Incompetenţă sau rea-credinţă? La două concursuri de angajare într-o instituţie publică din Timişoara a apărut o eroare identică

Incompetenţă sau rea-credinţă? La două concursuri de angajare într-o instituţie publică din Timişoara a apărut o eroare identică

Incompetenţă sau rea-credinţă? La două concursuri de angajare într-o instituţie publică din Timişoara a apărut o eroare identică

Demarat în 24 aprilie, concursul pentru ocuparea unor posturi de natură contractuală pe durată nedeterminată se află în plină desfășurare la Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara (DASMT). La Complexul de servicii pentru persoane adulte cu dizabilități sunt scoase la concurs cinci posturi de execuție (1 inspector de specialitate IA și 4 inspectori de specialitate II), candidații care vor susține luni, 15 mai, proba scrisă având de parcurs o bibliografie conținând capitole din legislația specifică domeniului.

Din aceasta face parte și Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, din care organizatorii concursului au selectat pentru bibliografie două capitole. Doar că au făcut-o greșind o cifră: mai precis, pe site apare Secțiunea a 3-a – Obligaţiile persoanelor cu handicap, ale familiei sau reprezentanţilor legali, deși, în realitate, titlul respectiv figurează la Secțiunea a 6-a (Secțiunea a 3-a este Asistentul personal profesionist).

După ce am aflat despre inadvertența respectivă, am contactat-o, pe WhatsApp, pe doamna Esztero Emese, directorul general interimar al DASMT, căreia i-am trimis capturile foto cu anunțul de concurs și Secțiunea a 3-a din Legea 448/2006. Dumneaei ne-a confirmat imediat că este vorba despre o eroare, ne-a mulțumit și ne-a precizat:

“Voi anunța mâine membrii Comisiei despre eroarea identificată de dumneavoastră, pentru a nu ține cont de aceasta la propunerile de subiecte pe care le vor face în ziua susținerii examenului. Știu că nu este o scuză, volumul de lucru este atât de mare încât, din păcate eroarea s-a produs (…) Așa cum ați și observat, este o eroare de redactare pentru care, personal îmi pare rău”.

Explicațiilor doamnei director le-am răspuns cu următorul contraargument: “Din păcate, nu cred că este vorba despre o eroare de redactare. Fix aceeași <eroare de redactare> a apărut și la concursul din 13 februarie 2023, când candidații au semnalat viciul și situația s-a <rezolvat> în timpul concursului. Este o coincidență fantastică apariția, după doar trei luni, a aceleiași <erori de redactare>, în condițiile în care putem presupune că vigilența celor care au redactat bibliografia a fost la cele mai înalte cote, tocmai pentru a nu se repeta episodul din februarie”.

De această dată, doamna Esztero n-a mai avut nici o replică, nici o explicație. Într-adevăr, cum s-ar putea justifica o asemenea eroare? Prin incompetență sau prin rea-credință?

CITEŞTE ŞI: Ziarul „Renaşterea bănăţeană” poate fi cumpărat în magazinele Inmedio din Timişoara


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Incompetenţă sau rea-credinţă? La două concursuri de angajare într-o instituţie publică din Timişoara a apărut o eroare identică

  1. Dar sa ceara Comisia de examen cunoasterea de catre candidati a intregii legi sub tutela careia functioneaza institutia…? V-ati gandit la varianta asta? Ar fi prea mult…?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *