Ziua Mondială de Luptă Împotriva Obezității. Medicii timișoreni trag un semnal de alarmă legat de incidența în creștere a acestei afecțiuni

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Obezității. Medicii timișoreni trag un semnal de alarmă legat de incidența în creștere a acestei afecțiuni

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Obezității. Medicii timișoreni trag un semnal de alarmă legat de incidența în creștere a acestei afecțiuni

În România, conform Institutului Național de Statistică, în anul 2022 peste 62 % dintre persoane erau supraponderale sau obeze, iar studiul realizat de INSP în anul 2020 după protocolul COSI (European Chilhood Obesity Surveillance Initiative) arată că 3 din 10 copii cu vârsta de 7-9 ani sunt supraponderali sau suferă de obezitate.

În acest context, se estimează că până în anul 2035, obezitatea în rândul adulților va crește cu peste 60%, iar obezitatea infantilă va crește cu peste 100% față de anul 2020, astfel că la nivel mondial vor fi 1,9 miliarde de persoane adulte și 400 de milioane de copii cu obezitate, respectiv 1 din 4 persoane adulte și aproape 1 din 5 copii vor fi afectați.

Obezitatea este asociată cu o serie de afecțiuni medicale care pot avea un impact semnificativ asupra calității vieții. Printre acestea se numără diabetul zaharat de tip 2, bolile cardiovasculare, hipertensiunea arterială, bolile de inimă coronariene, accidentul vascular cerebral, dar și alte afecțiuni cardiovasculare, afecțiuni respiratorii: risc crescut de apnee în somn, astm și alte probleme respiratorii, boli hepatice, ficatul gras și boala hepatică non-alcoolică, afecțiuni articulare, cancer de sân, colon, prostată, ovare și de vezică urinară, dar și probleme de fertilitate.

Cu alte cuvinte, obezitatea poate avea un impact negativ asupra întregului corp și poate crește riscul de multiple complicații de sănătate.

Prevenirea și tratarea obezității implică adesea o abordare multidisciplinară, care poate include modificări ale stilului de viață (alimentație sănătoasă și exerciții fizice regulate), consiliere nutrițională, intervenții comportamentale și, în unele cazuri, tratamente medicale sau chirurgicale.

CITEȘTE ȘI: Administrația Fritz, nepăsătoare față de mizeria care înconjoară monumentul eroilor Revoluției din centrul Timișoarei

Este important să recunoaștem că obezitatea este rezultatul unei combinații complexe de factori, inclusiv genetici, comportamentali, socio-economici și ambientali.

Astăzi, 4 martie, de Ziua Mondială de Luptă Împotriva Obezității, medicii timișoreni trag un semnal de alarmă legat de incidența în creștere a acestei afecțiuni.

În cadrul Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș funcționează un Cabinet de Diabet Zaharat, Nutriție și Boli Metabolice în care pot fi concepute diete individualizate.

Peste 90 la sută dintre examinările medicale sunt gratuite în Ambulatoriul unității sanitare, în baza unei trimiteri de la medicul de familie, unitatea medicală fiind în contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Timiș.

„În cadrul Cabinetului de Diabet zaharat, Nutriție și Boli metabolice, pacienții pot beneficia de următoarele servicii medicale: diagnosticul și tratamentul diabetului zaharat, a gutei, a concentrației crescute a grăsimilor din sânge.

Mai precis colesterolul și trigliceridele. De asemenea, se pot realiza teste de sensibilitate pentru identificarea polineuropatiei diabetice, o complicație foarte des întâlnită la pacienții cu diabet zaharat necontrolat.

Cele mai comun simptom de care pacienții se plang sunt paresteziile și senzația de arsură a picioarelor predominant nocturnă.

De asemenea, pot fi concepute diete individualizate”, spune Irina Goga, medic primar Diabet Zaharat, Nutritie si Boli Metabolice la Spitalul „Victor Babeș” Timișoara.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *