În unele localităţi din Timiş se construiește cu elan, chiar și în zona gri

padureni 7

Cu toate problemele cu care se confruntă sectorul construc­țiilor – dintre care lipsa meseriașilor le întrece pe toate – în zona considerată gri, cea aflată la 25-35 de kilometri de orașe se înregistrează în acest an un reviriment.

Că este așa o demonstrează nu doar preocupările pentru realizarea unor noi perimetre rezidențiale prin promovarea de către primării a unor planuri urbanistice zonale, chiar și în localități de dincolo de această zonă, ci și creșterea numărului de autorizații de construire eliberate în acest an. Astfel, la Jebel, localitate aflată la 25 kilometri distanță de Timișoara, au fost emise 40 de aprobări pentru case noi.

În general aici terenurile existente, foarte mari ca întindere, sunt parcelate în două și așa se constituie noi parcele disponibile, numai bune de vândut și de construit. La Pă­dureni, localitate aflată la numai 21 de kilometri, în lateral față de drumul european care duce la Moravița, în 2017 au fost emise 26 de autorizații de construire. Spre deosebire de comuna învecinată, aici cele mai multe dintre viitoarele locuințe sunt situate în PUZ-ul primăriei, în care au fost parcelate 96 de locuri de casă și se află deja, în diferite faze de edificare, 22 de imobile.

Dacă la Jebel și în ani din urmă s-a înregistrat un ritm asemănător, la Pădureni se poate considera că se are loc un reviriment, pentru că după elanul din anul aprobării PUZ-ului mai degrabă s-a instalat așteptarea unor momente mai prielnice pentru a construi.

O nouă etapă pentru introducerea canalizării Prima etapă a introducerii canalizării în comuna Jebel s-a încheiat. Urmează o a doua, în care se realizează extinderea rețelei.

Acest obiectiv se realizează în cadrul programului de investiții al operatorului regional de apă canal Aquatim, căruia i-a fost încredințat serviciul acestor utilități.

Proiectul de extindere are alocată o finanțare de 4,1 milioane de euro, el aflându-se în faza de licitație.

Tot în materie de canalizare, primăria a contribuit și ea pentru a face sistemul funcțional prin aceea că a depus un proiect pentru obținerea unei finan­țări guvernamentale necesare pentru extinderea rețelei și branșarea la canalizare a 200 de gospodării.

De altfel, aceasta este și singura investiție publică aprobată, dintre cele propuse de primărie, cuprinsă în a doua listă a Programului Național de Dezvoltare Locală. Valoarea fondurilor aprobate este de 887 mii de lei.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *