Parcarea de la Modex, blocată o săptămână printr-un protest static

Parcarea de la Modex, blocată o săptămână printr-un protest static

Parcarea de la Modex, blocată o săptămână printr-un protest static

Mai mulți fermieri și transportatori din Timiș s-au organizat pentru a protesta în centrul Timișoarei, după ce miercuri, 17 ianuarie 2024, primarul Dominic Fritz s-a grăbit cu un anunț populist-electoral: “am decis să avizăm un protest al fermierilor în centrul orașului. Acesta va avea loc în parcarea de la Modex”. Mesajul postat miercuri public, pe rețele de socializare, a luat prin surprindere autoritățile, de la Poliție și Prefectură. Autorități cu care primarul nu s-a consultat înainte de a autoriza protestul.

Astfel, s-a convenit, după lungi discuții miercuri noaptea și joi dimineața, ca începând de joi, 18 ianuarie 2024, de la ora 20, în parcarea ultracentrală de la Modex să fie aduse tractoare și utilaje. Căile de intrare în oraș care vor fi folosite sunt Calea Șagului, Calea Aradului și Calea Lugojului, cu destinație finală parcarea de lângă Piața Operei.

Parcarea de la Modex, blocată o săptămână printr-un protest static

Tractoarele vor fi folosite pentru un protest static, în sensul că vor fi parcate acolo până pe data de 24 ianuarie. Organizatorii au convenit cu autoritățile să aducă în jur de 20 de utilaje, cam câte ar încăpea în parcarea publică la o estimare “ochiometrică”. Protestatarii intenționează însă să intre cu aproximativ 60 de tractoare și utilaje agabaritice în oraș, iar la Modex s-au oferit peste 20 de voluntari care să vină la protest cu automobile.

Organizatorii acțiunii au pregătit și steaguri și pancarte, pe care le vor agăța de utilaje, cu diverse mesaje.

Rostul protestului de la Timișoara este greu de înțeles, după ce joi, 18 ianuarie, premierul Marcel Ciolacu a anunţat, că în şedinţa de Guvern se va acorda un sprijin direct de 100 de euro la hectar cultivatorilor din sectorul vegetal, pentru a compensa pierderile suferite din cauza războiului din Ucraina. În plus, Executivul va legifera echivalarea permisului auto la categoriile B şi B1 pentru tractoare şi va rezolva şi problema utilajelor agricole, extinzând excepţiile de la înmatriculare şi inspecţie tehnică periodică la categoria vehiculelor lente, astfel că RAR va putea efectua ITP-ul la vehicule agricole sau forestiere cu laboratoare mobile chiar la sediul fermelor. El a precizat că Guvernul are în primă lectură o măsură importantă, amânarea cu caracter temporar a ratelor la creditele producătorilor agricoli afectaţi de seceta din 2023.

Fritz a punctat electoral, dar a aruncat responsabilitatea pe alții

Sub deviza “totul pentru voturi, totul pentru victorie”, Dominic Fritz, primarul Timișoarei a anunțat public miercuri că a autorizat un protest în oraș, mai exact în parcarea de la Modex. Avizul Comisiei de Circulație l-a rezolvat rapid, comisia fiind condusă chiar de mâna sa dreaptă, viceprimarul Ruben Lațcău. După care, edilul-șef s-a spălat pe mâini și a așteptat aplauzele pentru gestul său.

Parcarea de la Modex, blocată o săptămână printr-un protest static

În realitatea însă, autoritățile competente nu au fost anunțate de intenția primarului, așa că cei din Inspectoratul de Poliție Timiș, Jandarmerie și din Prefectura Timiș s-au trezit cu mai multe probleme, ceea ce i-a determinat să țină ședințe operative și să dea telefoane miercuri până târziu în noapte, dar și joi dimineața.

Protestatarii nu aveau un program și un orar al desfășurării protestului, nu știau nici numărul aproximativ de participanți. În plus, fără a avea ITP și RCA la tractoare și camioane și toate actele în regulă, poliția nu a permis și nu va permite intrarea acestora în oraș și staționarea timp de 7 zile în parcarea Modex.

Cu circulația îngreunată și cu o acută lipsă a locurilor de parcare, după ce toată luna decembrie parcarea Modex a fost închisă din cauza Târgului de Crăciun, urmează încă o săptămână în care șoferii timișoreni care au plătit Timpark nu vor beneficia de acest serviciu, pentru că așa a hotărât cuplul edilitar Fritz – Lațcău. Ba mai mult, pentru cele 7 zile de staționare, protestatarii nu vor plăti parcarea și nici nu vor primi amendă că nu au Timpark.

“Prin avizul Comisiei de Circulație (condusă de vicele Lațcău -n.r.) s-a luat decizia ca pe toată durata protestului să se suspende plata parcării în sistem Timpark, la Modex”, a declarat pentru Renașterea bănățeană, Ionel Ursu, directorul Serviciului Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor Publice în Municipiul Timișoara – TIMPARK.

Ipocrizia primarului Fritz, în mesajul postat miercuri, pe Facebook, a atins cote hilare. În cel mai pur stil neomarxist, acesta a anunțat că “Timișoara are o responsabilitate profundă pentru cultura de protest și pentru libera exprimare în România. De aceea am decis să avizăm un protest al fermierilor în centrul orașului.

Acesta va avea loc în parcarea de la Modex. A rămas ca organizatorii să obțină avizul Poliției Rutiere pentru a ajunge în zona centrală. Sper ca discuțiile dintre organizatori și Poliție să găsească cele mai bune soluții atât pentru respectarea drepturilor protestatarilor cât și pentru siguranța cetățenilor.

Piața Victoriei e locul în care a început libertatea și democrația în România. Și rămâne locul oamenilor curajoși care se bat pentru drepturile lor legitime”.

Nostalgic probabil după protestele din ianuarie – februarie 2017, când era doar dirijor de cor, dar a luat cuvântul în fața protestatarilor din Piața Operei, Dominic Fritz vorbește acum despre “cultura de protest”, deși acest protest din 18-24 ianuarie 2024, nu are nimic de a face cu orașul Timișoara, cu Piața Operei sau cu Primăria Timișoara.

Parcarea de la Modex, blocată o săptămână printr-un protest static

Mai mult, în 2023, după 3 ani de intimidări și hărțuiri, oamenii din primărie, subordonați lui Dominic Fritz, au reușit să o demită pe cea mai longevivă protestatară angajată a Primăriei Timișoara, Mirela Toc. Aceasta s-a aflat în grevă japoneză încă din noiembrie 2018 și până la destituirea abuzivă din iulie 2023. Ulterior, Mirela Toc a câștigat în instanță reîncadrarea și restituirea salariilor care i-ar reveni de drept.

CITEȘTE ȚI: Dominic Fritz a adus o coruptă în Primăria Timișoara, prin concurs cu dedicație, deși posturile sunt blocate, în timp ce se plângea că guvernul nu-l lasă să angajeze medici în spitalele orașului


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Parcarea de la Modex, blocată o săptămână printr-un protest static

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *