Sute de porci din județul Timiș, verificați și monitorizați

Prețul cărnii de porc se va dubla în România: vestea vine de la unul dintre cei mai mari fermieri din vestul țării

Peste 1.500 de porci din județul Timiș vor fi verificați începând de mâine, de medicii veterinari în vederea prevenirii îmbolnăvirilor prin pestă porcină africană.

Este vorba de animalele aflate în gospodăriile din zona primului focar de boală depistat în Timiș, la Belinț.

CITEȘTE ȘI: Un magazin din Timișoara vinde produse stricate la preț triplu (video)

”După 45 de zile de la dezinfecția preliminară, conform Manualului operațional, vom efectua examinarea tuturor porcilor din zona de protecție, termometrizarea lor și recoltarea de probe de sânge. Sunt 537 de porci în zona localității Belinț, 830 la Ohaba Forgaci și 242 la Chizătău. Echipele sunt formate din medici veterinari de la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Timiș și medici de liberă practică.

Spre exemplu, la Ohaba Forgaci, echipa este formată din cinci medici oficiali de la DSVSA, șase medici cu liberă practică și alți trei pentru logistică, care se ocupă de dezinfecția persoanelor care intră în gospodării.

În zona de supraveghre, unde sunt localizate și trei ferme Smithfield, vor fi examinați toți porcii.
cristina popa dsv timis
Abia după parcurgerea acestor etape pot fi ridicate restricțiile”, a precizat Cristina Marinela Popa (foto), director-executiv al DSVSA Timiș. Zona teritorială de protecție se întinde pe o rază de trei kilometri în jurul localității Belinț, iar cea de supraveghere cuprinde satele de pe o distanță de pâna la zece kilometri.

Specialiștii urmează să ajungă și la Bârna

Aceleași măsuri vor fi aplicate și în zona celorlalte două focare de pestă porcină africană depistate la sfârșitul lunii ianuariel la Bârna, dintre care unul în interiorul localității, într-o gospodărie, și altul la ieșirea din sat, unde au fost aruncate cadavre de porci bolnavi.

În acest caz, zona de protecţie cuprinde satele Bârna, Jureşti, Boteşti, Sărăzani, Pogăneşti, Botineşti şi Drinova, iar cea de supraveghere, Săceni, Traian Vuia, Surducu Mic, Fârdea, Hăuzeşti, Crivina, Criciova, Cireşu, Măguri, Tapia, Lugojel, Lugoj, Hezeriş, Valea Lungă Română, Sudriaş şi Jupani.

De asemenea, autoritățile sanitare veterinare continuă supravegherea porcilor mistreți de pe teritoriul județului. Potrivit reprezentanților DSVSA Timiș, în cele trei focare de boală și în exploatațiile de contact nu mai există porcine, fiind efectuate dezinfecțiile primare. La 30 de zile de la încheierea dezinfecțiilor finale, gospodăriile vor fi repopulate cu purcei santinelă care vor rămâne în locații 45 de zile, urmând a fi testați prin examene de laborator pentru pesta porcină africană.

Boala va putea fi stinsă oficial doar în urma obținerii rezultatelor negative pentru examenele de laborator efectuate. În Timiș, târgurile de animale rămân închise, fiind total interzisă comercializarea porcinelor în spațiile publice, în colectivități de animale. Vânzarea acestora se poate face direct din exploatația de origine, către cumpărător. Toate porcinele cu vârsta mai mare de două luni trebuie obligatoriu crotaliate, iar înstrăinarea acestora trebuie anunțată medicul veterinar din localitatea de proveniență, respectiv cel de la destinație.

Peste o mie de focare în 275 de localităţi din 20 de judeţe

Specialiștii DSVSA Timiș au identificat, în luna ianuarie, trei focare de pestă porcină africană – unul în Belinț și două la Bârna. Investigațiile au arătat că animalele proveneau de la o persoană din Bihor, fiind cumpărate de un arădean care apoi le-a revândut la Giroc de unde au ajuns la Belinț și Bârna. Porcinele nu erau identificate cu crotalii auriculare şi nici însoţite de documente sanitare veterinare, medicii veterinari din circumscripţiile respective nefiind anunţaţi despre tranzacţiile efectuate, fiind încălcată legislaţia în domeniu.

În România, pesta porcină africană este prezentă în 275 de localităţi din 20 de judeţe, cu un număr de 1.027 de focare. În total au fost eliminaţi 365.304 porci afectaţi de boală şi există 112 cazuri la mistreţi. Virusul pestei porcine africane a apărut pentru prima data pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor de prevenire şi combatere a bolii, având în vedere gravitatea acesteia şi consecinţele economice deosebit de grave generate de apariţia ei.

Specialiștii susțin că omul poate avea rolul de vector, virusul putând fi transportat pe încălțăminte, îmbrăcăminte sau pe pielea mâinilor, recomandarea acestora fiind de evitare a deplasărilor de orice fel în zonele contaminate, fiind evidențiate cele forestiere sau agricole frecventate de mistreți. Totodată, se interzice categoric lăsarea porcilor domestici să circule liber în afara adăpostului.

De asemenea, de la toți mistreții împușcați se vor recolta probe pentru examene de laborator în direcția pestei porcine clasice și a celei africane, precum și a trichinelozei, înainte de tranșarea și distribuirea cărnii. Reprezentanții DSVSA Timiș recomadă hrănirea porcilor domestici cu furaje din surse sigure, interzicându-le categoric pe cele provenite din afara gospodăriei. Totodată – până la vârsta de două luni sau mai devreme, dacă urmează să fie înstrăinate – toate porcinele domestice vor fi crotaliate cu un număr matricol unic, înregistrat în baza națională de date sanitar-veterinară.

Pesta porcină africană este o boală infecto-contagioasă care se răspândește rapid, iar toate animalele suspecte trebuie sacrificate de autoritățile veterinare. În mediul extern, dar și în carnea congelată, afumată sau sărată, virusul pestei porcine africane poate rămâne activ o perioadă de până la un an. Pentru această boală nu există tratament sau vaccin.

Specialiștii fac apel la crescătorii de porcine să nu procedeze la achiziţii de exemplare neidentificate prin crotalii şi fără a fi însoțite de documentele sanitar-veterinare obligatorii. Orice mişcare a porcinelor, din exploataţiile de origine către alte locaţii, se poate efectua doar după anunţarea, în prealabil, a medicului veterinar din circumscripţia sanitară veterinară locală.

Orice caz de moarte sau îmbolnăvire a animalelor din gospodărie trebuie adus imediat la cunoştinţa autorităţilor sanitare-veterinare. Pesta porcină africană nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, singurele specii afectate fiind porcii domestici şi mistreţii.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *