Ungaria și Serbia construiesc o nouă conductă petrolieră. Timișul are poziție strategică degeaba

Gerul din ianuarie crește facturile la gaze

Ungaria și Serbia construiesc o nouă conductă petrolieră. Timișul are poziție strategică degeaba

Ungaria şi Serbia se pregătesc să construiască o, nouă conductă petrolieră care va întări securitatea aprovizionării. Punctul de plecare va fi la Novi Sad, aflat la doar 150 de kilometri de Timișoara și la numai 100 de kilometri de granița româno-sârbă.

Trilaterala nu funcționează

Județul Timiș este singurul din România care are graniță cu cele două țări vecine, Ungaria și Serbia. Mai mult, în Timiș există Triplex Confinium, locul de întâlnire a granițelor dintre trei state, România, Ungaria și Serbia. Acest punct, cel mai vestic al României, se află în dreptul localității Beba Veche.

CITEȘTE ȘI: Amenzi dure și unități închise de Protecția Consumatorilor Timiș

Cu toate acestea, România nu are o politică energetică comună cu cele două țări vecine, alături de care face parte, oficial, din Trilaterala România – Ungaria – Serbia, lansată printr-o întâlnire la nivelul miniştrilor afacerilor externe din cele trei state, la Belgrad, pe 30 mai 2003.

Trilaterala are, cel puțin în teorie, proiecte dedicate de cooperare derulate în cadrul Euroregiunii DCMT, care se referă concret la cooperarea în domeniul energetic şi al infrastructurii, promovarea contactelor people-to-people și altele.

Orientarea strategică ungaro-sârbă

Faptul că pactul trilateral nu este funcțional o dovedește mișcarea internațională de joi, 20 aprilie 2023. Ministrul ungar al Afacerilor Externe, Peter Szijjarto, a anunțat că Ungaria şi Serbia se pregătesc să construiască o nouă conductă petrolieră, care va întări securitatea aprovizionării cu gaze.

Negocierile între grupul petrolier ungar MOL şi compania de transport de petrol Transnafta din Serbia sunt în derulare, iar viitoarea conductă ar urma să facă legătura între Algyo, sudul Ungariei, şi Novi Sad, nordul Serbiei, a declarat joi, 20 aprilie 2023, Peter Szijjarto. Acesta a adăugat că un acord în acest sens ar urma să fie semnat în luna iunie.

Cu prilejul unei conferinţe comune cu ministrul Energiei din Serbia, Dubravka Dedovic, Szijjarto a spus că Europa se confruntă cu provocări serioase în aprovizionarea cu energie din cauza războiului din Ucraina.

Ministrul ungar de externe a apreciat că cererea de energie a crescut după redeschiderea economiei chineze, iar până acum nu au fost dezvoltate suficiente capacităţi de gaze lichefiate care să acopere cele 60 de miliarde de metri cubi de gaze naturale ruseşti pierdute de piaţa europeană.

Ungaria își face depozite de gaze în Serbia

Ungaria primeşte în fiecare zi între 9 și 15 milioane de metri cubi de gaze naturale din Serbia via conducta TurkStream iar ţara vecină este de asemenea o posibilă rută de livrare pentru volumele de gaze naturale pe care Ungaria vrea să le cumpere din Azerbaidjan, a spus ministrul ungar de externe.

Acesta este motivul pentru care Ungaria este interesată în dezvoltarea reţelei interne din Serbia şi consideră că acesta este un subiect de interes european şi se aşteaptă ca UE să finanţeze dezvoltarea infrastructurii din regiune pentru a permite Europei Centrale să aibă acces la surse alternative de aprovizionare, a mai declarat oficialul ungar.

Tot joi, Szijjarto a spus că a fost convenit un acord cadru pentru a permite Ungariei să depoziteze 500 de milioane de metri cubi de gaze în facilităţile de stocare din Serbia şi în acest an. În plus, compania energetică de stat MVM şi firma Srbijagas vor înfiinţa un joint venture care va derula activităţi de comerţ cu gaze, consolidând prezenţa celor două ţări pe piaţa energetică din Europa Centrală.

De asemenea, Szijjarto a salutat faptul că lucrările de construcţie la noua linie transfrontalieră de transport a energiei progresează în conformitate cu calendarul convenit. Rezultatul va fi dublarea capacităţii de transport a energiei între cele două ţări şi ar urma să fie finalizate până în 2028.

România accelerează construcția conductei Timișoara – Moravița

Tot joi, 20 aprilie, Guvernul României a declarat de interes național realizarea conductei de transport gaze naturale, care să deservească zona de sud a județului Timiș, acolo unde de mai mulți ani sunt probleme cu alimentarea cu gaze.

Noua conductă va avea 52,3 km, va porni de la Timișoara și va asigura furnizarea gazelor locuitorilor până la Deta și Moravița. Declararea construcției ca fiind “de interes național”, înseamnă mai puțină birocrație și urgentarea tuturor demersurilor.

„Proiectul de investiții “Conducta de transport gaze naturale Timișoara – Deta – Denta – Moravița” tocmai a fost aprobat de Guvern ca fiind proiect de importanță națională în domeniul gazelor naturale.

M-am implicat în problema alimentării cu gaz a zonei Deta și, încă de la început, am susținut că este nevoie de depășirea barierelor birocratice care afectează peste 15.000 de persoane, școli și unități medicale.

Declararea prin Hotărâre a Guvernului a proiectului de investiții ca fiind de importanță națională în domeniul gazelor naturale înseamnă că acesta beneficiază de derogări și facilități în ceea ce privește drepturile asupra terenurilor afectate de lucrările de construire a conductei și de celeritate în derularea etapelor de obținere a avizelor sau autorizațiilor”, a transmis joi, președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica.

În prezent, localitățile Deta, Denta, Voiteg, Banloc, Moravița sunt alimentate din zăcământul din zona Foeni-Partoș, aflat în administrarea OMV Petrom. Din cauza faptului că zăcământul este epuizat, era necesară găsirea unei soluții de alimentare cu gaze a localităților afectate.

Zona de sud a județului Timiș nu poate fi, în prezent, alimentată cu gaze naturale din Sistemul Național de Transport, din cauza lipsei conductelor. Mai mulți operatori de sisteme au solicitat racordarea la sistemul național de transport gaze naturale, așa că s-a impus construirea unei conducte pe direcția localităților Timișoara, Deta, Denta și Moravița, din judetul Timiș. Ideea e ca noua conductă să poată acoperi necesarul de gaze naturale pentru consumul casnic și industrial a unui număr de cel puțin 11 unități administrative teritoriale.

Noua conductă va traversa localitățile Giroc, Șag, Pădureni, Parța, Jebel, Ciacova, Voiteg, Ghilad, Deta, Banloc, Denta și Moravița.

Proiectul ″Conducta de transport gaze naturale Timișoara-Deta-Denta-Moravița – inclusiv alimentarea cu energie electrică, protecție catodică și fibră optică” are ca obiectiv construirea unei conducte în lungime de 52,3 km. Acest obiectiv de investiții este inclus în Programele de Modernizare și Dezvoltare al SNTGN Transgaz SA Mediaș și va fi finanțat din surse proprii ale societății.

Conducta de transport gaze naturale  Timișoara-Deta-Denta-Moravița va fi una complet nouă, cuplată la Sistemul Național de Transport al Gazelor Naturale, care are ca strategie pe termen mediu extinderea zonelor alimentate cu gaze naturale în zona de Vest și Sud-Vest a României.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *