„Dialogurile bienalei” continuă la „Mansarda”

Apolonija Šušteršič1

Astăzi, cu începere de la ora 10, în incinta Galeriei „Mansarda” a Facultății de Arte și Design Timișoara vor continua „Dialogurile Bienalei”, adică discuțiile cu artiștii și cu alți operatori culturali care participă la ediția de anul acesta a Bienalei „Art Encounters” din Timișoara.

Cei interesaţi vor avea ocazia să-i întâlnească în această dimineaţă pe Apolonija Šušteršič, Gunilla Klingberg, Iulia Toma şi Dan Acostioaei. Seria dezbaterilor a debutat în ianuarie, iar deschiderea expoziției va avea loc 20 septembrie. Prezentările, puse la cale în colaborare cu instituții locale, organizații independente și parteneri vor avea loc lunar până în momentul vernisajului.

Apolonija Šušteršič (foto) este o arhitectă și artistă vizuală care trăiește și lucrează la Ljubljana și Lund. Ea explorează îndeaproape regenerarea urbană contemporană și problemele sociale, politice, economice și de mediu din jurul acesteia. Rezultatul cercetării ei constă într-o analiză a modului în care diferite forme de putere modelează mediul nostru, precum și într-o explorare a posibilităților procesului democratic de a crea un viitor mai bun. Apolonija și-a finalizat studiile doctorale la Universitatea din Lund, Academia de Artă din Malmö, Suedia. Își desfășoară activitatea într-un studio de artă / arhitectură din Lund și Ljubljana.
Apolonija Šušteršič
Gunilla Klingberg trăiește și lucrează la Stockholm. În lucrările ei, artista suedeză își îndreaptă atenția către consumerismul de zi cu zi și către diversele forme ale spiritualității orientale. Urmărind această linie, artista acoperă spații arhitecturale cu modele ornamentale, repetitive, pe care le creează prin transformarea logo-urilor comune ale supermarket-urilor, ale fast food-urilor și ale produselor de uz casnic. Aceste modele sunt integrate în șabloane mari, circulare, asemănătoare mandalelor sacre.

Iulia Toma activează la București. Ea este artistă mix-media şi lucrează atât în mediile cu expresie estetică din jurul materialului textil, ca prim studiu, cât şi cu fotografie, pictură, instalaţie şi text în fiecare operă. Se concentrează în ultima vreme pe temele sociale ale căror rezonanţă o regăseşte în propriul parcurs: feminismul, drepturile omului, relaţiile interpersonale din comunităţile închise, materialitatea urbană a locuirii, echitatea socială.

Dan Acostioaei este artist vizual și cadru didactic la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi, numărându-se printre membrii fondatori ai asociației „Vector”. Lucrările sale se concentrează asupra modelelor identitare ale societății românești în tranziție și asupra granițelor ideologice dintre sfera economică și condițiile producției artistice în fostul bloc estic. Activitatea artistică a lui Dan Acostioaei vizează modelele de dezvoltare ale societății românești postcomuniste și granițele ideologice dintre sfera economică și condițiile producției artistice din Estul Europei.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *