
FALT trage un semnal de alarmă vizavi de criza gunoaielor în Timișoara
După aproape 2 săptămâni în care pubelele nu au fost golite în anumite zone ale orașului și în localitățile din proximitate precum și din zona 1 de colectare, Timișoara s-a umplut de deșeuri menajere și reciclabile.
Conflictul de muncă nu s-a stins la peste 14 zile de când muncitorii de la Retim au refuzat să mai intre la lucru, ceea ce a determinat societatea să anunțe că va mări salariile.
Zeci de străzi din Timișoara și din comunele învecinate s-au umplut de gunoi, iar Retim nu dă încă o dată certă de reîncepere a lucrului în toate zonele de lucru.
Pubele supraîncărcate și grămezi de gunoi zac în fața blocurilor și a caselor din zonele Girocului, Soarelui, Plăvăț II, Musicescu dar și din Blașcovici sau Torontalului și Mircea cel Bătrân. Situații similiare sunt și în comune periurbane precum Giroc, Moșnița Nouă sau Ghiroda.
Majoritatea muncitorilor de la Retim continuă, protestul, astfel că se fac ridicări sporadice ale gunoiului menajer și a celui reciclabil, dar strict pe străzi unde s-au primit cele mai multe reclamații.
În afara câtorva intervenții punctuale, la adrese fixe, mașinile și muncitorii Retim au încheiat a doua săptămână de când nu lucrează.
În unele zone s-au ridicat deșeurile reciclabile, în altele doar cele menajere, iar în multe locuri, printre care și Moșnița Nouă nu s-a ridicat gunoiul deloc.
Pe 12 martie, dispeceratul Retim anunța: “Cunoaștem situația, este neplăcută și ne cerem scuze. O să informăm pe site și pe Facebook. Am notat sesizarea…dar nu știu să vă spun nimic despre programul de colectare … poate vin mâine, nu se știe exact… situația e specială”.
Cam astea au fost lămuririle “certe”, date de reprezentantul unei societăți în care municipalitatea deține 50% din acțiuni și care are anumiți oameni în Consiliul de Administrație, în frunte cu managerul public al orașului, Matei Creiveanu.
Într-o comunicare oficială, datată 9 mai, societatea de salubrizare a venit cu lămuriri despre lucruri deja știute: oamenii refuză să intre la lucru și nu se precizează când se vor reapuca de colectarea gunoiului menajer și reciclabil din Timișoara și din comunele din Zona 1.
Pentru a părea mai credibili, deși asta nu a rezolvat situația, cei de la Retim au ținut să facă public și că vor mări salariile angajaților.
“Luând în considerare întreruperea nejustificată a activității de către o parte a angajaților Secției de Salubrizare 1 a societății RETIM Ecologic Service SA, care în ultima săptămână fie nu a prestat activitate, fie nu a respectat programul de colectare a deșeurilor.
Deși nu au fost respectate procedurile legale și există un contract colectiv de muncă în vigoare obligatoriu pentru societate și angajați, compania RETIM Ecologic Service S.A. a invitat la dialog Sindicatul Liber RETIM Ecologic Service S.A. și angajații greviști, în vederea detensionării situației.
În urma acestor discuții, societatea RETIM Ecologic Service SA comunică următoarele măsuri cu implementare imediată:
Numirea unui nou Șef de Secție de Salubrizare 1 pentru coordonarea activității personalului responsabil pentru serviciile de salubrizare din Zona 1 Timiș
Majorarea salariului șoferilor cu 1.000 de lei net
Majorarea salariului personalului deservent (încărcători) cu 246 lei net”, a anunțat Retim.
Pe 13 martie, Primăria Timișoara „a aruncat” gunoiul în curtea Retim și ADID și a început să aplice sancțiuni. Tot primăria a lansat un apel către RETIM și ADID, responsabile pentru colectarea deșeurilor, să ia măsuri eficiente astfel încât echipele să respecte programul de colectare și să ajungă cât mai rapid în toate zonele orașului.
În paralel, municipalitatea susține că monitorizează situația generată de conflictul de muncă de la RETIM și aplică amenzi prin intermediul Poliției Locale. Astfel, în urma verificărilor efectuate în zilele de 10, 11 și 12 mai, Poliția Locală a aplicat 55 de sancțiuni contravenționale către RETIM, în valoare totală de 137.000 lei, în baza HCL393/2023.
Miercuri, 15 mai 2024, Federația Asociațiilor de Locatari Timișoara (FALT), organizație neguvernamentală care reprezintă interesele a peste 3552 de asociații de locatari/proprietari din Timișoara, membră a Ligii HABITAT România, în numele cetăţenilor membri ai organizaţiei, a emis o scrisoare publică, cu speranţa că autorităţile vor lua măsurile ce se impun faţă de operatorul care prestează serviciile de salubrizare în municipiul Timişoara.
FALT solicită Gărzii de Mediu să aplice toate măsurile legale pe care le are la dispoziţie conform legii, Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor Timiş să se implice în acest caz, întrucât acesta este prin definiţie un organism de protecţie al consumatorilor, indiferent dacă locuiesc la bloc sau la case particulare.
Totodată, federația cere implicarea Primăriei Timişoara, în special în calitatea sa de acţionar la societatea Retim, cât şi prin cei trei membri din Consiliul de administraţie de la Retim, dar şi prin faptul că în ADID, Asociaţia de dezvoltare intercomunitară deşeuri Timiş, primăria are drept de decizie.
Apelul se adresează și către ADID Timiş în calitate de partener de contract, Consiliului Judeţean Timiş și către alte organisme ale statului care pot să acţioneze în astfel de cazuri.
“Situaţia actuală este fără precedent, în Timişoara nu ştim să se mai fi întâmplat aşa ceva. Autorităţile au acţionat tardiv, şi chiar dacă s-au aplicat câteva amenzi, nu reprezintă mai nimic. Suma totală a amenzilor aplicate de 137.000 lei este infimă faţă de sumele pe care le încasează operatorul.
Deşi noi am atras atenţia de ani de zile că operatorul nu respectă graficul de colectare, nu respectă data de la care trebuie aplicate noile tarife, nu spală pubelele conform prevederilor din contract etc, autorităţile nu au luat nicio măsură. Mai mult, operatorul a ştiut să îşi facă singur dreptate aplicând dublarea facturilor pentru că au constatat o dată că nu s-a colectat corect gunoiul.
Da, sancţiunile trebuiau aplicate, dar nu în modul în care a făcut-o operatorul, adică de unul singur a dublat facturile fără ca reprezentanţii primăriei şi ADID să fie prezenţi, ba mai mult, cum se vede şi din procesul verbal au afirmat că au informat asociaţiile de proprietari şi că le-au înmânat şi ceva materiale. Mai grav, au aplicat facturi cu valori duble fără a înmâna procesul verbal la asociaţie pentru a putea fi luat la cunoştinţă”, au transmis reprezentanții FALT.
“Cetăţenii care ne-au contactat sunt foarte nemulţumiţi şi aşteaptă ca autorităţile să facă ceva şi pentru ei, deoarece nici în prezent nu se ridică gunoiul în unele locuri, iar nici o autoritate nu vorbeşte despre facturarea prestaţiei pentru luna mai
Din moment ce prestaţia nu s-a făcut conform contractului nu ar mai trebui facturată. Dublarea facturii s-a făcut pentru toată luna, aşa ar trebui să se facă şi acum, adică luna mai să nu se factureze.
Informăm asociaţiile de proprietari şi cetăţenii de la case că în conformitate cu prevederile din contract aceştia au dreptul de a contesta factura lunii mai, dacă operatorul va factura o prestaţie care nu e conformă cu contractul.
Cetăţenii şi asociaţiile de proprietari care se consideră nedreptăţiţi au posibilitatea să se adreseze în scris instituţiilor abilitate şi să specifice datele în care nu li s-au ridicat pubelele: ADID Timiş, Primăria municipiului Timişoara, Garda de mediu, Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor Timiş, Consiliul Judeţean Timiş. Aşteptăm ca în cel mai scurt timp autorităţile competente să ia cu adevărat măsurile necesare, astfel ca aceste evenimente să nu se mai repete!”, a declarat Petru Olariu, împuternicit al Comitetului Director al FALT.
Administrația Fritz este catastrofală!