Când vom muri? Cât vom câștiga? Algoritmul care prezice viitorul ne spune

Peste 70% dintre români sunt pesimiști cu privire la viitorul țării

Un algoritm antrenat pe baza datelor a milioane de vieți determină cu acuratețe veniturile, bolile și moartea timpurie în anii următori.

Un cercetător de la Universitatea Tehnică a Danemarcei a dezvoltat un algoritm IA remarcabil, folosind datele a 6 milioane de cetățeni danezi.

Performanțele, oarecum tulburătoare, ale algoritmului au fost descrise în revista Nature Computational Science.

Sune Lehmann Jørgensen, cercetător la Universitatea Tehnică a Danemarcei, a dezvoltat un algoritm IA folosind datele a 6 milioane de cetățeni danezi. Acesta a folosit modelul Life2vec, bazat pe ChatGPT, pentru a transforma informații despre muncă și sănătate în texte.

Prin traducerea detaliilor precum salariul sau diagnosticul medical în texte concise, modelul a fost antrenat pe viața indivizilor între 2008 și 2016. Scopul a fost ca algoritmul să „prezică” câte dintre aceste persoane vor muri până în 2020.

Rezultatele au avut o acuratețe de 78%. Algoritmul a identificat factori precum salariile mici și bolile mintale asociate cu un risc crescut de deces prematur. Cu toate acestea, nu a anticipat toate cauzele mai puțin previzibile, cum ar fi atacurile de cord sau accidentele.

CITEȘTE ȘI: Exclusiv: Directorul Piețe SA Timișoara aruncă banii pe un SUV închiriat, deși societatea are mașină pentru director

Algoritmul a demonstrat, de asemenea, abilitatea de a prezice trăsături de caracter și preferințe asociate cu diferite tipuri de locuri de muncă.

Acest algoritm ar putea fi folosit pentru a anticipa riscurile unor boli și a lua măsuri preventive, însă există îngrijorări privind viața privată și drepturile cetățenilor.

(sursa: Mediafax)


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *