apropierea domiciliului copiilor din mediul rural.

Referitor la această problemă, adusă în atenția Ministerului Educației, instituția ne-a comunicat faptul că politicile educaționale prevăd, in extenso, înființarea serviciilor de educație timpurie complementare (tip grădiniță comunitară sau ludotecă) ca structură a unităților de învățământ cu personalitate juridică cu grupe de nivel preșcolar și/sau antepreșcolar.

Ce nu precizează ministerul este că și această posibilitate, la fel ca în cazul unităților de învățământ, depinde de infrastructura pusă la dispoziție de administrațiile publice locale, o infrastructură, în acest moment, deficitară.

În Timiș, nu sunt grădinițe în toate localitățile din zona rurală, iar servicii de educație timpurie complementare nu există niciunde în județ.

În fiecare an, copii care, din cauza faptului că nu au o grădiniță în apropierea domiciliului, iar părinții nu au posibilitatea de a-i duce la una aflată într-o zonă mai îndepărtată, nu sunt înscriși în învățământul preșcolar.

Reprezentanții inspectoratului școlar nu au precizat dacă la nivelul județului Timiș există astfel de cazuri, menționând doar că ”cea mai mare parte a locurilor declarate libere pentru anul școlar 2023-2024 au fost ocupate”.

Instituția a transmis și că ”a încercat să soluționeze toate cererile părinților care au solicitat înscrierea copiilor în grădiniță în perioada înscrierilor.”

În ceea ce privește Timișoara și localitățile limitrofe, toate locurile de la grădinițe au fost ocupate în proporție de 100%, potrivit inspectoratului școlar. În realitate, chiar depășite, am putea spune.

CITEȘTE ȘI: Încă un pas pentru rețeaua de gaz din câteva comune timișene

Deficitul de spații dedicate activităților didactice se reflectă inclusiv în măsurile luate la nivel local. Pentru a-i putea cuprinde pe toți copiii de vârstă preșcolară în rețeaua de grădinițe, soluția de avarie identificată de ISJ Timiș a fost să reconfigureze cifra de școlarizare:

”Planul de școlarizare pentru anul școlar 2023-2924 a fost ajustat de către Inspectoratul Școlar Județean Timiș astfel încât toți copiii de grupă mijlocie și grupă mare să fie cuprinși în grădiniță.”

Pe de altă parte, atrăgându-i-se atenția asupra problematicii înscrierii tuturor copiilor la grădiniță din cauza distanței mari la care se află unele dintre acestea față de domiciliu, Ministerul Educației a recurs la un compromis în ceea ce privește obligativitatea parcurgerii învățământului obligatoriu începând de la nivel preșcolar: ”Copiii care locuiesc în România, nu au frecventat grădinița, dar sunt eligibili ca vârstă pentru a fi înscriși în clasa pregătitoare, au dreptul la educație și sunt înscriși în clasa pregătitoare, conform prevederilor legale în vigoare.”


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *