Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a anunțat că în perioada următoare este estimată o creștere a numărului de cazuri de Covid.
„Având în vedere că au trecut cel puțIn 5 luni de la valul inițial, valul din ianuarie-februarie, și majoritatea celor vaccinați cu 3 doze au cel puțin 6 luni de la încheierea acestei vaccinări cu 3 doze, este clar că există o eludare a răspunsului imun și practic această subvariantă Omicron BA5 produce infecții și la persoanele vaccinate și la cele trecute prin boală. Așa că estimăm o creștere în perioada următoare fără să avem însă posibilitatea unei predicții extrem de riguroase, avem totuși două scenarii: unul, în care vârful acestui mini-val sau val, o să vedem în funcție de numărul de cazuri, o să fie undeva între 7 și 10 august, cea de-a doua variantă, mai puțin optimistă, în care vârful acestui val va fi spre sfârșitul lunii august, începutul lunii septembrie”, a declarat Alexandru Rafila.
Acesta susține că în vârful valului se estimează circa 70.000 de cazuri săptămânal, ceea ce înseamnă 10.000 zilnic.
„Din ceea ce am citit și pentru alte state, prezumția este că vârful acestui val în Europa va fi undeva la sfârșitul lunii iulie. Știți bine că noi avem un decalaj de 2 săptămâni față de restul UE și din cauza asta un scenariu rezonabil probabil că o să fie între 14 și 21 august”, a mai spus ministrul Sănătății.
Măștile de protecție vor fi folosite în spitale
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, anunță că măștile de protecție vor fi folosite în spitale pentru a preîntâmpina răspândirea infecțiilor nosocomiale.
Purtarea măștii de protecție în interiorul unităților medicale este inclusă în legislația privitoare la protecția pacienților în spitale. De aceea, Alexandru Rafila i-a informat pe reprezentanții direcțiilor de sănătate că trebuie să aplice prevederea.
De asemenea, în perioada următoare vor fi informați despre acest lucru și managerii spitalelor din țară.
Este vorba despre „utilizarea măștii în interiorul spitalelor pentru preîntâmpinarea răspândirii nosocomialelor”, a explicat ministrul Sănătății.
CITEŞTE ŞI: Ultima oră: alertă de ploi torențiale, grindină și vijelii. Este vizat şi vestul ţării
Totodată, angajații ministerului au făcut o statistică privitoare la centrele de tratament ambulatoriu din întreaga țară și au constatat că acestea au cantitățile necesare de antivirale, conform Mediafax.
Cazurile noi de Covid aproape s-au dublat
Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila a declarat luni că în ultima săptămână s-au înregistrat 7,726 de cazuri de COVID-19. Acest bilanţ este cu 80% mai mare faţă de săptămâna anterioară, când au fost 3.974 de cazuri.
Potrivit datelor prezentate luni de ministrul Sănătăţii, 7726 de cazuri noi de COVID-19 au fost diagnosticate în ultima săptămână, 922 de persoane fiind internate la nivel naţional, dintre care 52 de persoane sunt internate la ATI, 25 dintre acestea fiind nevaccinate. Dintre persoanele infectate în ultima săptămână, 1307 sunt cazuri de reinfectare.
„Numărul de decese, din fericire, rămâne mic, 16 decese pe parcursul unei săptămâni”, a declarat ministrul. Conform datelor prezentate, decesele sunt în cazul a 11 bărbaţi şi cinci femei.
În ultima săptămână s-au efectuat peste 70.000 de teste pentru depistarea infecţiei COVID-19, dintre care 18.076 teste RT-TCR şi 56.678 teste rapide.
Potrivit ministrului, la finalul lunii mai se înregistrau în jur de 2000 de cazuri săptămânal, „după care a început creşterea”, ajungându-se la o creştere de circa 80% în săptămâna 27 iunie-3 iulie faţă de cea anterioară.
Bine ca au taiat sporurile la Spitalul Municipal TIMISOARA în plin colaps financiar și acum așteaptă sa ne facem din nou treaba în secțiile de UPU și ATI sa nu vina presa sa ii găsească nepregătiți pe acești incompetenți puși în funcție politic sa conducă spitale.Ma refer la personalul mediu ptr ca pe noi chiar ne-au afectat,când au avut nevoie de noi eram buni și ne ridicau în slavi ,acum taie sporurile, sa mai lucreze ei pe covid .