Mircea Miclea: ”Citim importanța educației prin procentul din buget alocat, nu prin declarațiile politice”

Mircea Miclea: ”Citim importanța educației prin procentul din buget alocat, nu prin declarațiile politice”

Mircea Miclea: ”Citim importanța educației prin procentul din buget alocat, nu prin declarațiile politice”

Fostul ministru al educației, profesorul universitar Mircea Miclea dă cu logica guvernanților de pământ, arătând că una e ceea ce spun și alta este ceea ce fac în realitate.

Invitat, alături de alte nume relevante care au legătură cu educație, inlusiv Andreas Schleicher, directorul pentru Educație din cadrul OECD, într-o dezbatere online organizată de edupedu.ro și worldvision.ro, pe tema testelor PISA, Mircea Miclea a concluzionat că educația nu este o prioritate națională, câtă vreme procentul din PIB alocat pentru învățământ e mic.

”Dacă ceva este prioritate, atunci bugetul se alocă în primul rând la ceea ce este prioritar. După aceea, aloci la altceva, ce nu este prioritar.

Or citim cât este de importantă educația nu din declarații, citim din buget, acolo se vede cât de importantă este educația unei țări. Dacă educația unei țări are 2,1 sau 2,2 la sută din PIB, cât a avut bugetul pentru acest an, în condițiile în care președintele era cu <<România Educată>>, Guvernul susținea <<România Educată>> și totuși a alocat cel mai mic buget pentru educație din ultimii ani, înseamnă că pentru ei valoarea reală a educației este aceasta.

CITEȘTE ȘI: Trafic îngreunat pe mai multe tronsoane rutiere din cauza unor transporturi agabaritice

Citim importanța educației prin procentul din buget alocat, nu prin declarațiile politice. (…) Vom avea o criză majoră de profesori, nu numai noi, toată Uniunea Europeană… Anul viitor, de exemplu, Germania va avea nevoie de 25.000 de profesori. Peste 51% dintre profesori au peste 50 de ani. Dacă nu facem profesia aceasta atractivă, atunci nu că vom avea profesori slabi, nu vom mai avea profesori”, a subliniat Mircea Miclea.

Dezbaterea în cadrul căreia profesorul Miclea a vorbit despre modul în care guvernanții se raportează la educație a avut loc la începutul lunii decembrie.

Cu câteva zile înainte de Crăciun, Parlamentul a votat Legea bugetului de stat pentru anul viitor, reprezentanții Guvernului declarând că în 2024, educația va primi peste 4% din PIB.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Mircea Miclea: ”Citim importanța educației prin procentul din buget alocat, nu prin declarațiile politice”

  1. legea zice 6%. cetatenii ce zic? cetatenii zic ca profesorii sa fie un fel de bone platite cat mai prost, bone care sa stea cu copiii cat sint ei la „servici” si e bine asa. #toNtipentrujustitie ce zic? ah, faptul ca nu se respecta legea cu 6% nu-i intereseaza, ei se duc dupa fentele globaliste de genul sa privatizam invatamantul, ce daca isi vor permite doar 10% din cetateni invatamant privat? si oricum, invatamantul privat sa primeasca bani de la stat, nu? pen’ ca in „mintea lor de oaie creata” care are gramezi de „justificari” sa-si duca copiii la scoala cu masina e ok ca saracii sa fie solidari cu bogatii. plus ca de ce sa nu-ti faci credite pentru a merge la scoala, nu?
    ce, sa nu aiba de castigat si bancile straine ceva din invatamant? ah, dar las’ ca”cetatenii” au votat „aria cercului”, romania educata, norrrmala, a lucrului bine facut🤪 pen’ ca ei „e” destepti in cap. atat ca n-au macanit nimic cand a fost pus premier unu care a zis ca „sanatatea si educatia nu sunt prioritare”. Educatie? La ce buna? Important e „sa te descurci”. desigur ca o tara plina de „descurcareti” va avea o industrie performanta, nu? Si o agricultura la fel! dar stai, las’ ca ne dezvoltam pe baza de „servicii”, servicii prestate de unii altora intr-o populatie de „descurcareti”, iar restul(tehnologie, mancare, materiale de constructie, haine etc) importam! sa vezi ce „bine” ne va fi… plus ca e nevoie de sclavi obedienti prost platiti la banda la multinationalele care „optimizeaza” fiscal profiturile, sclavi care sa fie intaratati impotriva „bugetarilor cei rai”. daaa, statul roman e rau, bune sunt corporatiile, desigur. si nu cumva sa existe solidaritate, sindicate -ptiu piei drace!, intelegere a faptului ca statul sunt cetatenii care isi aleg cu manuta lor conducatorii(in masura in care n-au cumva prea multa treaba in ziua votului desi gasesc apoi timp suficient sa se planga de statul cel rau care n-are dom’le grija de ei deci huooo bugetariiiii…)

    #dezbina si stapaneste

    #neocolonialism

    #🤪

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *