Serialul subvenţiilor e încă departe de ultimul episod

Dinamică pe piața funciară dintr-o comună timișeană. 30 de contracte noi de arendare

În cazul plăților directe pe care agricultorii le mai au de încasat în acest an pentru cererile depuse în 2017, avem două situații. Prima este cea a fermierilor care au intrat de la 16 octombrie la plata avansului. La nivelul ţării sunt aproape 750.000 de beneficiari ai subvenţiilor pe suprafaţă care au primit în conturi suma totală de 959,74 de milioane de euro, echivalentul în lei a 70 la sută din cuantumul schemelor de bază, exceptând-o pe cea pentru înverzire.

CITEŞTE ŞI: Terenuri gratuite pentru tineri, într-o comună din Timiş. Parcelele vor avea utilităţi: drum, curent, apă şi canalizare

Avansul a fost calculat la un nivel al cursului valutar de 4,5993 lei/euro. Cealaltă situaţie îi cuprinde pe cei care nu au încasat un avans. Din data de 4 decembrie au intrat la plata finală atât fermierii care nu au încasat avansul (nu toţi, dar cea mai mare parte), precum și cei care mai aveau de primit 30 la sută din sprijinul financiar direct, aferent unităţii de suprafaţă.

Cuantumurile pe suprafaţă

Din cauză că plățile s-au făcut în mai multe tranșe, foarte mulţi fermierii care au depus cererea unică în 2017 nu știu ce sume mai au de primit. Pentru rigoare, prezentăm cuantumurile principalelor subvenţii pentru care plăţile au demarat în toamna anului trecut, precum şi în decembrie. Astfel, pentru plata unică pe suprafaţă (SAPS), suma pe hectar este de 97,2452 euro, avansul de 70 la sută fiind de 68,0716 euro, iar tranşa finală de 30 la sută se cifrează la 29,1735 euro. Plata redistributivă pentru suprafeţele cuprinse între unu şi cinci hectare este în valoare de cinci euro/ha, avansul fiind de 3,5 euro/ha, iar restul de plată, de 1,5 euro/ha.

CITEŞTE ŞI: Mare bal într-o comună timișeană

În cazul suprafeţelor cuprinse între 5,01 şi 30 de hectare, cuantumul plăţii redistributive se ridică la 48,3251 euro/ha, din care avansul este de 33,8275 euro/ha, iar ultima tranşă, de 30 la sută, e de 14,4976 euro/ha. Plata pentru tinerii fermieri, a cărei valoare este de 24,3113 euro/ha, are un avans de 17,0179 euro/ha şi o tranşă finală de 7,2934 euro/ha. În schimb, fermierii nu au primit încă numic din plata pentru practici agricole pentru climă şi mediu (aşa-numita înverzire), de 57,1745 euro/ha.

Ajutorul naţional tranzitoriu, până în februarie

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) urmează să vireze, aşadar, diferența pe care numeroşi fermieri o au de primit pentru suprafețele agricole lucrate, respectiv 30 la sută din cuantumul subvenţiilor de bază și se așteaptă, totodată, deblocarea unor noi scheme de sprijin direct. Astfel, în cursul lunii în care ne aflăm, precum şi în februarie, vor fi achitate sumele aferente ajutoarelor naţionale tranzitorii (ANT) solicitate de agricultori anul trecut. Pe lângă această formă de sprijin direct, cei care exploatează terenuri agricole așteaptă și sprijinul cuplat în sectorul vegetal. Acesta va fi deblocat după finalizarea procedurilor care țin de prezentarea la APIA a documentelor doveditoare pentru stabilirea eligibilității.

Cei din eşantioanele de control încă îşi aşteaptă primii bani

În continuare, însă, un număr important de fermieri nu au încasat încă nici un leu din subvențiile aferente anului de cerere 2017. Sunt acei agricultori care au fost incluşi în eşantionul de control prin teledetecție și pentru care deblocarea schemelor a început la finele anului trecut și va continua și în 2018. Dacă pentru cei selectaţi pentru controlul pe teren, plata subvenţiilor se va face până cel târziu în data de 15 ianuarie, ulterior vor fi plătiţi şi fermierii verificaţi prin satelit (teledetecţie). Termenul final de plată pentru schemele de subvenții pentru sectorul vegetal și pentru zootehnie este 30 iunie 2018.

Plăţile, eşalonate în funcţie de mărimea exploataţiei

Dacă în primă fază la plata finală au putut fi autorizați agricultorii a căror subvenţie nu depăşea valoarea de 1.250 de euro, în perioada în care ne aflăm se achită a doua tranșă pentru acei fermieri care exploatează până la 250 de hectare. Mai exact, plăţile pentru această categorie de exploataţii agricole au demarat în 21 decembrie, iar până în prezent banii au fost viraţi pentru aproximativ jumătate dintre exploataţii. În judeţul Timiş, subvenţiile pe suprafaţă au fost solicitate în 2017 de aproximativ 18.000 de agricultori.

Bani cu ţârâita şi pentru crescătorii de animale

Deşi crescătorilor de animale li s-a promis că vor primi la sfârşitul lui 2017, în premieră, un avans din plăţile la care au dreptul, cea mai mare parte a acestora nu au încasat nimic. Au fost excluşi, de fapt, de la primirea avansului cei care încasareră subvenţii pe suprafaţă. Este categoria cea mai numeroasă a fermierilor din sectorul zootehnic. De pildă, în judeţul Timiş activează ceva mai mult de 4.000 de fermieri care au solicitat subvenţiile pentru zootehnie, însă doar circa 700 dintre ei nu au solicitat, concomitent cu subvenille pe cap de animal, şi plăţile pentru suprafeţele arabile deţinute. Dar nici aceştia din urmă nu au încasat cu toţii avansul, pentru că exploataţiile medii şi mari au fost programate mai târziu la plăţile cuvenite.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *