Medicină fără frontiere la Timișoara: un veterinar va controla… centrele de permanență și azilele de bătrâni

Medicină fără frontiere la Timișoara: un veterinar va controla… centrele de permanență și azilele de bătrâni

Medicină fără frontiere la Timișoara: un veterinar va controla… centrele de permanență și azilele de bătrâni

După ce am devoalat modul în care șefa Direcției de Sănătate Publică a pus la cale un concurs ilegal, pe care l-a anulat când am întrebat-o de sănătate și cum aceeași directoare interimară și-a înnebunit subalternii cu fixațiile și stilul său de lucru, vă vom prezenta în articolul de față încă o mostră de management a la Florentina Radu. Consilieră juridică la bază, doamna Radu insistă să demonstreze atât că n-are absolut nici o legătură cu domeniul în care a fost parașutată prin pixul ministrului Alexandru Rafila, cât și că pregătirea sa de specialitate prezintă lacune serioase.

Absolventă a unei facultăți private, la “Tibiscus”, doamna Radu pare să nu fi asimilat noțiuni elementare, altfel nu se explică anunțarea unui concurs de angajare la șapte zile de la publicarea ordonanței de urgență prin care guvernul a decis înghețarea posturilor. Concret, după publicarea în Monitorul Oficial nr. 415 din 15 mai 2023 a OUG 34 din 12 mai 2023, prin care s-a suspendat ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante, cu excepția posturilor unice, pe site-ul www.dsptimis.ro, a apărut, în 22 mai 2023, anunțul de organizare a unui concurs de ocupare a șapte funcții publice de execuție.

Ulterior, în completarea anunțului de concurs a fost publicat un alt… anunț, cu o topică aiurită și evaziv, din care se înțelegea, totuși, că din cele șapte posturi menționate doar unul mai rămânea în picioare, și anume o funcție publică de execuție unică vacantă din cadrul Biroului buget-finanțe. O fi tras-o cineva de mânecă pe doamna directoare, altfel nu se explică lucrurile mai sus menționate…

Medicină fără frontiere la Timișoara: un veterinar va controla… centrele de permanență și azilele de bătrâni

După două zile de la apariția anunțului de concurs, am întrebat DSP Timiș de ce a decis publicarea sa, din moment ce OUG 34/12.05.2023 intrase în vigoare cu o săptămână înainte, și în ce constă unicitatea postului de consilier scos la concurs în cadrul Biroului Buget. La întrebările transmise către DSP Timiș în data de 24 mai 2023 n-am primit încă nici un răspuns.

Probabil, doamna Radu era foarte ocupată cu organizarea unui… alt concurs, al cărui anunț a fost publicat pe site-ul DSP Timiș în data de 26 mai 2023. În data de 29 mai 2023, ne-am adresat, din nou, pe mail, celor de la DSP, cu următoarea solicitare: “Luând în considerare faptul că DSP Timiș a anunțat, în 26 mai 2023, organizarea unui concurs de recrutare pentru ocuparea a 8 funcții publice de execuție vacante, pe perioadă nedeterminată, după intrarea în vigoare a OUG nr. 34 din 12 mai 2023, vă solicităm să ne comunicați dacă organizarea acestui concurs a fost aprobată prin memorandum al Guvernului României, așa cum se prevede la art. IV, alin. 5 din OUG 34/2023. În caz afirmativ, vă solicităm să ne remiteți o copie a respectivului memorandum sau un link de pe care poate fi descărcat documentul menționat”.

Medicină fără frontiere la Timișoara: un veterinar va controla… centrele de permanență și azilele de bătrâni

 

Nici memorandum, nici posturi unice

Între timp, în așteptarea unui răspuns de la doamna Radu, am încercat să ne lămurim dacă distinsa consilieră juridică ajunsă absolut nejustificat în fotoliul de director al DSP Timiș se încadrase cu acest nou concurs la excepțiile prevăzute de OUG 34/2023. Concluzia la care am ajuns este că nu, nu se încadrase. Iată ce spune art. IV, alin. 5 din OUG 34/2023: “Prin excepţie de la prevederile alin. (1), în cazuri temeinic justificate, prin memorandum aprobat în şedinţa Guvernului se poate aproba organizarea de concursuri sau examene pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante din instituţiile şi autorităţile publice prevăzute la alin. (1) lit. a), cu justificarea necesităţii şi cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate cu această destinaţie în buget (…)”.

Ei bine, la data de 26 mai 2023, când pe site-ul DSP Timiș a fost publicat noul anunț de concurs, nu exista vreun memorandum prin care să se fi aprobat, în mod exceptional, în ședință de guvern, organizarea de concursuri pentru ocuparea posturilor vacante.

Abia în data de 30 mai 2023, adică după patru zile, a fost publicat pe site-ul Ministerului Sănătății un memorandum ce urma să fie supus aprobării guvernului, prin care se solicita “organizarea concursurilor în vederea ocupării unui număr de 3990,5 posturi vacante / temporar vacante din cadrul unităților subordonate Ministerului Sănătății și a 57 posturi din cadrul aparatului propriu al Ministerului Sănătății, conform anexelor”.

Medicină fără frontiere la Timișoara: un veterinar va controla… centrele de permanență și azilele de bătrâni

Din moment ce anexele nu au fost publicate împreună cu memorandumul, așa cum ar fi fost normal, nu știm dacă pe lista respectivă figurează și cele opt posturi scoase la concurs de către DSP Timiș. Însă, chiar și în ipoteza în care acestea s-ar număra printre cele circa 4.000 de posturi menționate în memorandum, anunțul de organizare a concursului nu are nici o justificare legală, atâta vreme cât, la data publicării anunțului pe site-ul www.dsptimis.ro, nu exista nici o aprobare a memorandumului în ședință de guvern. Cum, de altfel, nu există nici la momentul redactării acestui articol.

Sigur, articolul IV al OUG 34/2023 mai spune ceva chiar în primul său alineat, și anume că suspendarea ocupării prin concurs sau examen a posturilor vacante ori temporar vacante nu se referă și la posturile unice. Iar în alineatul 2 se explică și ce se înțelege prin post unic: a) acel post ale cărui atribuţii, prin conţinutul şi natura lor, sau responsabilităţi stabilite nu se regăsesc într-o altă structură organizatorică; b) un post dintre cele aflate în structura în care există numai posturi vacante.

Conform surselor noastre din interiorul DSP Timiș, nici singurul post rămas scos la concurs dintre cele șapte anunțate în 22 mai, nici cele opt posturi menționate în anunțul de concurs publicat în data de 26 mai nu sunt posturi unice în accepțiunea OUG 34/2023.

Mai mult, două dintre funcțiile publice scoase la concurs în cadrul Serviciului Control în sănătate publică – Compartimentul Inspecția și controlul factorilor de risc din mediul de viață și muncă presupun aceeași specialitate, medicină veterinară, ceea ce exclude din start orice discuție despre unicitate.

 

Inovație pe piața medicală

Dar cireașa pe tort este pusă de atribuțiile specifice prevăzute în fișa postului pentru funcția publică de execuție vacantă de inspector clasa I, grad profesional superior, specialitatea medic veterinar. Astfel, în viziunea conducerii DSP Timiș, un medic veterinar are ca atribuții următoarele: “constată şi sancţionează contravenţiile la normele de igienă (…) în ceea ce privește asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare prin centrele de permanență; efectuează controlul organizării şi desfăşurării activităţii centrelor de permanenţă (…); efectuează controlul organizării şi desfăşurării activităţii unităților având ca obiect de activitate îngrijirile la domiciliu; – efectuează controlul organizării şi desfăşurării activităţii unităților având ca obiect de activitate îngrijirile paleative care au fost autorizate din punct de vedere sanitar”.

În premieră absolută, un medic veterinar va controla centrele de permanență și azilele de bătrâni, o inovație menită să îi confere o anvergură națională șefei interimare a Direcției de Sănătate Publică Timiș…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

10 thoughts on “Medicină fără frontiere la Timișoara: un veterinar va controla… centrele de permanență și azilele de bătrâni

  1. Nu mă aștept la publicarea acestui comentariu. E cenzură și la RB. În timpul plandemiei, România era și încă mai e condusă de hingheri. Plecau ai noștri în saci negri. Dacă în Timiș conduce un veterinar, încă mai avem speranțe. Și invermectina era pentru cai, nu-i așa?

  2. Doamna asta chiar are probleme, nu a inteles nimic din tentativa esuata, totodata flagranta, descoperita si apoi expusa amanuntit publicului de jurnalistul de la renasterea banateana, a ,, concursului ptr medicul sef”.
    Acum o alta gafa a acestei doamne, sau cine stie ce este….. de a stabili atributii nemaiintalnite pana acum, ca un medic veterinar, mai ales ca proaspat sosit pe postul de inspector, sa controleze unitati sanitare.
    Nu mai avem cuvinte. Daca nici acum nu se sesizeaza organele competente inseamna ca sunt complice cu aceasta persoana cocotata intr o functie importanta a judetului nostru si nu numai cu aceasta persoana.

  3. Nu am nimic cu colegii nostrii medici veterinari, chiar am prieteni printre ei, dar cum eu ca medic uman nu ma pricep la diagnosticarea/consultarea unui pacient patruped sau de alta rasa, asa nici ei medicii veterinari, nu se pricep la controlul unitatilor sanitare.
    Asa ca dna director a dato iarasi in bara.
    Pe cand demiterea acestei directoare incompetenta de catre cel care ia dat pana in prezent 3 (trei) Ordine de numire in functie, ultimul expirand la inceputul lunii septembrie 2023.
    Pana atunci mai are timp sa gafeze daca e mentinuta in functie.

  4. Propunerea mea când merge în control domnul inspector sa i se ofere ca mijloc de deplasare un cal și un papagal pe umăr care știe legile și sa vorbească în timpul controlului. Ihaaa..

  5. Florentino fii atenta aici! Veterinarii controleaza cabinetele in care intra fazanii aia cu pene de pe camp. Colegii tai controleaza cabinetele in care intra si fazani dar cu doua picioare, adica aia pe care-i prostesti tu si care, inca, te sustin! Doamne fereste!

  6. Pana cand veterinarii sa poata sa-si desfasoare activitatea chiar si la DSP pentru ca se poate dar cu alte atributii, s-au scos la concurs niste posturi fara a exista, la data publicarii anuntului, un memorandum aprobat in sedinta de guvern.Asta e ceva in genul, d-na jurista/directoare, atunci cand are un caz in instanta (ma apuca rasul) isi sfatuieste clientul sa faca ce vrea si nu asteapta verdictul judecatorului. E un fel asa, de anarhie.Ce legi, ce proceduri…sa le respecte cine vrea, cu siguranta nu ea!

  7. Darth Vader (Marean Flavius) ai o opsesie ….oare de ce ?
    Oricum nu o sa ajungi niciodata la nivelul Prof. H.V, poate la nivelul actualei directoare, parca sunteti facuti de-o mama.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *