Ce să faci şi ce să nu faci în ziua de Crăciun ca să îţi meargă bine tot anul. Obiceiuri din străbuni păstrate și azi în Banat

colindatori 3

Crăciunul sau Nașterea Domnului este una dintre cele mai așteptate sărbători creștine și de aceasta se leagă o serie de tradiții și obiceiuri, unele încă păstrate în mai multe regiuni ale țării.

CITEŞTE ŞI>: O universitate timișoreană și-a închis porțile

În unele zone se spune că în ziua de Crăciun nu ai voie să te cerţi, să te superi și, mai ales, să loveşti pe cineva, pentru că cel care va lovi, va primi înapoi tot atâta cât a dat. Fiind o zi sfântă, tradiţia spune că orice lucru pe care l-ai face în mod obişnuit, în altă perioadă, prin casă, este interzis.

CITEŞTE ŞI: Câine surprins de camere în timp ce își ”imploră” stăpânul să nu-l abandoneze. VIDEO

Astfel, de Crăciun nu se spală, nu se mătură şi nu se dau bani cu împrumut. Oamenii de la ţară respectă datinile, aşa că, în perioada sărbătorilor, nu dau de mâncare pe săturate la animale pentru că acestea s-ar putea îmbolnăvi.

CITEŞTE ŞI: Hartă interactivă: câți bani au cheltuit autorităţile locale pe iluminatul festiv şi focurile de artificii de Revelion

În schimb, orătăniile din ogradă pot fi hrănite cu o bucată de aluat dospit. În unele regiuni se spune că în noaptea de Crăciun nu ar trebui să deschizi uşa oaspeţilor, pentru că își va pleca tot sporul din casă, scrie libertatea.ro.

Obiceiuri din străbuni păstrate și azi de Crăciun în Banat

De Crăciun în Banat, sunt păstrate tradiții unice și o atmosferă de sărbătoare specifice satelor de bănățeni din Caraș-Severin și Timiș!
Cel mai important obicei în satele din Banat este mersul la colindat, obicei păstrat și în zilele noastre. La colindat merg atât copii, cât și cete de tineri.

În seara de Ajun sau în prima zi de Crăciun, copii merg cu ”Steaua”, vestind Nașterea Domnului. Totodată amintesc de astrul călăuzitor care a fost urmat de cei trei păstori, ce au ajung la ieslea, unde Mântuitorul s-a născut.

Un alt obicei străvechi este ”Viflaimul” sau ”Irozii”, ce reprezintă o scenetă, prin care copii refac povestea nașterii Domnului. De asemenea, în unele locuri bănățene, toți săteni ies pe ulițele satului la colindat și intră la fiecare casă, vestind Nașterea Domnului.

Tradiția de prin sate spune că, cel care va primi colinda va fi binecuvântat de Dumnezeu și va avea noroc și bunăstare tot anul. Superstițioșii spun că dacă prima persoană care intră în casă de Crăciun este bărbat este semn de bun augur.

Tot în Banat este tradiția ca de Crăciun să fie aruncate, de către cel mai vârstnic membru al familiei, boabe de grâu în fața colindătorilor, ca recoltele să fie bogate anul viitor. De asemenea, gospodinele pun sub masa festivă de Crăciun, semințe de porumb, grâu, floarea soarelui, că să fie date apoi vitelor din gospodărie, pentru bogăție și belșug.

Colindul Dubașilor – obicei unic în Banat

Unul, dintre cele mai frumoase și unice obiceiuri din Banat, este Colindul Dubașilor. Dubașii sunt un grup de tineri, care bat tobele alert, pornind de la biserică și merg din casă în casă tot satul, vestind Nașterea Domnului. Aceștia poartă costume populare tradiționale, specifice din Banat. În trecut, tinerii care doreau să fie în grupul de Dubași erau supuși unui test, de a sacrifica un animal și din pielea lui să facă o dobă. Acest ritual s-a pierdut, în prezent cei care doresc să fie în grup, trebuie să cânte frumos.

Dubașii merg din casă în casă, în special în casele unde sunt fete de măritat. La fiecare casă se cântă altă colindă, ținându-se seama și de meseria pe care o are capul familiei. Grupul este condus de vătaf, cel care organizează grupul. Lângă el, stă întotdeauna cel care primește darurile din partea gazdelor. La sfârșitul colindatului acesta împarte în mod egal câștigul la tot grupul. De obicei,

Dubașii sunt însoțiți și de orchestră, pornindu-se brâul, mai ales în casele cu fete tinere.

Banatul abundă de tradiții, muzică tradițională și preparate gustoase, iar petrecerea Crăciunului în această zonă este o încântare pentru turiști. Petrece un Crăciun în Banat să descoperi aceste tradiții minunate!, conform acasalaromani.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *