O cometă, doi asteroizi și mai multe ploi de stele

O cometă, doi asteroizi și mai multe ploi de stele

O cometă, doi asteroizi și mai multe ploi de stele. Cel mai important eveniment astronomic al lunii decembrie va fi, și de această dată, solstițiul de iarnă.

Pentru emisfera nordică a planetei noastre, noaptea cea mai lungă a anului (când, în mod paradoxal, Terra se află la cea mai mică distanță față de Soare) va avea loc între 22 decembrie, ora 16,38 și 23 decembrie, ora 7,47, ora Bucureștiului. Dar vedetele cerești ale lunii vor fi doi asteroizi și o cometă.

În 21 decembrie, planetoidul Vesta (al doilea ca mărime din centura de asteroizi dintre Marte și Jupiter) se va afla la cea mai mică distanță față de Terra, putând fi observat din țara noastră în noaptea de 21 spre 22 decembrie, între orele 19 și 5,30, în zona constelației Orion.

În aceeași zonă a bolții cerești și aproape în același interval orar va putea fi observat, în noaptea de 28 spre 29 decembrie, și asteroidul Astraea, al cincilea ca mărime din aceeași centură de asteroizi. De reținut, mai ales pentru amatorii de interpretări astrologice sau lirice, că în timp ce Vesta este protectoarea familiei, Astraea este simbolul dreptății juridice.

În fine, în noaptea de Crăciun, 25 spre 26 decembrie, cometa Tsuchinshan se va afla la cea mai mică distanță față de Soare, putând fi observată din țara noastră între orele 0,20 și 6,30, în timp ce se deplasează spre linia de sud a orizontului. Descoperită încă din 1965, cometa Tsuchinshan pare să-și aibă originea în norul Oort, care constituie limita cea mai îndepărtată a sistemului nostru stelar. De notat, tot în registrul simbolic, că apariția unei comete în noaptea de Crăciun este considerată un semn al renașterii speranței.

Luna decembrie nu este nici ea lipsită de ploi de stele, vizibile din țara noastră, deși nu foarte spectaculoase. În 6 decembrie, curentul Casiopeidelor își va atinge maximul în jurul orei 20. A doua zi, în jurul orei 19, va putea fi observat (desigur, dacă vor exista condiții meteo favorabile) curentul Pupid-Velidelor.

CITEȘTE ȘI: A început Adventul pentru credincioșii romano-catolici

În 12 decembrie, spre miezul nopții, va fi rândul Hydridelor, iar în 14 decembrie, după ora 17,30, cel al Geminidelor. Nu în ultimul rând, în 20 decembrie, după ora 20,45, va putea fi observat și curentul meteoric al Leonidelor Minore.

Sursa foto: Uncached


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “O cometă, doi asteroizi și mai multe ploi de stele

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *