UPDATE. Peste o sută de percheziții într-un dosar al mafiei șpăgilor din universități

politia 8

Procurori ai Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, împreună cu ofițeri din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, cu sprijinul structurilor teritoriale din județele Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș, au efectuat, miercuri, 106 percheziţii domiciliare la mai multe persoane (cadre didactice și studenți din cadrul a două universități) cercetate sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni de corupție, într-o cauză denumită generic ”Diplome de licență fără studii”.

Din probele administrate până în prezent a reieșit că mai multe cadre didactice din cadrul unor instituții de învățământ superior din vestul țării au desfășurat activități ilegale constând în pretinderea și primirea unor foloase necuvenite (bani și bunuri materiale) cu ocazia organizării și susținerii de către studenți a examenelor la diferite discipline (susținute chiar în afara perioadei de examinare) și cu ocazia susținerii examenelor de licență. Probatoriul a relevat că unii studenți străini, înscriși la grupe ce urmează cursurile în limba română, nu cunosc înțeleg limba română și totuși au fost promovați, în schimbul unor sume de bani, la toate examenele anuale.

Studenții care plăteau anumite sume de bani primeau răspunsurile corecte la testele grile, acestea fiindu-le trimise pe telefoanele mobile de către informaticienii instituției de învățământ, prin mesaje text (SMS). Tot informaticienii din respectivele instituții modificau notele de examen, mărindu-le, prin accesarea ilegală a softului creat pentru evidența situațiilor școlare. De asemenea, oamenii legii au primit informații că anumiți studenți și-au putut cumpăra lucrările de licență gata elaborate în format electronic.

Potrivit anchetatorilor, toate aceste nereguli au fost posibile pentru că în respectivele instituții de învățământ superior s-au constituit rețele infracționale din care făceau parte cadre didactice, secretare și alte categorii de personal nedidactic, precum și foști absolvenți, cu rolul de a intermedia traseul banilor de la student la profesor/informaticieni contra unor comisioane. Uneori, șpaga era lăsată la unele puncte de schimb valutar ai căror administratori erau în relații de prietenie cu cadrele didactice.

Peste 35 de persoane au fost duse la audieri în această cauză.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *