Topul scumpirilor în luna aprilie: Serviciile poştale, detergenţii şi medicamentele

Topul scumpirilor în luna aprilie: Serviciile poştale, detergenţii şi medicamentele

Topul scumpirilor în luna aprilie: Serviciile poştale, detergenţii şi medicamentele

Datele furnizate marți de către Institutul Național de Statistică (INS) arată că serviciile poștale, detergenții și medicamentele au înregistrat cele mai semnificative scumpiri în luna aprilie a anului 2024, comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior.

Astfel, în luna aprilie, tarifele pentru serviciile poștale au înregistrat o creștere de 26,25%, în timp ce prețurile pentru detergenți au crescut cu 25,64%. De asemenea, prețurile pentru medicamente au urcat cu 23,86%, comparativ cu aceeași perioadă din 2023.

Scumpiri fără precedent în ultima lună

La valul de scumpiri a reacționat și premierul Marcel Ciolacu, ce a anunțat că în acest sens Consiliul Concurenței va deschide o anchetă.

„Prețul la detergenți a crescut cu 25%. Urmează, cu adevărat, Consiliul Concurenței să facă o anchetă. Am și vorbit cu președintele. Poate pentru dumneavoastră urgența cea mai mare sunt detergenții, pentru mine continuă să fie impozitarea muncii și inflația”, a spus prim-ministrul.

De când Guvernul a impus limite la adaosurile comerciale pentru diverse categorii de alimente în ultimele luni, specialiștii au emis avertismente clare, spunând că orice reducere a prețurilor la aceste produse ar putea fi compensată printr-o creștere a costurilor altor articole.

CITEȘTE ȘI: Efectul primarului-buldozer: Colterm a transformat curtea CET Sud în rampă ilegală de gunoi

În sectorul alimentar, prețurile au înregistrat o creștere medie de 2,07% în luna aprilie 2024, în comparație cu aceeași perioadă din 2023.

Cele mai semnificative scumpiri s-au înregistrat la conservele de fructe (10,78%), alte produse alimentare (9,64%) și carne de bovine (9,25%).

În schimb, prețurile au înregistrat scăderi semnificative la făină (-30,34%), produse de morărit (-29,29%) și mălai (-27,99%).

Comparativ cu luna precedentă, cel mai mare avans al prețurilor s-a înregistrat la margarină (4,27%), cartofi (2,49%) și citrice și alte fructe meridionale (1,97%).

Gazele și energie electrică, mai ieftine

În aprilie 2024, prețurile gazelor au înregistrat o scădere de 10,79%, în timp ce energia electrică s-a ieftinit cu 3,08%, iar energia termică a înregistrat o reducere de 0,9%.

Comparativ cu luna anterioară, prețurile energiei termice au crescut cu 4,20%, în timp ce tutunul și țigările au înregistrat o creștere de 2,28%, iar detergenții au devenit mai scumpi cu 2,04%.

În ultimul an, tarifele pentru serviciile poștale au crescut cel mai mult, înregistrând o creștere de 26,25%.

De asemenea, serviciile de apă, canalizare și salubritate au înregistrat scumpiri de 16,49%, iar tarifele pentru serviciile de îngrijire medicală au crescut cu 13,67%. În această categorie, nu s-au înregistrat reduceri de prețuri.

În comparație cu luna anterioară, au fost raportate scumpiri și la serviciile de transport aerian (10,79%), igienă și produse cosmetice (1,30%), precum și la serviciile de confecționat și reparat îmbrăcăminte și încălțăminte (1,20%), potrivit Agerpres, citat de evz.ro.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *