Transportatorii sfidează legea, spre disperarea localnicilor din Mașloc, Fibiș și Pișchia (video)

Străzi noi, într-o comună timișeană

Transportatorii sfidează legea, spre disperarea localnicilor din Mașloc, Fibiș și Pișchia

Locuitorii comunelor străbătute de drumul județean 691 trăiesc, de câțiva ani, un coșmar. Șoseaua care face legătura între Timișoara și Lipova este tranzitată, zilnic, de sute de mașini de mare tonaj, încărcate cu materiale de construcție.

De dimineață până spre orele serii, sute de camioane, multe cu încărcătură peste limita prevăzută de lege, transportă material de construcție din județul Arad în Giarmata, Dumbrăvița și Timișoara, rulând cu o viteză mai mare decât cea admisă.

În timp, traficul intens al acestor autovehicule a produs o serie de stricăciuni, mai ales caselor înșiruite de-a lungul drumului județean, a căror structură de rezistență are, în permanență, de suferit din cauza trepidațiilor.

Pe alocuri, au apărut crăpături în zidurile clădirilor, care, însă, nu pot fi reparate cât timp există cauza care le produce. Locuitorii din Pișchia, Fibiș și Mașloc au trăit toate stările pe care o astfel de situație le poate da unui om, trecând prin furie, supărare, frustrare și deznădeje.

Deși se fac controale, care se soldează, de fiecare dată, cu amenzi pentru transportatori, efectele legii îi lasă indiferenți.

CITEȘTE ȘI: Tragedie! Un tânăr şi-a pus capăt zilelor la Timişoara

”Avem un cântar la Alioș (sat aparținător comunei Mașloc – n.r.) și facem regulat cântăriri, însă nu putem să oprim mașinile în trafic, întrucât, conform legii, nu avem această atribuție.

Avem un acord cu ISCTR (Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier) și cu poliția, doar că ei nu pot să facă aceste opriri permanent, alături de noi, ci doar o dată pe săptămână, când nu au alte acțiuni de control.

Dar chiar și așa, în medie, în fiecare lună, dăm aproximativ 25-30 de amenzi pentru depășirea tonajului. Dar transportatorii se anunță unii pe alții prin stație atunci când noi avem activat, acolo, cântarul.

Dorim să facem o acțiune permanentă, dar pentru asta avem nevoie de modificarea legislației, care să permită și administratorilor drumurilor să poată să oprească mașini și să dea amenzi. Acum, doar poliția și ISCTR pot să oprească autoturismele în trafic”, a declarat Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș.

Modificarea legislației este un demers care presupune implicare din partea factorilor decidenți. Județul timiș are reprezentanți în Parlament, însă activitatea acestora în beneficiul celor pe care îi reprezintă este aproape invizibilă. Interpelările în Parlament, cel puțin în privința alinierii legislației în scopul menționat de președintele CJT, dacă există, nu sunt știute.

”Nu știu dacă au fost interpelări în Parlament, însă noi încercăm, prin Uniunea Națională a Consiliilor Județene, să facem această modificare de legislație”, a precizat Alin Nica.

Dincolo de schimbarea cadrului legal, dacă acest lucru se va întâmpla vreodată, autoritățile județene au în vedere o soluție menită să amelioreze trepidațiile provocate de mașinile de mare tonaj.

”Ținând cont de situația actuală, de faptul că pe această rută, se circulă cel mai intens cu autovehicule încărcate cu materiale de construcție, am luat decizia să reabilităm acest drum până la limita de județ printr-un proiect european pe care îl vom depune în vara acestui an.

Vom încerca să consolidăm structura rutieră, care e învechită, și chiar dacă nu o să se modifice legislația, vom face drumul mai puternic, astfel încât să nu existe situația pe care o avem acum – un drum care se strică foarte repede.

Soluția cea mai corectă este ca participanții la trafic să respecte tonajul. Noi am observat și depășări de 50 la sută a tonajului maxim admis, ceea ce este foarte mult pentru acest drum județean. În anii ’70- ’80, când cred că s-au făcut acele structuri rutiere, nu erau pregătite lucrurile pentru un astfel de trafic, de un asemenea gabarit”, a explicat președintele CJT.

Depășirea tonajului nu este, însă, singura problemă. Unii transportatori rulează pe DJ 691 cu o viteză peste limita legală admisă, intrând în depășiri periculoase și fără a opri la trecerile de pietoni.

Cu privire la cele sesizate, Inspectoratul de Poliție Județean Timiș a întărit declarația lui Alin Nica, precizând, prin reprezentanții săi, că s-au desfășurat activități de control în colaborare cu reprezentanții CJT, pe DJ 691.

În legătură cu depășirea vitezei de deplasare, poliția din Timiș a efectuat verificări doar pe raza comunei Pișchia, rămânând, astfel, descoperite localitățile Mașloc, Fibiș și Giarmata.

” Poliţiştii Biroului Rutier Timişoara au acţionat pe Drumul Judeţean 691 din comuna Pişchia, judeţul Timiş, utilizând echipamente video de supraveghere a traficului rutier şi măsurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor instalate pe autospecialele din dotare, fiind aplicate sancţiuni contravenţionale conducătorilor auto care au încălcat prevederile legale.

Totodată, poliţiştii din cadrul Serviciul Rutier Timiş – Legalitate Transporturi au desfăşurat activităţi în colaborare cu reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Timiş pe Drumul Judeţean 691 la km 40+200 de metri, unde este realizat un punct fix de control şi au aplicat sancţiuni contravenţionale conducătorilor care transportă materiale de construcţii.

Menţionăm faptul că astfel de acţiuni vor fi derulate şi în perioada următoare, în vederea depistării şi sancţionării conducătorilor auto care încalcă normele rutiere”, au transmis reprezentanții IPJ Timiș.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *