“Rentabilizare” a la Horticultura SA: singura florărie din centrul Timișoarei a ajuns depozit de sticle și panouri

“Rentabilizare” a la Horticultura SA: singura florărie din centrul Timișoarei a ajuns depozit de sticle și panouri

“Rentabilizare” a la Horticultura SA: singura florărie din centrul Timișoarei a ajuns depozit de sticle și panouri.

Timișoara avea o singură florărie în zona centrală, în Piața Operei, la numărul 1 B.

Acum aceasta a ajuns un spațiu abandonat, dat temporar în folosință celor care au organizat celebra Pepinieră 1306 plante, adică “schela cu bostani”, cel mai controversat proiect din cadrul Anului Cultural TM 2023.  Doar că perioada de folosire, nu se știe dacă gratuit sau contra cost, a expirat.

florarie centru 2

 

În interior sunt depozitate sticle goale, scule, panouri și bucăți de metal și câteva ghivece cu plante uscate, rămășițe ale celebrei pepiniere, care ar fi trebuit să vândă florile de pe schelă timișorenilor sau să le doneze celor de la Horticultura.

Nu este clar dacă utilizator al fostei florării este Centrul de Proiecte la Primăriei Timișoara sau Ordinul Arhitecților din România, ambele părți fiind implicate în proiectul temporar „schela cu flori”.

florarie centru 3 florarie centru 4

Cert este că pe data de 17 februarie 2024 acest spațiu trebuia eliberat. Cine ar urma să îl închirieze sau să îl preia este extrem de neclar, dovadă fiind și faptul că obiectele celor cu Pepiniera 1306 plante sunt încă acolo.

CITEȘTE ȘI: Ziarul „Renaşterea bănăţeană” poate fi cumpărat dintr-un nou magazin Inmedio, la Timişoara

De altfel, pe vitrină mai tronează încă un colant cu “Pepiniera 1306 plante pentru Timișoara” și numele actorilor implicați: Centrul de Proiecte, OAR dar și sponsorii acțiunii. Programul pentru care a fost “dat în folosință” acest spațiu este scris pe ușă și e dovada clară că cei cu schela trebuiau să îl elibereze de cel puțin zece zile: orarul era de la 12 la 22, de miercuri până duminică în perioadele 6-22 decembrie 2023 și 10 ianuarie – 17 februarie 2024.

florarie centru 1

Un lucru este clar: dacă cineva dorește să cumpere flori în centrul orașului, cel mai apropiat punct de vânzare este… Piața 700.

Dar dincolo de dovada de neglijență și miserupism pentru acest spațiu din zona zero a orașului, Florăria din Piața Operei era un simbol al frumuseții, cu care timișorenii erau obișnuiți de peste 40 de ani.

În aprilie 2023, parte din programul de “reorganizare și rentabilizare” al Horticultura SA, Primăria Timișoara scoate la licitație, prin hotărâre de consiliu local, respectivul spațiu.

Ce s-a ales de materialul horticol cât și de vânzătoarele angajate nu știe nimeni.

Ce se știe însă e că scoaterea la licitație a survenit deciziei celor de la societatea de horticultură a primăriei de a renunța la spațiu. Deși, atenție, în Cartea Funciară respectivul spațiu nu apare ca având proprietar nici Primăria Timișoara și nici Consiliul Local Timișoara.

După Revoluție, în anul 1990, ia ființă I.C.A.S. Timișoara în cadrul căreia se formează Secția Horticolă prin unificarea celor trei sectoare: două productive și una de prestații horticole în zone verzi.

În anul 1991, I.C.A.S. Timișoara se dezmembrează în șapte Regii Autonome, independente juridic și financiar. Din Secția Horticolă a I.C.A.S. Timișoarase înființează Regia Autonomă de Horticultură Timișoara care funcționează în această formă până în 1997.

De la data de 01.01.1998, Regia Autonomă de Horticultură Timișoara se reorganizează în societate comercială pe acțiuni cu acționar unic Consiliul Local al Municipiului Timișoara. Prin reorganizare Horticultura S.A. preia tot patrimoniul fostei regii. Aceasta e și istoria florăriei din Piața Operei. De ce nu este spațiul scos la licitație rămâne o întrebare fără răspuns oficial din partea administrației Fritz.

Totuși o explicație există: hotărârea de consiliu local prin care primăria scoate locația la licitație nu prea este legală, din moment ce tentantul spațiu nu figurează ca proprietate a Primăriei Timișoara și nici a Consiliului Local.

Cât despre apropiații USR care și-au manifestat intenția de a deveni chiriași în locația ultracentrală, cu altă ocazie.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on ““Rentabilizare” a la Horticultura SA: singura florărie din centrul Timișoarei a ajuns depozit de sticle și panouri

  1. #revolutia bunei guvernari!😂🤪

    #au fost votati! inclusiv prin neparticipare la vot… 66% absenti…

    ps: astept cu interes acea alta ocazie din finalul articolului pentru a afla ce si cum cu chiriasii.

    #🤪

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *