Doar 22% dintre copiii romi urmează studii liceale. „Salvați Copiii” a derulat un program de integrare socio-educațională în localități din Timiș, dar şi din alte judeţe

Doar 22% dintre copiii romi urmează studii liceale. "Salvați Copiii" a derulat un proiect de integrare socio-educațională în localități din Timiș, Neamț, Suceava și Dolj

Doar 22% dintre copiii romi urmează studii liceale. „Salvați Copiii” a derulat un program de integrare socio-educațională în localități din Timiș, dar şi din alte judeţe

Darian elev în clasa a III-a și face parte dintr-o familie numeroasă compusă din zece membri: părinții și cei opt copii. Familia este de etnie romă și locuiește la periferia comunei în colonia de romi a satului.

Tatăl lucrează zilier pentru a-și întreține familia, singurele venituri fiind ajutorul social, alocațiile de stat ale copiilor și veniturile ocazionale obținute din munca zilieră prestată de tată. Locuința este o casă degradată, fără apă curentă, compusă din două camere și o bucătărie improvizată.

Ponderea copiilor romi care frecventează învățământul obligatoriu este de 78% (față de 95% pentru copiii români din vecinătate).

Decalajul se mărește din nou în cazul accesului la învățământul liceal, unde regăsim mai puțin de un sfert dintre elevii romi (22%), comparativ cu populația majoritară unde ponderea urcă la 80%.[1] În perioada martie 2021 – aprilie 2024, Organizația „Salvați Copiii”, în parteneriat cu E-Romnja (Asociația pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome) a implementat proiectul “Servicii integrate pentru persoane de etnie romă din comunități vulnerabile”, un program complex de integrare socio-educațională a copiilor romi, pentru a reduce decalajele sociale dramatice.

CITEȘTE ȘI: Un elev din Jimbolia a obținut Marele Premiu la Olimpiada Națională de Geografie

Principalele cauze pentru care tinerii romi părăsesc timpuriu școala sunt ratele mari de sărăcie și excluziune socială; ponderea scăzută a ocupării formale; condiții de locuire precară, discriminare, rasism instituțional.

Obiectivul general al proiectului a vizat dezvoltarea unui sistem integrat și inovator de servicii accesibile și de calitate care să asigure creșterea incluziunii și abilitarea romilor din patru localități din Timiș, Neamț, Suceava și Dolj.

”Copiii vulnerabili ajung să abandoneze școala, pentru că nu își permit costurile educației. Tocmai acești copii sunt acum expuși unor riscuri suplimentare, astfel că intervenția noastră este esențială.

Perioadele de criză îi expun cel mai mult pe cei mai lipsiți de apărare, în acest caz copiii”, a declarat Gabriela Alexandrescu, președinte executiv „Salvați Copiii” România.

Proiectul este cofinanțat din Granturi SEE și Norvegiene 2014-2021, prin Programul “Dezvoltare locală, reducerea sărăciei și creșterea incluziunii romilor”, apel Creșterea incluziunii și abilitarea romilor.

Sursa foto: Organizația „Salvați Copiii”


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *