Vestul turistic. Farmecul Dunării între munți

clisura dunarii 2

Clisura (sau Defileul) Dunării este cuprinsă între Moldova Nouă și Gura Văii, partea cea mai pitorească fiind „Cazanele Dunării”, situate pe raza localităților Eșelnița și Dubova.

CITEȘTE ȘI: Un supermarket din Timișoara face… furori printre clienți

O călătorie din Timișoara spre Clisură trece, din păcate, pe DN57, pe care trebuie rulat cu viteză mică între Moravița și Oravița.

CITEȘTE ȘI. Imagini tulburătoare. Un interlop din vestul țării și-a transmis moartea în direct, pe o autostradă din Anglia (video)

Totuși, efortul merită, pentru că, o dată ce întâlnim Dunărea, după ce trecem de localitățile Pojejena, Măcești și Moldova Veche, peisajul se schimbă și ne oferă priveliști de vis.

Drumul este prins între dealuri și munți, pe de o parte, și fluviu, pe de altă parte, iar pe traseu pot fi întâlnite numeroase obiective turistice, atât pe malul românesc, cât și pe cel sârbesc de vizavi.
clisura dunarii1
Rezervația naturală Cazanele Mari și Cazanele Mici este de tip mixt, cu o suprafață totală de 215 hectare, și este amplasată între Valea Ogradena și Ogașul Turcului.

În această zonă fluviul străbate cea mai îngustă și mai grandioasă zonă a Defileului Dunării. Este vorba despre porțiunea de defileu cuprinsă între gurile de vărsare ale râurilor Plavișevița și Ogradena, fiind formate din două părți distincte: Cazanele Mari și Cazanele Mici, despărțite între ele printr-un golf semicircular, bazinetul Dubova.

CITEȘTE ȘI:Un bărbat din vestul țării cere despăgubiri uriaşe statului român pentru că i-a „pus afacerea pe butuci”

Cazanele Mari au o lungime de 3,8 kilometri și se află între Plavișevița și golful Dubova, iar de acolo încep cazanele Mici, întinse pe alți 3,6 kilometri, până la Ogradena. Flora din zona Cazanelor conține multe elemente submediteraneene în amestec cu cele central-europene.

Locuri de văzut…

Figura lui Decebal sculptată în stâncă este așezată la vărsarea râului Mraconia în Dunăre și se poate vedea de pe DN 57, între Dubova și Eșelnița și, de asemenea, poate fi văzută de pe Dunăre. Este amplasată aici ca o replică a monumentului Tabula Traiana, ce se află la câteva sute de metri în aval, pe țărmul sârbesc al Dunării.

Tabula Traiana se află pe malul sârbesc, aproape de Cazanele Mici, în dreptul fostului așezământ al satului Ogradena.

Pe acest mal trecea vechiul drum roman cu parapete de protecție. Tabula este fixată în piatră și pe ea sunt reprezentați doi delfini plutind și un vultur pe cer.

Figurinele și ornamentele sunt sculptate în relief, iar scrisul este cioplit în piatră. Tabula Traiana a fost construită de romani, pentru a comemora obstacolele întâmpinate de armata lor la trecerea Dunării în anul 101 DC, tabula amintind totodată de lucrările de anvergură efectuate de administrația romană în această regiune.
clisura dunarii2
Mănăstirea Mraconia se găsește în apropiere de chipul lui Decebal și a fost ridicată pe locul unui fost punct de observație și dirijare a vaselor de pe Dunăre, unde, din cauza îngustimii defileului, nu putea avea loc trecerea simultană a două vase.

Întemeiată în 1523 și distrusă de mai multe ori, mănăstirea a fost refăcută, cel mai recent în perioada 1995-2000. Când apele Dunării scad suficient, se pot observa ruinele în formă de cruce ale vechiului lăcaș.

Acestea sunt doar câteva dintre obiectivele ce pot fi văzute pe Clisura Dunării, într-un octombrie cu temperaturi aproape văratice. Turiștii curioși se pot abate de la drumul național pentru a explora zona sau pot să-l continue spre Orșova și Băile Herculane, dar aceasta este deja altă poveste.

… și de poposit

Pe clisură sunt deschise numeroase pensiuni, cu acces direct la Dunăre sau nu, care oferă cazare la prețuri cuprinse între 120 și 220 de lei pe noapte pentru o cameră cu două paturi.

Ar fi de încercat complexul de bungalow-uri lacustre Egreta din Berzasca, acesta oferind cazare într-o căsuță, cu sufragerie, dormitor la etaj, terasă la Dunăre cu copertină, wi-fi, la prețul de 250 de lei pe noapte.

Cam toate restaurantele au în meniu pește sub toate formele (ciorbă, saramură, grătar), dar este bine să studiați mai multe oferte, altfel, un prânz pentru trei persoane poate trece binișor de 100 de lei.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *