La sfârşitul lunii aprilie, românii care lucrează la stat sau la privat vor avea parte de o nouă minivacanţă de patru zile, ca urmare a faptului că urmează sărbătorirea Paştelui.
Astfel, ziua de 26 aprilie va fi zi liberă cu ocazia sărbătorii Vinerea Mare, ziua de 27 aprilier va fi liberă pentru că este sâmbătă, ziua de 28 aprilie este prima zi de paşte şi ziua de 29 aprilie va zi a doua zi de Paşte care va fi considerată, de asemenea, liberă.
CITEȘTE ȘI: O primărie timișeană atrage 38 de milioane de lei din fonduri nerambursabile
Guvernul ar putea lua decizia acordării bugetarilor a unei zile libere vineri, ceea ce ar da angajaţilor de la stat posibilitatea de a se bucura de o minivacanţă de patru zile. Dacă Guvernul va acorda o zi liberă, acestea se va recupera ca până acum, fie prin prelungirea programului de lucru, fie prin lucrul în zile de sâmbătă.
Zilele libere care urmează în 2019 sunt:
1 mai — Ziua Muncii
1 iunie – Ziua Copilului – sâmbătă
16 iunie (duminică) — Rusalii – duminică
17 iunie (luni) — Rusalii
15 august — Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie — Sfântul Andrei – sâmbătă
1 decembrie — Ziua Naţională a României – duminică
25 decembrie – Crăciunul
26 decembrie — Crăciunul
În anul 2019 Codul Muncii, legea care stabileşte numărul zilelor libere acordate angajaţiilor din România, pevede 15 zile de sărbătoare legală pe care românii le vor avea libere. Din cele 15 zile nelucrătoare de sărbătoare legală doar 10 pică în timpul săptămânii. Deoarece 5 dintre cele 15 zile zile nelucrătoare de sărbătoare legală pică în weekend, salariaţii care au un program de lucru de luni până vineri se vor bucura de doar 10 zile libere.
Angajatorii ai căror salariaţi lucrează în zile de sărbătoare legală, sunt obligaţi să le acorde acestora compensaţii.
Conform legislaţiei în vigoare, angajaţii au dreptul la o compensare cu timp liber în următoarele 30 de zile. În caz că această compensare nu poate fi acordată, angajaţii au dreptul la un spor salarial de cel puţin 100% din salariul de bază.
Angajatorii care nu acordă salariaţilor timp liber în zilele nelucrătoare sau care nu-i recompensează pentru munca în respectivele zile riscă amenzi între 5.000 şi 10.000 de lei, conform mediafax.ro.