Trebuie să fii specialist ca să știi unde arunci gunoiul

deseuri2 1

Trebuie să fii specialist ca să știi unde arunci gunoiul.

Printr-un comunicat de presă, transmis vineri, 12 mai 2023, Poliția Locală Timișoara reamintește timișorenilor că abandonarea de deșeuri și predarea resturilor unor persoane neautorizate pentru transport se sancționează drastic. Mai mult, predarea deșeurilor unor persoane neautorizate se sancționează cu amenzi până la 15000 de lei, iar abandonul de deșeuri se sancționează cu amendă până la 45000 de lei.

CITEȘTE ȘI: Incompetenţă sau rea-credinţă? La două concursuri de angajare într-o instituţie publică din Timişoara a apărut o eroare identică

Toate bune și legale, doar că nici Primăria Timișoara, nici Garda de Mediu, nici Agenţia Națională pentru Protecţia Mediului Timişoara  și nici Poliția Locală Timișoara nu par să dorească prevenirea acestui fenomen, ci doar amendarea celor ce nu respectă legea. În speță, cei ce încalcă prevederile OUG 92/2021, privind regimul deșeurilor, prin care se interzice și se sancționează abandonarea, aruncarea, precum și ascunderea deșeurilor.

Deșeurile, un subiect lăsat în ceață

Prima neclaritate din anunțul poliției locale ține de definiția deșeurilor, mai exact la ce fel de deșeuri se face referire. La deșeuri menajere, la resturile din construcții, la cele vegetale, la deșeuri periculoase sau nepericuloase?

Clasificarea deșeurilor, conform normativelor de mediu în vigoare, conține 26 de tipuri diferite de deșeuri, fiecare cu caracteristici proprii. Dar ca simplul cetățean să știe la ce categorie se încadrează deșeurile de care vrea să scape, trebuie să fie specialist de mediu, jurist sau, în cel mai simplu scenariu, să caute ore în șir definițiile din actele legislative referitoare la colectarea selectivă, transportul și depozitarea a ceea ce Poliția Locală Timișoara denumește generic ca fiind “deșeuri”.

deseuri1

Ceață totală pentru contribuabilul timișorean pentru că niciuna dintre instituțiile amintite nu fac publice date de contact și nume de persoane sau firme, care să fie autorizate pentru astfel de operațiuni. Cei care au răbdare să caute pe internet, vor găsi zeci de anunțuri cu oferte de debarasare și transportare ale deșeurilor. Doar că, chiar apelând cu bună credință la cei ce postează aceste anunțuri, cetățeanul nu are de unde să știe și nici cum să verifice dacă operatorul este autorizat sau nu.

Mesajul celor de la Poliția Locală e în total dispreț față de cetățeni: e vorba despre deșeuri, dar nu se specifică exact de care tip, e vorba de amenzi ce urcă până la 45 de mii de lei, dar nu se face nicio mențiune cum se pot transporta și unde se pot depozita reziduurile și nici care sunt operatorii autorizați.

Așadar, pe un ton sfătos și autoritar, Poliția Locală Timișoara anunță că “în urma verificărilor efectuate în ultimele zile, polițiștii locali din cadrul Serviciului Protecția Mediului au aplicat unei persoane care a efectuat lucrări la acoperișul unui imobil de pe strada Academician Alexandru Borza și a predat deșeurile provenite din construcții unui operator neautorizat o amendă de 15.000 lei. O altă persoană de pe strada Mătăsarilor a fost sancționată cu 5000 de lei tot pentru predarea deșeurilor unui operator neautorizat. Persoana în cauză a igienizat ulterior locația și a predat toate deșeurile la operatorul de salubrizare Retim. Un cetățean care a abandonat deșeuri din categoria mobilierului uzat pe strada C. Grofșoreanu colt cu Romulus a fost sancționat cu o amendă de 30.000 de lei.”

În același mesaj, timișorenii mai sunt informați că “Direcția Generală a Poliției Locale Timișoara atrage atenția că, potrivit OUG 92/2021, privind regimul deșeurilor, abandonarea, aruncarea, precum și ascunderea deșeurilor sunt interzise. Totodată, colectarea, transportul sau valorificarea de deşeuri se face prin operatori specializați. Predarea deșeurilor unor persoane neautorizate se sancționează cu amenzi de la 5000 lei la 15000 lei. Abandonul de deșeuri se sancționează, de asemenea, cu amendă de la 30000 la 45000 lei… Reamintim cetățenilor că este foarte important să respecte legislația în vigoare pentru a evita sancționarea, dar și pentru a păstra un mediu curat și civilizat.”

În zona Timișoarei există mai mulți operatori privați care se ocupă cu debarasarea și transportul deșeurilor. Firmele prestează contra cost astfel de servicii, în funcție și de natura și volumul deșeurilor în sine. Nu există niciun centralizator cu date de contact ale firmelor și operatorilor, deci singura cale este căutarea extinsă pe internet. Cât despre aspectul dacă acești operatori sunt cu autorizațiile la zi, niciun cetățean nu are nici posibilitatea și nici dreptul legal de a verifica dacă prestatorii de servicii sunt autorizați sau nu.

Puține opțiuni pe piață și un monopol mascat

Pentru a veni în sprijinul timișorenilor, „Renașterea bănățeană” vă prezintă calea cea mai simplă pentru a nu încasa asemenea amenzi, dacă aveți diverse deșeuri de care trebuie să vă scăpați.

O clasificare a acestora cât și metodele de selectare, depozitare și transport, plus tarifele aferente se pot găsi pe pagina web a operatorului de salubritate Retim, la adresa Servicii – RETIM SA sau telefonic la numărul de telefon +40374885692.

Primăria Municipiului Timișoara oferă o serie de informații amestecate, pe site-ul instituției, dar și acestea destul de greu de găsit la o simplă căutare pe portalul web al instituției. Vă oferim linkul care vă direcționează spre acest domeniu: Gestionare a deseurilor municipale din cadrul Municipiului Timișoara – Primăria Municipiului Timișoara (primariatm.ro). Evident că și aici referința principală este tot Retim SA. Cu un iz de monopol comercial, primăria informează că “în Municipiul Timișoara, colectarea separată și transportul separat al deșeurilor menajere și similare reziduale și al deșeurilor reciclabile este asigurat prin operatorul economic S.C. RETIM ECOLOGIC SERVICE S.A.”. Fără alte opțiuni sau alternative.

Doar că acest articol de presă nu este un material publicitar despre societatea Retim, care nu deține, cel puțin teoretic, monopolul asupra acestui gen de servicii în zona metropolitană Timișoara. Astfel că, tot ca sugestie, vă recomandăm o căutare simplă pe motorul Google folosind cuvintele-cheie “operator autorizat deseuri timisoara”.

deseuri5

O altă variantă, dar care nu oferă garanția că operatorul deține autorizațiile necesare, este o căutare pe portalul OLX – Cumpără și vinde. Unele firme din domeniu mai lasă fluturași sau anunțuri la intrarea în blocurile de locuințe sau la avizierele acestora.

Dar toate aceste căutări necesită timp și acces la internet și, eventual, la telefonie, lucru care nu este convenabil pentru majoritatea timișorenilor și este discriminatoriu față de cei care nu au acces la comunicații prin internet dar și față de anumite categorii, în special față de persoanele în vârstă, care nu sunt familiarizate sau nu cunosc deloc cum să facă o căutare pe internet, doar ca să știe unde să arunce gunoiul, contra cost și să evite eventuale amenzi.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *