Șefa cu zero studii de medicină a Direcției de Sănătate Publică Timiș sfidează legea frontierei de stat a României

Șefa cu zero studii de medicină a Direcției de Sănătate Publică Timiș sfidează legea frontierei de stat a României

Șefa cu zero studii de medicină a Direcției de Sănătate Publică Timiș sfidează legea frontierei de stat a României

Pe hârtie și la simulări stăm bine, pe teren situația se schimbă. Pe ici, pe colo și anume în punctele esențiale…

Un comunicat de presă emis în primăvară de Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara anunța că “în data de 26 aprilie a.c. la sediul Sectorului Poliției de Frontieră Lunga, județul Timiș, s-a desfășurat TIBYSCUM 23, un exercițiu practic la granița cu Serbia, având ca temă gestionarea în sistem integrat a unui aflux masiv de migranți. Mass-media era încunoștințată că “activitatea s-a desfășurat sub forma unui exercițiu practic în cadrul centrului integrat, unde au fost desfășurate activități specifice”, iar printre aceste activități a fost amintit și triajul epidemiologic.

Vom lăsa la o parte aspectele legate de atribuțiile polițiștilor de frontieră și ne vom concentra pe acest triaj epidemiologic menționat în comunicatul de presă, o operațiune care s-o fi desfășurat cum scrie la carte în timpul exercițiului din primăvară, dar despre care avem dubii serioase că s-ar desfășura în viața reală așa cum scrie la lege.

 

Bate vântul prin punctele de lucru ale DSP Timiș

Vă explicăm imediat de unde vin temerile noastre. În raportul de activitate pe anul 2022 al Direcției de Sănătate Publică Timiș conduse, ca interimar (adică fără concurs), de inegalabila juristă Florentina Radu, erau menționate, în afara celor două sedii de pe str. N. Lenau nr. 10 și bd. V. Babeș nr. 18, și șase puncte de lucru: Lugoj, Deta, Jimbolia, Sânnicolau Mare, punct de trecere a frontierei cu Serbia de la Jimbolia, punct de trecere a frontierei cu Serbia de la Stamora Moravița.

Doar că, de la 1 aprilie 2023, lucrurile stau puțin altfel, în sensul că, de la acea dată, DSP Timiș a rămas fără personal în patru dintre cele șase puncte de lucru. Asistenta medicală care lucra în punctul de lucru din Deta a fost adusă la sediul de pe bd. V. Babeș, iar cei doi asistenți medicali care efectuau triajul epidemiologic în punctul de trecere a frontierei Jimbolia au fost detașați la Sânnicolau Mare. Celelalte posturi de asistenți medicali, cele din orașul Jimbolia și din punctul de trecere a frontierei Stamora Moravița, erau deja vacante la data de 1 aprilie a.c., astfel încât directorul interimar Florentina Radu n-a mai avut pe cine să relocheze…

 

Litera legii contrazice deciziile directorului interimar

Într-o adresă de răspuns la o întrebare de-a noastră referitoare la numărul angajaților DSPT din punctele de trecere a frontierei Stamora Moravița și Jimbolia, doamna Radu ne-a comunicat următoarele:

“Atât în Punctele de trecere frontieră non-UE, cât și Punctul de trecere frontieră Aeroportul Internațional Timișoara, Direcția de Sănătate Publică a județului Timiș nu are angajați, dar activitatea este asigurată ori de câte ori este nevoie de către salariații din cadrul Compartimentului de supraveghere epidemiologică și control boli transmisibile. Menționăm faptul că, în conformitate cu prevederile Regulamentului Sanitar Internațional (RSI) în situații de urgențe epidemiologice, personalul Direcției de Sănătate Publică Timiș, cu atribuții specifice se deplasează în punctele de trecere frontieră pentru efectuarea triajului epidemiologic și aplicarea altor măsuri sanitare ce se impun”.

Sincer, nu am buchisit prevederile Regulamentului Sanitar Internațional, în schimb ne-a căzut sub ochi Ordonanța de Urgență 105/2001 privind frontiera de stat a României, care, după ce stabilește, la art. 12, că “în punctele de trecere își desfășoară activitatea personalul tuturor autorităților publice care au, potrivit legii, competențe pe linia controlului la trecerea frontierei de stat”, la art. 20, alin. 1, se precizează astfel: “În punctul de trecere a frontierei de stat, controlul sanitar-uman, sanitar-veterinar, fitosanitar și cel privind protecția mediului se organizează și se execută potrivit normelor stabilite de legislația în vigoare, în condițiile prevăzute de prezenta ordonanță de urgență, înainte de efectuarea celorlalte tipuri de control”.

Iar prevederile alineatului 2 al aceluiași articol 20 sunt următoarele: “Controlul pentru protecţia sanitară a teritoriului României şi cel privind protecţia mediului se execută, potrivit legii, asupra persoanelor, mijloacelor de transport, mărfurilor şi altor bunuri, indiferent de provenienţa şi destinaţia lor. Persoanei care nu se supune controlului sanitar nu i se permite trecerea frontierei de stat”.

În sfârșit, la alineatul 5, se prevede astfel: “În situaţia în care punctul de trecere este deschis şi pentru trecerea persoanelor, a altor mijloace de transport, mărfuri şi bunuri, pentru efectuarea controlului sanitar-veterinar, fitosanitar şi pentru protecţia mediului se stabileşte în perimetrul punctului de trecere un spaţiu anume destinat. Acesta va fi situat în lateral sau separat de spaţiul pentru controlul persoanelor, mijloacelor de transport, mărfurilor şi bunurilor care nu fac obiectul acestui tip de control”.

Am mai consultat și Norma metodologică de aplicare a OUG 105/2001, care, la art. 20, stabilește că “efectuarea controlului pentru trecerea frontierei de stat va avea următoarea succesiune, după caz: a) controlul sanitar, sanitar-veterinar, fitosanitar şi pentru protecţia mediului; b) controlul efectuat de Regia Autonomă <<Administraţia Naţională a Drumurilor din România>>; c) verificarea de către poliţia de frontieră a documentelor de trecere a frontierei de stat şi a persoanei, a respectării regimului armelor, muniţiilor, substanţelor explozive, precum şi a celorlalte substanţe prevăzute la art. 24 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 105/2001; d) efectuarea controlului vamal”.

Coroborând toate aceste paragrafe, observăm că ordonanța respectivă nu prevede că asistenții medicali ai direcțiilor de sănătate publică se vor deplasa “ori de câte ori este nevoie” în punctele de trecere a frontierei, această decizie a directorului executiv interimar al DSP Timiș neputând înlocui litera legii.

 

O privire în interior

În documentarea pe acest subiect, am discutat și cu o sursă din interior, care ne-a explicat cum se desfășura, în trecut, activitatea asistenților medicali ai DSP Timiș din punctele de trecere a frontierei cu Serbia:

“În spațiile DSP din vămi, angajații aveau program de la ora 8 la 22 în fiecare zi. Se suprapuneau două ore la prânz, când făceau schimbul de gardă. Pe timpul nopții, oamenii angajați care răspundeau de fiecare vamă răspundeau la apel pentru triaj migranți, că aceia pot fi prinși și la 3 noaptea. Angajații DSP domiciliază în zonă, la circa 10 kilometri de punctul de trecere a frontierei, așa că noaptea puteau fi sunați și se prezentau în vamă, când erau prinși migranți (…)

Dacă vii dintr-un stat non-UE, Rusia, Moldova, țări din Africa, etc, angajatul DSP vine și efectuează controlul epidemiologic, adică vine și vede starea ta generală, consemnează în registru. Prezintă risc epidemiologic cei din Egipt, din Siria, din Sri Lanka, din multe alte țări, pentru că cei care vin de-acolo nu sunt acoperiți vaccinal, sunt țări care nu au, așa cum avem noi, o schemă vaccinală completă. Mai ales refugiații din Irak, Siria, Afganistan, zonele acestea de război, oamenii ăștia nu au schemă de vaccinare. Când ajung în vamă, pe acești oameni trebuie să îi vadă personalul DSP, care face triajul epidemiologic. Dacă sunt prezente semne clinice, următorul telefon este la Ambulanță, vine echipajul, recoltează probe și îl ține la post în camere izolator, până au rezultatul concret că nu prezintă un risc”.

 

Dacă-i musai, cu plăcere…

Sub pretextul eficientizării activității, directorul executiv interimar al DSP Timiș, Florentina Radu, a decis, în primăvară, ca ambii asistenți medicali care lucrau în punctul de trecere a frontierei Jimbolia să fie detașați la punctul de lucru al instituției din Sânnicolau Mare.

Prin intermediul purtătorului de cuvânt al DSPT, Cornelia Bubatu, directorul executive interimar ne-a comunicat că “angajații care ocupau posturile în punctele de trecere frontieră s-au mutat, la cerere, cu respectarea prevederilor legale în vigoare, in serviciile de specialitate ale DSP Timis si se deplasează la nevoie în punctele de trecere frontieră pentru efectuarea triajului epidemiologic și aplicarea altor măsuri sanitare ce se impun, conform Regulamentului Sanitar”.

Am subliniat sintagma “la cerere” pentru a evidenția minciuna pe care ne-a servit-o distinsa juristă din fruntea DSP Timiș. Cum își închipuie cineva că, brusc și dintr-odată, ambii asistenți medicali de la punctul de lucru din vama Jimbolia – care locuiesc la câteva minute de mers cu mașina de vamă! – se apucă să-și ceară detașarea la punctul de lucru din Sânnicolau Mare, aflat la 40 de kilometri de domiciliul lor?! Și să facă naveta zilnic cu mașina, dus-întors, pe banii lor, pentru că benzina se decontează de către instituție doar dacă distanța depășește 50 de kilometri!

Adevărul este că angajații respectivi nu au au fost mutați la cerere, ci au fost obligați să solicite mutarea, iar pentru a nu-și pierde locul de muncă, aceștia s-au conformat.

Aceeași sursă ne-a precizat că economia pe care a făcut-o DSP Timiș este de circa 200 de lei pe lună, sumă pe care o plătea Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara, adică o sumă infimă, iar în ceea ce-i privește pe salariații detașați situația e absurdă:

“Angajaților li s-a cerut să solicite că vor să stea la punctul de lucru de la Sânnicolau Mare și le-a modificat în contractul de muncă litera în care era prevăzut că ei sunt angajați pe vamă, dedicați doar pentru acest subiect. Iar ei, acum, nu au nici un rol, nici o atribuție clară, nu se justifică de ce au fost puși într-un punct fix al DSP, la Sânnicolau Mare, unde nu au suficienți medici de familie, ca să zici că se ocupă de ei, nu fac triaj epidemiologic la școli, nu au nici o atribuție acolo în zonă”.

Eficiență maximă, ce mai…

CITEȘTE ȘI: Culturi și sute de kilograme de canabis, descoperite în vestul țării


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

3 thoughts on “Șefa cu zero studii de medicină a Direcției de Sănătate Publică Timiș sfidează legea frontierei de stat a României

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *