Soarta noului spital municipal din Timișoara a fost lăsată în mâinile unei funcționare aflate în conflict de interese

Soarta noului spital municipal din Timișoara a fost lăsată în mâinile unei funcționare aflate în conflict de interese

Soarta noului spital municipal din Timișoara a fost lăsată în mâinile unei funcționare aflate în conflict de interese

Din câte se pare, postarea de săptămâna trecută de pe pagina de Facebook a primăriei prin care cetățenii orașului erau informați că administrația Fritz a făcut “un pas important către construirea noului Spital Municipal modern” – și anume discuții purtate de delegația IFC cu conducerea primăriei și o vizită tehnică la locația viitorului spital, lângă Aerodromul Utilitar – nu a fost suficientă.

Drept urmare, viceprimarul Ruben Lațcău a început în forță ziua de luni, cu un anunț epocal pe propria pagină de Facebook – “Noi facem un spital!” -, urmat de aceleași date vagi vehiculate de la mijlocul lunii martie încoace și de informațiile deja prezentate de echipa de comunicare a Primăriei Timișoara.

 

„Noi facem un spital!”. Care noi?

Dar haideți să vedem cu cine face tânărul și impetuosul domn Lațcău un spital, în afară de superiorul său ierarhic pe linie administrativă și de partid, Dominic Fritz, și de administratorul public Matei Creiveanu, eminența cenușie aterizată din București.

Ei bine, al patrulea membru al cvartetului decizional prezent la aceste ședințe cu reprezentanții IFC (International Finance Corporation), divizia de investiții a Băncii Mondiale, este Florentina Radu, fosta șefă a Direcției de Sănătate Publică Timiș, transferată la începutul acestui an la Administrația pentru Sănătate și Educație a Municipiului Timișoara, structură tutelată de primărie.

Soarta noului spital municipal din Timișoara a fost lăsată în mâinile unei funcționare aflate în conflict de interese

De altfel, în ședința de consiliu local din 15 martie a.c., în care s-a aprobat achiziționarea de către PMT a serviciilor de consultanță oferite de IFC pentru proiectul noului spital municipal, primarul Dominic Fritz declara următoarele: “Contractul a fost negociat de o echipă din primărie, în frunte cu doamna Radu, care a fost 2 ani și directoare la DSP, care este și juristă. Ea, împreună cu o echipă mai largă din primărie, a negociat acest contract și de aceea pot să spun că este un contract care nu ne dezavantajează”.

 

Cine a ajuns să negocieze cu Banca Mondială…

Să lăsăm deocamdată avantajele oferite Primăriei Timișoara de înțelegerea cu IFC și să ne concentrăm pe “atuurile” care au adus-o pe jurista cu studii la „Tibiscus” și cu note de 5 și 6 la licență în poziția de a negocia un contract de consultanță în valoare totală de un milion și jumătate de euro.

O mare parte dintre „atuurile” Florentinei Radu vi le-am prezentat în serialul axat pe modul în care dumneaei a considerat de cuviință să conducă DSP Timiș. Cităm din articolul intitulat “Transfer de senzație la Primăria Timișoara”, pe care l-am publicat în 9 ianuarie 2024: “Vă reamintim că, în calitate de director interimar al DSP Timiș, Florentina Radu a pus la cale un concurs ilegal, pe care l-a anulat când am întrebat-o de sănătate, a decis că un medic veterinar va controla centrele de permanență și azilele de bătrâni, a scos la concurs un post de șef de birou fix după ce s-a anunțat debirocratizarea țării (chiar pentru subalterna care îi căra bagajele la plecare) și, nu în ultimul rând, a sfidat legea frontierei de stat a României. Pare fix ceea ce e nevoie în clădirea cu pereți de sticlă de pe Bd. C.D. Loga nr. 1… Din câte se pare, doamna Radu și-a propus să ia la rând instituțiile publice din Timișoara, după joburile bifate la Universitatea de Vest, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș și DSP Timiș, dumneaei poposind acum în curtea primăriei. Fanii distinsei juriste au pornit deja cronometrele”.

 

Eu cer, eu aprob…

Pare greu de crezut, dar chiar transferul doamnei Radu de la DSP Timiș la Primăria Municipiului Timișoara s-a făcut prin încălcarea legii, eminenta juristă plasându-se de bunăvoie și nesilită de nimeni într-un conflict de interese așa cum scrie la manual. Sau în ghidul privind incompatibilitățile și conflictele de interese elaborat de Agenția Națională de Integritate.

Emiterea ordinului ministrului sănătății nr. 4298 din 20 decembrie 2023, prin care era înlocuită la conducerea DSP Timiș, cu începere de la 1 ianuarie 2024, de către Florin Ardelean, n-a luat-o prin surprindere pe Florentina Radu. Avea deja pregătită sosirea în primărie, mai trebuind îndeplinită doar o formalitate: dispoziția de transfer. Zis și făcut, în 28 decembrie 2023, când mai era încă director executiv al DSP Timiș, Florentina Radu a dispus, prin dispoziția nr. 439, următoarele: Începând cu data de 1 ianuarie 2024 se modifică raportul de serviciu al funcționarului public de execuție Radu Florentina-Georgeta (consilier, clasa I, grad profesional superior, gradația 4, Compartimentul juridic al Direcției de Sănătate Publică a Județului Timiș) prin transfer la cererea funcționarului public, în funcția publică de execuție vacantă de consilier, clasa I, grad profesional superior, la Administrația pentru Sănătate și Educație a Municipiului Timișoara din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara”.

Cu alte cuvinte, directorul executiv Florentina Radu își aproba propriul transfer într-o altă instituție publică, deși, în mod firesc, dumneaei ar fi trebuit să aștepte instalarea noului șef al DSP Timiș, căruia să îi solicite transferul respectiv.

 

ANFP sesizează ANI

Deoarece speța se circumscria, în opinia noastră, conflictului de interese prevăzut de articolul 79 din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, am solicitat, în 26 februarie, puncte de vedere pe acest subiect Agenției Naționale a Funcționarilor Publici (ANFP) și Agenției Naționale de Integritate (ANI).

Înainte de a vă prezenta răspunsurile celor două instituții, iată ce spune art. 79 din Legea 161/2003: “Funcționarul public este în conflict de interese dacă se află în una dintre următoarele situații: a) este chemat să rezolve cereri, să ia decizii sau să participe la luarea deciziilor cu privire la persoane fizice și juridice cu care are relații cu caracter patrimonial; b) participă în cadrul aceleiași comisii, constituite conform legii, cu funcționari publici care au calitatea de soț sau rudă de gradul I; c) interesele sale patrimoniale, ale soțului sau rudelor sale de gradul I pot influența deciziile pe care trebuie să le ia în exercitarea funcției publice”.

ANFP ne-a răspuns după câteva zile, în 5 martie: “Față de obiectul solicitării referitor la regimul juridic al conflictelor de interese, care excede atribuțiilor Agenției stabilite de lege, având în vedere competenţele specializate ale Agenţiei Naţionale de Integritate, vă informăm că A.N.F.P. a transmis petiția sus-menţionată către această autoritate administrativă autonomă, în vederea evaluării situației de conflict de interese sesizată, conform dispoziţiilor legale care reglementează în materie”.

 

Agenția Națională de Integritate își spune părerea

La rândul său, ANI – căreia, spre deosebire de mail-ul trimis către ANFP, i-am prezentat speța la modul general, fără nici o nominalizare – ne-a expediat un răspuns la două luni și jumătate de la formularea solicitării (26 februarie – 9 mai), însă așteptarea a meritat.

Soarta noului spital municipal din Timișoara a fost lăsată în mâinile unei funcționare aflate în conflict de interese

“Opinăm că situația de fapt descrisă de dumneavoastră poate genera un conflict de interese din perspectiva dispozițiilor art. 79 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 161/2003, cu modificările și completările ulterioare, dacă deciziile luate în exercitarea funcției publice sunt influențate de interesele patrimoniale ale funcționarului public, ale soțului/soției sau rudelor sale de gradul I”, ne-a comunicat Agenția Națională de Integritate.

 

A fost sau n-a fost interes patrimonial?

Așadar, în cazul expus mai sus, Florentina Radu se află în conflict de interese doar dacă decizia luată de dumneaei în exercitarea funcției sale de director executiv al DSP Timiș, de a-și aproba propriul transfer la Administrația pentru Sănătate și Educație a Municipiului Timișoara (ASEMT), a fost o decizie influențată de interesul său patrimonial. Adică dacă doamna Radu are sau nu un câștig financiar în urma transferului pe care și l-a aprobat singură.

Acest lucru îl putem afla doar dacă facem o comparație între salariul pe care l-ar fi obținut, începând cu 1 ianuarie 2024, la DSP Timiș, în funcția de consilier juridic, grad profesional superior, gradația 4 (funcție pe care ar fi revenit după încetarea delegării pe postul de director executiv), și salariul pe care îl primește, de la începutul acestui an, de la noul său angajator, ASEMT. Inițial, Florentina Radu a fost încadrată pe funcția de consilier, grad profesional superior, însă, extrem de rapid, în 16 ianuarie, a fost numită temporar director executiv al Direcției Sănătate din cadrul ASEMT.

Postul respectiv era liber pentru că titularul, Mihai Boncea, fusese numit, tot temporar, în funcția de director general al ASEMT. Conform informațiilor obținute pe surse din Primăria Timișoara, în luna iunie, Mihai Boncea va reveni pe funcția de director executiv al Direcției Sănătate, în timp ce Florentina Radu ar urma să fie propulsată în locul său, cu delegație, la conducerea întregii structuri a ASEMT. Structură care mai cuprinde încă două direcții: Direcția Educație, condusă temporar de Carmen Proteasa, și Direcția Asistență Medicală în Unitățile de Învățământ, având-o ca director plin pe Diana Amza.

Dar să revenim la compararea salariilor din DSP Timiș și ASEMT aferente funcției Florentinei Radu. Dacă ar fi rămas în DSP Timiș, doamna Radu ar fi avut un salariu de bază de 8.025 lei, căruia i s-ar fi adăugat un spor de 1.028 lei pentru condiții deosebite de muncă și o indemnizație de hrană de 347 lei. Toate aceste sume pot fi găsite la rubrica Venituri salariale, de pe site-ul www.dsptimis.ro. Așadar, la un salariu lunar brut de 9.627 lei, consilierul juridic Florentina Radu ar fi ridicat de la DSP Timiș un salariu lunar net de 5.631 lei.

Soarta noului spital municipal din Timișoara a fost lăsată în mâinile unei funcționare aflate în conflict de interese

Acum să vedem care a fost salariul pe care Florentina Radu a fost încadrată începând cu 1 ianuarie 2024, la Administrația pentru Sănătate și Educație a Municipiului Timișoara, aferent funcției de consilier, grad profesional superior, gradația 4. Analizând sumele menționate la rubrica Transparența veniturilor salariale de pe site-ul Primăriei Timișoara, constatăm că salariul respectiv se calculează astfel: 2.300 lei (salariul minim în administrația publică) înmulțit cu un coeficient de 4,98, sumei rezultate adăugându-i-se majorarea de 5 la sută decisă de guvern la finele anului 2023 cu aplicare de la 1 ianuarie 2024, precum și indemnizația de hrană de 347 lei. Ca atare, salariul lunar brut aferent funcției de consilier consilier, gradația 4, pe care ar fi trebuit să îl încaseze Florentina Radu de la noul său angajator, ASEMT, ar fi fost de 12.373 lei. Adică 7.239 lei net pe lună, cu 1.608 lei mai mult decât ar fi primit dacă rămânea la DSP Timiș.

Soarta noului spital municipal din Timișoara a fost lăsată în mâinile unei funcționare aflate în conflict de interese

 

Diferența salarială reală este, însă, mult mai mare, aproape dublă, fiindcă, așa cum spuneam, jocurile erau făcute în momentul în care Florentina Radu și-a conceput și apoi și-a aprobat propriul transfer, dumneaei știind că, după ce ajunge la ASEMT, va fi numită imediat director executiv la Direcția Sănătate. Or în funcția de conducere respectivă salariul brut lunar al doamnei Radu este de 17.146 lei (2.300 lei înmulțit cu coeficientul 7,10 plus majorarea de 5 la sută), ceea ce înseamnă un salariu net de 10.030 lei. Cum spuneam, dublu față de banii pe care i-ar fi încasat de la DSP Timiș.

Soarta noului spital municipal din Timișoara a fost lăsată în mâinile unei funcționare aflate în conflict de interese

Așa că, da, decizia pe care a luat-o Florentina Radu în data de 28 decembrie 2023, în exercitarea funcției publice de conducere de director executiv la DSP Timiș, de a-și aproba propriul transfer la Administrația pentru Sănătate și Educație a Municipiului Timișoara, a fost influențată de interesul său patrimonial, și anume creșterea semnificativă a veniturilor salariale la noul său loc de muncă. Deci, da, Florentina Radu se află într-un conflict de interese flagrant, care, însă, poate fi constatat și sancționat doar de către Agenția Națională de Integritate.

 

Trei ani pe tușă

Dacă acest lucru se va întâmpla, va urma aplicarea Legii nr. 176 din 1 septembrie 2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice care stipulează, la art. 25, alin. 2, că “Persoana eliberată sau destituită din funcţie potrivit prevederilor alin. (1) sau faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului”.

Am contactat-o, în cursul zilei de marți, pe WhatsApp, pe Florentina Radu, adresându-i următoarea întrebare: “Nu considerați că semnarea chiar de către dumneavoastră, în 28.12.2023, a dispoziției de transfer prin care ați plecat de la DSP Timiș la Administrația pentru Sănătate și Educație a Municipiului Timișoara vă plasează in sfera conflictului de interese?”. La fel ca la ultimele interpelări directe adresate doamnei în cauză, nici de această dată nu ne-a onorat cu un răspuns.

Nici o problemă, noi mergem înainte cu dezvăluiri din interiorul administrației Fritz. Înainte, nu înapoi.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

5 thoughts on “Soarta noului spital municipal din Timișoara a fost lăsată în mâinile unei funcționare aflate în conflict de interese

  1. Da, frumos.
    Dar asta este oglinda orașului acum, este condus de amatori, pentru că pentru adevaratii profesioniști nu este loc în politica locală.

  2. Echipă de aur, fără discuție! Un neterminat marca USR, făcut la beție și o isterică cu reale probleme la mansardă! Bravos națiune, halal să-ți fie! Asta merităm!
    Atâta s-a putut!

  3. Incredibil, sa își semneze singura transferul??cică e jurista si încalcă legea grav si in mod conștient; ce primar ar tine in funcție de conducere o persoana penală?! Doamne ferește…..sper ca timișorenii sa ne scape de acest neamt “corect”

  4. Sper ca oamenii sa înțeleagă ca acest Nou Spital Municipal este o minciuna electorală, practic SPITALUL MUNICIPAL ELECTORAL IMAGINAR FRITZ, care va îndatora timisorenii pentru următorii 20 ani prin rate la Banca Mondiala, si probabil va rămâne o ruina ca cea din Torontalului iar pacientii nu vor ajunge nici sa fie cazați, de tratat nici nu poate fi vorba

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *