Matematicianul George Lusztig a primit Medalia de Aur din partea UVT

Matematicianul George Lusztig a primit Medalia de Aur din partea UVT

Matematicianul George Lusztig a primit Medalia de Aur din partea UVT

La propunerea Facultății de Matematică și Informatică, Universitatea de Vest din Timișoara i-a acordat profesorului dr. George Lusztig, specialist în reprezentări de grupuri și grupuri algebrice, distincția onorifică Medalia de Aur, însoţită de o diplomă de merit.

George Lusztig s-a născut în Timișoara, în anul 1946. A absolvit școala generală și liceul (Școala medie nr. 6 din zona Traian) din orașul natal, apoi Facultatea de Matematică din București. Revenind în Timișoara, a predat, pentru o scurtă perioadă, la Facultatea de Matematică-Mecanică din cadrul Universității de Vest.

Pasiunea sa pentru matematică, concretizată și prin lucrările pe care le-a avut în acest domeniu, i-a extins oportunitățile de a-și continua perfecționarea în universități renumite, precum Oxford și Princeton.

În 1978, George Lusztig devine profesor la MIT (Massachusetts Institute of Technology), universitate care pregătește printre cei mai buni studenți din lume pe disciplinele reale. În 1980, începe o colaborare fructuoasă cu D.A. Kazhdan, iar polinoamele pe care le-au elaborat mai apoi, Kazhdan-Lusztig, le poartă numele.

CITEȘTE ȘI: În Timiș, validarea fișelor de înscriere la concursul național de ”titularizare” a fost stabilită în perioada 20-22 mai

Cele peste 250 de articole pe care le-a scris au peste 11.000 de citări în reviste de specialitate, profesorul Lusztig aducând multiple contribuții matematice care se bucură de recunoaștere mondială, greu de egalat.

”Asemăn matematica cu muzica, pentru că în ambele cauți frumusețea lor”, a afirmat George Lusztig în cadrul ceremoniei de decernare a distincției de către UVT, miercuri, 15 mai.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *