Adio, oraș cu zero deșeuri municipale!

gunoi4

În primăvara anului 2012, o perioadă de mari speranțe pe plaiurile mioritice, perspectivele Timișoarei erau mai mult decât luminoase. Conform uneia dintre acestea, orașul de pe Bega ar fi trebuit să devină primul din România cu zero deșeuri depuse la groapa de gunoi. O parte dintre acestea urmau să ajungă la stația de compostare, să fie transformate în combustibil și arse într-un incinerator, iar o altă parte ar fi fost reciclate.

O idee destul de generoasă, care suna extrem de bine. Totuși, la ora actuală, nu avem nici stație de compostare, nici incinerator de deșeuri, care să producă energie termică și electrică. Singura parte bună a acestor planuri eșuate este că în partea de sud a Timișoarei va exista mai puțină poluare.

Foarte încântat de vizita la stația de sortare a deșeurilor, situată pe un teren în apropiere de CET Sud și aparținând Retim, în primăvara anului 2012, Mircea Matei, șeful ANRSC (Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitaăți Publice) declara că orașul Timișoara poate fi dat ca exemplu în ceea ce privește colectarea selectivă, care funcționează deja, deși nu este obligatorie, dar și în ceea ce privește sortarea gunoiului. Din cele 150.000 de tone produse anual de timișoreni, 60.000 sunt sortate la stația de sortare și nu mai ajung la groapa ecologică.

„Cu stația de compostare a deșeurilor care se va face, s-ar putea ca, în doi sau trei ani, Timișoara să fie primul oraș din România cu zero deșeuri depuse la groapa de gunoi”, susținea atunci Mircea Matei.
Proiectul a murit încă din fașă
Stația de compostare a deșeurilor ar fi trebuit finalizată până la 2 februarie 2014, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Recent, consilierii locali au aprobat o hotărâre prin care Retim-ului i s-a reziliat contractul de concesionare a celor peste patru hectare de teren pe care trebuia construită stația. Mai mult, Retim ar urma să plătească și despăgubiri pentru nerealizarea obiectivului, dar acestea nu au fost încă stabilite de Primăria Timișoara.
Nici incinerator nu se mai face?
După ce primarul Nicolae Robu a tunat și a fulgerat împotriva celor care ar fi sabotat licitația pentru construirea incineratorului de deșeuri (care ar fi trebuit construit tot în sudul orașului și tot lângă CET Sud), cerând chiar sprijinul… serviciilor secrete, s-a așternut liniștea și peste acest proiect.

Se preconiza ca incineratorul de deșeuri să producă energie termică și electrică și să reducă factura la căldură și apă caldă a timișorenilor cu peste zece la sută. În primăvara acestui an, se auzea că șantierul va fi deschis „în curând”. ONG-urile au protestat, considerând investiția drept o „fabrică de cancer” și lansând o petiție împotriva acesteia, care a strâns rapid peste o mie de semnături. Deocamdată, și acest proiect în valoare de 60 de milioane de euro pare să fi intrat în adormire.

Chiar dacă nu s-au ales cu reduceri la factura de energie termică, timișorenii din sudul orașului, dar şi cetăţenii din localităţile Chişoda, Giroc şi Utvin, pot măcar să respire un aer mai curat decât dacă ar fi avut parte și de o stație de compostare, și de un incinerator în preajmă. Singurul semn de întrebare rămâne cel legat de discreția autorităților care anunțaseră cu surle și trâmbițe cele două proiecte…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *