Şpaga din spitale rămâne un fenomen îngrijorător în sistemul medical românesc

Şpaga din spitale rămâne un fenomen îngrijorător în sistemul medical românesc

Şpaga din spitale rămâne un fenomen îngrijorător în sistemul medical românesc

Numărul bolnavilor care au recunoscut că li s-a cerut mită a crescut în ultimele luni, potrivit statisticilor.

România este fruntaşă în Europa în ceea ce privește corupția din sistemul sanitar, scrie antena3.ro. Cei mai mulţi bolnavi sau aparţinători dau bani sau alte bunuri pentru a primi cel mai bun tratament, ori pentru a avea acces rapid la investigaţii medicale.

Potrivit clasamentului, cea mai gravă situaţie privind solicitarea de bani sau alte bunuri este în Teleorman, Olt, Buzău şi Botoşani.

Situaţia nu este prea bună nici în Capitală unde şi aici procentul mitei este din păcate în creştere. Procentul celor care spun că au dat şpagă a crescut din martie şi până în august, de la 1.61% la 2,06%, susține Ministerul Sănătăți. Datele sunt colectate şi puse pe hartă de un specialist în economie.

„Observăm constant același fenomen în sudul țării este cel mai mare procent de oameni care spun că li s a cerut șpagă urmând Moldova cu o mică excepție aici și după cel mai bine, cu cele mai mici în centru și vestul țării. Capitala se situează undeva la media țării, nici sus nici jos”, a spus Dragoș Vana, Fondator Graphs.ro.

În topul clasamentului se afla Teleorman, aici peste 7, 33 % au recunoscut că li s-a cerut șpagă, iar pe următoarele locuri se află Buzău cu aproape 6%, urmat de Olt şi Botoşani. Cel mai mic procent s-a înregistrat in Cluj, Bistrita Nasaud si Timis cu putin peste 1%.Deşi datele privind mita sunt publice, autorităţile se fac că nu le văd.

CITEȘTE ȘI: Percheziții la Giroc!

„Ar trebui să avem și un nume și prenume cu privire la persoanele care au cerut mită. Dacă a fost un sondaj de opinie fără nume și prenume iar avem o problemă pentru că în mod normal se face un sondaj de opinie pe săvârșirea unor infracțiuni”, a spus avocatul Adrian Cuculis.

Neregulile sunt recunoscute şi de Colegiul Medicilor din România care cere o nouă lege a malpraxisului. În România, potrivit statatisticilor, avem doar câteva cazuri de malpraxis finalizate.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Şpaga din spitale rămâne un fenomen îngrijorător în sistemul medical românesc

  1. De ce nu se face o lege ca in UNGARIA ? Unde medicul cant iti propune internarea iti spune cat e taxa lui iar statul il taxeaza cu o suma modica de 1% SE CONSIDERE RESPECT PENTRU DOCTOR PENTRU STUDIILE LUI !!! SI NU MAI EXISTA TURNATORI GEN DR BEURAN ETC NU MAI E NEVOIE DE POLITISTI MAGISTRATI SOFER CE I DUCE DE LA AREST LA JUDECATA !! CRED CA AR FII MULT MA I BINE !! SA NU UITAM CA MEDICII IN CONTINUARE STUDIAZA APAR NOUTATI !

  2. Conditionarea actului medical este crima.Pedeapsa pt.conditionarea actului medical si primirea necuvenita de bani sau bunuri ar trebui pedepsita cu minim 20 ani cu executare si anularea definitiva a dreptului de a mai profesa .Fara legi aspre nu se va schimba nimic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *