Ținuta decentă, obligatorie pentru elevi

Ținuta decentă, obligatorie pentru elevi

Ținuta decentă, obligatorie pentru elevi

Ținuta vestimentară a elevilor este, în continuare, un subiect controversat, în condițiile în care uniforma școlară nu reprezintă o opțiune agreată de către toți beneficiarii educației.

Într-o societate de consumerism, ca a noastră, vestimentația, una dintre componentele imediat vizibile ale cărții de vizită individuale, este amprenta percepției primare pe care omul și-o formează despre ceilalți.

Pentru tineri, prietenii și colegii reprezintă principalul grup de interes a cărui validare caută să o obțină, opinia acestora fiind, în acest stadiu al formării ca individ, esențială. În acest context, aspectul fizic primează.

Elevii caută să se diferențieze mai ales prin atitudine, vestimentație și limbaj, dar nu întotdeauna în direcția bunei cuviințe. Încurajați de o libertate excesivă, nedelimitată de rigoarea legii, respectul, inclusiv cel pentru bunele moravuri, e din ce în ce mai palid.

În timp ce în instituții de învățământ renumite, multe private, elevii merg la școală în uniformă, în școlile de stat din România fiecare se duce după cum îl taie capul, în pofida regulamentelor interne care, în anumite cazuri, prevăd obligativitatea uniformei, în altele, ținuta adecvată.

Cu blugi rupți, haine lălâi, bustiere ce lasă la vedere buricul de care atârnă un cercel sau fuste cu crăpătură generoasă pe picior, elevii sunt primiți la ore.

Fiecare școală din România are propriul regulament de ordine interioară în care, în conformitate cu dispozițiile legale în vigoare, sunt prevăzute drepturi și obligații/responsabilități atât pentru elevi, cât și personalul angajat.

Vestimentația adecvată, inclusiv pentru orele de sport, este parte din regulament.

Mai mult, obligația elevilor de a avea o ținută decentă la școală este prevăzută și în noua Lege a învățământului preuniversitar (L 198/2023), intrată în vigoare în luna septembrie a acestui an (art. 106, alin. 2, lit c). Încălcarea responsabilităților și obligațiilor prevăzute de lege se sancționează disciplinar.

CITEȘTE ȘI: Zilele Carierei, la Universitatea Politehnica Timișoara

Art. 107, alin 5, din Legea 198/2023 prevede tipurile de sancțiuni care pot fi aplicate elevilor în cazul încălcării prevederilor legale. Sancțiunile ce pot fi aplicate elevilor, în funcție de gravitatea faptei, sunt: observație individuală; mustrare scrisă; retragerea temporară sau pe durata întregului an școlar a burselor de care beneficiază elevul; mutarea disciplinară la o clasă paralelă din aceeași unitate de învățământ; suspendarea elevului pe o durată limitată de timp; preavizul de exmatriculare; exmatricularea cu drept de reînscriere, în anul școlar următor, în aceeași unitate de învățământ; exmatricularea cu drept de reînscriere, în anul școlar următor, în altă unitate de învățământ; exmatricularea fără drept de reînscriere pentru elevii din învățământul postliceal.

În realitate, deși sunt elevi care merg la școală îmbrăcați ca pentru un club de noapte, acestora li se permite prezența la ore având permisiunea tacită a profesorilor și a directorilor de școli angrenați în cercul vicios al finanțării per capita, dar și în procesul nesfârșitelor reclamații ale părinților care cunosc pe cineva care cunoaște pe altcineva…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Ținuta decentă, obligatorie pentru elevi

  1. Dar cu educatorii care se prezintă indecent în fata copiilor, ce facem???? Puterea exemplului!!! Sa nu uitam!! De la gradinita ei învață că se pot imbraca cu sânii la vedere și cu chiloții expuși tuturor privirilor! Chiar credeți ca doar elevii sunt de vina?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *