”Geografia literară a României”, o lucrare esenţială pentru cultura naţională, lansată la Timișoara

''Geografia literară a României'', o lucrare esenţială pentru cultura naţională, lansată la Timișoara

”Geografia literară a României”, o lucrare esenţială pentru cultura naţională, lansată la Timișoara

”O carte de o complexitate fabuloasă”, după cum a calificat-o dintru bun început Marian Odangiu, moderatorul şedinţei de cenaclu organizate, la finele săptămânii, la sediul revistei ”Orizont”, şi-a întâlnit cititorii într-o atmosferă festivă, dar deloc festivistă.

Publicul s-a bucurat să-l felicite pe Cornel Ungureanu, preşedintele breslei scriitoriceşti din Timişoara, cu prilejul lansării primului volum din a sa  ”Geografie literară a României”, publicat la Editura Academiei Române, iar despre ampla lucrare s-a vorbit mult, frumos şi cu sens.

”Cartea aceasta n-ar fi fost posibilă fără acel dram de nebunească generozitate pe care Cornel Ungureanu o are. Cei mai mulţi dintre noi suntem astăzi scriitori datorită lui. Cornel Ungureanu este şi nu este istoric literar: el face cu totul altceva decât au făcut un strălucit şir de intelectuali români, căci Geografia sa este o istorie a literaturii pe orizontală, pe când celelalte sunt cronologice, scrisă din perspectiva raportului dinspre  centrul ei spre laturile sale periferice. Literatura avea nevoie de o privire cuprinzătoare, iar cartea de faţă este o istorie literară plană, un unicat al genului”, a punctat Marian Odangiu.

”Este o operă de-o viaţă, o lucrare esenţială pentru cultura română, o operă pentru realizarea căreia s-a citit nu mult, ci foarte mult. În 1979, Cornel Ungureanu declara într-un interviu: << Aş vrea să scriu o geografie literară a României>>. O face acum, cu acest prim volum dedicat Munteniei, Moldovei şi Basarabiei, căruia îi va urma al doilea, concentrat pe Banat şi Transilvania. Merită să remarcăm originalitatea exegezelor autorului, în condiţiile în care el scrie altfel despre Caragiale, Eminescu, Călinescu, Sadoveanu şi alte nume mari care au făcut obiectul a mii de studii”, a explicat Alexandru Ruja, apelând la citate din volum pentru a-şi ilustra ideile.

”Domnul Ungureanu este un soldat al scrisului încă din 1961, când publica prima sa recenzie. El are geo-curaj, iar comparatismul său e unul care se practică mai puţin. El nu se rezumă la a se înrola în armata foiletoniştilor funcţionali, autori de cronici, ci este un burete informaţional care ştie totul şi urmăreşte cu acribie aşezarea spaţială a temelor, obsesiilor, proiectelor din literatura noastră, recurgând la arsenalul noţional al sociologiei”, a observat Adrian Dinu Rachieru.

Cu o profundă reverenţă în faţa celui despre care mărturiseşte că l-a ”adus în literatură ”, Mircea Mihăieş a subliniat că ”Geografia literară a României” este Opus Magnum a lui Cornel Ungureanu şi că există în această lucrare de anvergură o dimensiune blagiană, geografia fiind înţeleasă aici din punct de vedere spiritual.

CITEȘTE ȘI: Administrația Fritz, nepăsătoare față de mizeria care înconjoară monumentul eroilor Revoluției din centrul Timișoarei

Şirul luărilor de cuvânt a continuat cu multe alte alocuţiuni pline de căldură, în miezul unei zile cu semnificaţii majore nu doar pentru literele bănăţene, ci pentru însăşi cultura naţională.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *