Medicii renunță la proteste până la vară

Medicii renunță la proteste până la vară

Medicii renunță la proteste până la vară

Medicii de familie și specialiștii din policlinici au decis renunțarea la acțiunile de protest după ce au primit asigurări că, în prima jumătate a acestui an, nu vor fi modificate constantele în baza cărora le sunt calculate veniturile.

Ei speră ca până la 1 iulie, Guvernul să găsească soluții pentru ca situația financiară a cabinetelor să nu fie afectată.

„Asociațiile reprezentative național ale medicilor de familie (Societatea Națională de Medicna Familiei – SNMF, Uniunea Patronatelor Independente din Medicina de Familie – UPIMF și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie – FNPMF) precum si ale medicilor din ambulatoriul de specialitate (Asociația Profesională a Medicilor de Ambulator – APMA) au reușit să contracareze atacul guvernamental de neînțeles asupra segmentului de prespital, singura verigă a sistemului de sănătate capabilă să contribuie direct la reducerea internărilor evitabile.

CITEȘTE ȘI: Încă un pas pentru rețeaua de gaz din câteva comune timișene

Nici internările de zi, nici internările continue nu pot transforma un sistem pus sub presiune într-unul sustenabil financiar.

Exodul medicilor din România, cel mai mare de la nivelul Europei s-a produs nu doar din cauza veniturilor semnificativ mai mici decât în celelalte țări ale Uniunii Europene, nu doar din cauza finanțării cronic insuficiente a sistemului de sănătate din România care este pe penultimul loc din Europa, ci mai ales din cauza agresiunii permanente a politicului asupra demnității profesiei de medic, ceea ce a condus, în timp,a zdruncinarea încrederii medicilor în instituțiile statului.

Reducerea cu aproximativ 30% a finanțării ambulatoriului de specialitate și a medicinei de familie, coroborat cu creșterile de fiscalitate menite să acopere lipsa de eficiență a altor sectoare economice se traduc într-o reducere la jumătate a veniturilor medicilor din aceste domenii de activitate.

Domnilor guvernanți, exodul medicilor va reîncepe! Deficitul de medici existent deja se va agrava iar șocul îl vor resimți votanții dumneavoastră! Negocierile cu CNAS de joi, 18.01.2024, reprezintă un armistițiu temporar, nu o rezolvare.

Este imperios necesar să se găsească soluții de finanțare acum, nu după această dată. Se impune finanțarea corectă a segmentului prespital, adică a medicinei de familie și a celei de ambulatoriului. Ne manifestăm deschiderea de a colabora, a identifica disfuncționalitățile din sistem și de a găsi soluții. Pacienții din România au nevoie de acces la TOATE segmentele de îngrijire, în funcție de nevoile lor,

nu poate fi gândit un sistem sanitar funcțional fără o bază solidă: medicina de familie și ambulatoriul de
specialitate.

Solicităm responsabilitate deplină din partea guvernanților, ne dorim un cadru legislativ stabil, ne dorim predictibilitate! Vrem să fim lăsați să ne îngrijim pacienții, nu să fim obligați să ne mobilizăm la proteste! Totuși, dacă până la 1 iulie 2024 nu veți fi găsit soluții să creșteți finanțarea pentru ambulatoriul de specialitate și pentru medicina de familie, din acea zi în România nu va mai exista un sistem de asigurări de sănătate!”, precizează conducerile asociațiilor profesionale într-un comunicat comun.

Medicii au început o serie de acțiuni de protest după ce Casa de Sănătate publicase, în transparență decizională, propuneri de tarife decontate cabinetelor mai mici decât în 2023. Astfel, la medicii de familie, valoarea punctului per capita urma să scadă de la 12 lei la 7,7 lei și valoarea punctului pe serviciu medical scade de la 8 lei la 6,2 lei.

La medicii specialiști din ambulator (policlinici), valoarea punctului pe serviciu medical ar fi scăzut de la 4,5 lei în 2023 la 3,3 lei în 2024. Medicii de ambulator nu primesc bani per capita. Modificările urmau să fie efectuate de la 1 februarie, în urma protestelor.

Noul termen acceptat la negocieri pentru aplicarea tarifelor diminuate este 1 iulie.

Casa de Asigurări de Sănătate a renunțat și la o altă propunere care a stârnit nemulțumirea medicilor: aceea ca consultațiile din cabinete să fie apoi confirmate telefonic unui funcționar al Casei de Asigurări de către un pacient sau de către o rudă a acestuia.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *