Pfizer a dat în judecată România pentru că ar fi încălcat contractul privind vaccinurile anti-Covid. Ar fi vorba de 550 de milioane de euro. Guvernul spune că nu a primit dozele

Pfizer a dat în judecată România pentru că ar fi încălcat contractul privind vaccinurile anti-Covid. Ar fi vorba de 550 de milioane de euro. Guvernul spune că nu a primit dozele

Pfizer a dat în judecată România pentru că ar fi încălcat contractul privind vaccinurile anti-Covid. Ar fi vorba de 550 de milioane de euro. Guvernul spune că nu a primit dozele.

Pfizer a dat în judecată statul român pentru că ar fi încălcat contractul pentru achiziția de vaccinuri anti-Covid încheiat în pandemie, însă Guvernul spune că nu le-a plătit pentru că nu s-au primit respectivele doze.

„A venit o notificare de deschidere a acestui litigiu în ultimele zile din decembrie. În ultima parte a lunii februarie e un prim termen. România va fi evident reprezentată la acest proces.

CITEȘTE ȘI: Directorii școlilor vor primi o creștere salarială

E vorba de faptul că România a estimat un necesar pandemic pentru doze, însă amendamentul la care compania farmaceutică face referire nu a fost semnat de Ministerul Sănătății și, în consecință, nici nu s-a putut face vreo plată pentru că nu există acele doze încasate de statul român”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin.

„Cred că mai sunt și alte state UE în aceeași situație cu noi, cred că Polonia și Ungaria”, a adăugat el.

Surse guvernamentale au precizat pentru HotNews.ro că România, prin Ministerul Sănătății, a fost dată în judecată la Bruxelles.

Potrivit surselor citate, este vorba despre 28 milioane de doze în valoare de aproximativ 550 de milioane de euro.

Pfizer spune că a luat „decizia dificilă” de a da în judecată statul român

Pfizer şi BioNTech au luat decizia dificilă de a iniţia proceduri oficiale împotriva României, pentru a o determina să îşi respecte angajamentele asumate pentru comenzile de vaccinuri pentru COVID-19 plasate de Guvern, ca parte a contractului de aprovizionare a Uniunii Europene, semnat în mai 2021, precizează, într-un răspuns transmis News.ro și preluat de hotnews, Andrew Widger, senior director Global Media Relations Pfizer.

„În urma unei încălcări prelungite a angajamentelor contractuale şi a unei perioade de discuţii purtate cu bună-credinţă între părţi, Pfizer şi BioNTech au luat decizia dificilă de a iniţia proceduri oficiale împotriva României.

Pfizer şi BioNTech urmăresc să determine România să îşi respecte angajamentele asumate pentru comenzile de vaccinuri pentru COVID-19 plasate de Guvernul României, ca parte a contractului de aprovizionare a Uniunii Europene, semnat în mai 2021.

Pfizer şi BioNTech consideră că este important ca toate părţile să îşi respecte obligaţiile contractuale în temeiul acordului care a facilitat răspunsul european de succes la pandemie.

Pfizer şi BioNTech continuă să sprijine acest răspuns şi îşi menţin angajamentul de a furniza vaccinuri pentru COVID-19 în conformitate cu acordurile lor contractuale şi în interesul sănătăţii publice”.

Rafila spunea luna trecută că speră să se negocieze o soluție

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirma, în 6 decembrie, în legătură cu vaccinurile anti-Covid, că obligaţiile contractuale asumate de România în prima jumătate anului 2021 produc în continuare efecte şi speră că se va ajunge la o soluţie negociată cu producătorii acestora. El a adăugat că nu are rost să comandăm vaccinuri care nu vor fi folosite.

În octombrie 2023, el spunea că sunt şanse să se ajungă la o înţelegere cu unul dintre producătorii de vaccinuri anti-COVID, pentru a se încheia amiabil contractul, dar pentru contractul cu Pfizer încă se caută soluţii, pentru că „ar trebui să mai luăm 27 de milioane de doze”.

Achiziţia de vaccinuri din pandemie face obiectul unei anchete DNA, fostul premier Florin Cîţu, foştii miniştrii ai Sănătăţii Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă şi fostui secretar de stat în MS Andrei Baciu fiind urmăriţi penal pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

Pfizer, care a dezvoltat vaccinul anti-COVID împreună cu compania germană BioNTech, a acţionat Polonia în instanţă după negocieri care au durat un an şi care nu au dus la nicio înţelegere, a relatat în noiembrie anul trecut agenţia poloneză de ştiri PAP.

Este vorba despre recuperarea sumei de 1,4 miliarde de euro (6 miliarde de zloţi polonezi).

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Pfizer a dat în judecată România pentru că ar fi încălcat contractul privind vaccinurile anti-Covid. Ar fi vorba de 550 de milioane de euro. Guvernul spune că nu a primit dozele

  1. Toți cei din conducerea Pfizer ar trebui judecați pentru krime împotriva umanității și genocid în legătură cu arma biologică denumită manipulator ”vaccin”.

  2. ca sa vezi! daca nu suntem si noi statul texas astfel incat sa-i dam noi in judecata pe pfizer astia pentru cat au mintit, cate informatii au ascuns din testele facute pentru aprobarea provizorie de urgenta(efecte secundare grave sau fatale, eficienta) , pentru schimbarea tehnologiei- asa numitul „bait and switch”…
    hei, dar la giganti gen pfizer
    totul se reduce la a face unii bani multi rapid pe persoana fizica si eventual castigurile companiei sa fie mai mari decat despagubirile cand sunt prinsi cu fofarlica. adica chiar nu e greu sa caute cine e interesat ce procese a pierdut pfizer(sau si altii din domeniul farma si nu numai) de-a lungul timpului si pentru ce megamagarii soldate cu decese, malformatii, boli grave etc. dar „cetateanul” are incredere… asta in timp ce semneaza ca-si asuma daca i se intampla ceva… ceea ce are multa logica, dar o logica ce mie imi scapa🤪

    #🤪

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *