Asigurarea obligatorie pentru locuințe s-ar putea scumpi

Asigurarea obligatorie pentru locuințe s-ar putea scumpi

Asigurarea obligatorie pentru locuințe s-ar putea scumpi

Asigurarea obligatorie pentru locuințe s-ar putea scumpi. Tariful ar urma să fie mai mare cu 30 de lei, după cum a cerut în Parlament societatea care gestionează asigurările în domeniu, conform stiri.tvr.ro.

S-ar putea majora și nivelul despăgubirilor, spun reprezentanții Autorității de Supraveghere Financiară. Pentru locuințele din chirpici, prețul ar urma să rămână 50 de lei pe an.

Pentru locuințele cu structura de rezistență din beton armat, metal, lemn sau cu pereți exteriori din piatră sau cărămidă polițele de asigurare obligatorie ar urma să coste 130 de lei, față de 100 de lei, cât este acum prețul.

Potrivit reprezentanților ASF, măsura ar fi necesară pentru corelarea costurilor cu inflația, mai ales că nivelul primei a rămas același din 2008.

CITEȘTE ȘI: Zone mari din Timişoara rămân fără apă rece, apă caldă şi încălzire!

Valul de cutremure înregistrat recent în județul Gorj a fost un semnal de alarmă pentru autorități.

Cristian Roșu, vicepreşedinte ASF: După cutremurele din Turcia și Siria, toate companiile mari de reasigurări și-au scumpit foarte mult aceste reasigurări.

Noi, când discutăm de 20 de mii de euro, discutăm doar de dauna totală și acum, sincer, în toate cutremurele care au fost și acum în Gorj nu s-au semnalat daune totale.

Valorile despăgubirilor în caz de calamitate sunt situate în prezent la cote de 10 mii și 20 de mii de euro, dar și acestea ar urma să crească, potrivit ASF.

Totuși, în cazul unor daune structurale majore, suma de 20 de mii de euro ar fi insuficientă, așa că reprezentanții ASF recomandă și încheierea unei polițe de asigurare facultativă.

Nicoleta Radu, director general, PAID: Faptul că au fost în lume multe fenomene naturale, care au produs pagube uriașe ne-a făcut și pe noi să facem previziuni care ne-au arătat că, dacă nu facem demersuri încercăm să mărim un pic această primă de asigurare, pe termen lung compania ar putea deveni nesustenabilă.

Deși asigurarea locuințelor împotriva cutremurelor, inundațiilor și alunecărilor de teren e obligatorie, potrivit datelor PAID mai puțin de două milioane de case erau asigurate la sfârșitul anului trecut, adică 20 la sută din total.

Un sfert dintre locuințele asigurate se află în mediul rural.

Proiectul va intra în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, care este for decizional.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *