Un decalog anti-pestă porcină africană e propovăduit în Timiş

porci 2

Timişul nu e afectat deocamdată de niciun fel de restricţii legate de epidemia de pestă porcină africană, aşadar suinele, carnea sau produsele din carne de porc din această zonă pot fi trimise în alte regiuni fără probleme.

CITEȘTE ȘI: Săritură mortală de pe dig din Constanța pentru un tânăr din vestul țării

Este vestea bună pe care o dă Adrian Radu Popa, şeful Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Timiş, el avertizând, însă, asupra vigilenţei pe care trebuie să o manifeste atât exploataţiile, cât şi gospodarii care au doar câţiva godaci în bătătură.

Cele zece recomandări de bază

Adrian Radu Popa 2
Adrian Radu Popa, directorul DSVSA Timiş, explică necesitatea unor măsuri preventive

Ce e de făcut pe linia prevenţiei? DSVSA Timiş a elaborat nici mai mult nici mai puţin decât zece „porunci” către crescătorii de porci, distribuind pe tot cuprinsul judeţului afişe cu măsurile de bază, acestea fiind: respectarea obligativităţii crotalierii porcilor şi a înregistrării lor în sistemul electronic veterinar, fiind esenţială şi anunţarea medicului veterinar despre orice achiziţie de suine în gospodărie; să nu se cumpere sau să se vândă animale fără documentele sanitar-veterinare; anunţarea veterinarului despre orice îmbolnăvire, mortalitate sau sacrificare a porcinelor; nelăsarea porcilor în afara adăpostului, fiind cu desăvârire interzis accesul lor în afara gospodăriilor, pe câmp, în păduri etc.; animalele să nu fie hrănite cu resturi alimentare provenite din afara gospodăriei, acestea putând fi contaminate cu virusul pestei porcine africane; crescătorii să solicite veterinarilor, firmelor specializate sau primăriilor efectuarea de deratizări şi dezinsecţii, pentru stârpirea rozătoarelor şi instectelor care pot transmite boala; să nu se cumpere sub nicio formă carne de porc sau mezeluri de ocazie, din afara reţelei comerciale, existând riscul ca acestea să provină de la porci bolnavi; să nu se permită accesul persoanelor sau animalelor străine în zona adăposturilor în care se cresc porcine; o legătură strânsă cu medicul veterinar este, de asemenea, benefică pentru prevenirea contaminării animalelor cu virusul pestei africane.

CITEȘTE ȘI: Centru de recuperare medicală într-o localitate timișeană

Cum se transmite boala

Boala se poate transmite prin contactul animalelor sănătoase cu cele bolnave, prin contactul omului cu porcii contaminaţi şi ulterior cu cei sănătoşi, prin sângele, excreţiile şi secreţiile provenite de la porcinele purtătoare ale virusului, dar şi prin furaje, echipamente, vehicule, păsări, rozătoare şi insecte. Sunt motive pentru care creşterea porcilor în adăposturi îngrădite, inclusiv pentru ferirea lor de contactul cu mistreţii şi verificarea zilnică a stării de sănătate a animalelor trebuie avute în vedere de gospodari.
premii renasterea septembrie
„În Timiş, din fericire nu există tradiţia ţinerii porcilor în ciurdă, la o oarecare distanţă de gospodărie, acest lucru diminuând riscul contractării virusului pestei porcine africane”, susţine directorul DSVSA Timiş.

Cum poate fi recunoscut animalul bolnav? Febra, refuzul hranei, pielea înroşită pe urechi, cap, burtă sau picioare, conjunctivita şi diareea cu sânge sunt simptome ale pestei africane.

CITEȘTE ȘI.Cazul bizar al tinerei cu mâinile legate, care sună la uși în toiul nopții, apoi se face nevăzută

Desigur, medicul veterinar este cel care va recolta probe biologice şi le va trimite către laboratorul abilitat pentru analiză.

Punctul slab al Timişului este că încă nu are încă un laborator specializat, dar Adrian Radu Popa afirmă că în mod normal este o chestiune de ore până la obţinerea unui rezultat al unei analize pentru un porc de pe raza Timişului, care se poate efectua la Arad, unde există o unitate bine dotată pentru aşa ceva.

E de reţinut că omul e imun la virusul respectiv, aşadar mulţi îşi pun întrebarea de ce se îngroapă porcii ucişi, fie contaminaţi, fie chiar neatinşi de molimă. Motivul este prevenirea răspândirii virusului, care are o remanenţă de până la trei ani în carnea congelată şi între şase luni şi un în cea afumată, după cum ne explică Adrian Radu Popa.

CITEȘTE ȘI: Spiritul civic încă are câștig de cauză, la Timișoara

Aproape 800 de focare în ţară!

Două sunt zonele geografice în care s-a răspândit peste africană pe teritoriul României, Nord-Vest şi Sud-Est. Timişul este mai apropiat de focarul nord-vestic, ce cuprinde judeţele Satu-Mare, Sălaj şi Bihor. În cealaltă zonă afectată se regăsesc judeţele Tulcea, Constanţa, Brăila, Ialomiţa, Galaţi, Călăraşi şi Ilfov.

Potrivit ultimei actualizări efectuate de Agenţia Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, pesta porcină africană a fost depistată în 165 de localități, cu un număr total de 781 de focare, dintre care 11 în exploatații comerciale industriale, fiind evidenţiate şi 40 de cazuri la mistreţi.

În cazul depistării unui focar, se sacrifică toţi porcii de pe o rază de câţiva kilometri, pentru a se rupe un anumit lanţ de risc al propagării virusului.

Proprietarii ale căror animale sunt ucise pentru prevenirea răspândirii pestei porcine africane primesc din partea statului despăgubiri la preţul pieţei.

Aproape 49.000 de porci au fost ucişi până în prezent, în încercarea autorităţilor de a stopa molima care ameninţă să facă adevărate ravagii în sectorul creşterii porcinelor din România.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *