Mii de persoane au urcat pe Muntele Găina, la Târgul de Fete

muntele gaina targ de fete

Mii de persoane au participat la acest sfârşit de săptămână la „Târgul de Fete” de pe Muntele Găina, manifestare organizată anual de sute de ani, în preajma sărbătorii Sfântului Ilie, pe un platou situat la aproape 1.500 de metri altitudine, la limita judeţelor Alba, Arad şi Hunedoara.

CITEȘTE ȘI:  Într-un cătun izolat din Banat mai trăiește un singur localnic. El are grijă de caii sălbatici

„Târgul de Fete”, care, din 2006, este marcă înregistrată a Consiliului Judeţean (CJ) Alba, având ca slogan chemarea „Hai pe Muntele Găina, hai pe muntele dragostei!”, a debutat sâmbătă în Avram Iancu, cea mai apropiată localitate, cu o serie de acţiuni organizate de Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba.

Cu acest prilej, a avut loc şi ultima etapă a Festivalului-concurs de tradiţii şi obiceiuri „Cultură pentru Cultură”, etapă dedicată meşterilor populari. Un juriu format din specialişti în etnografie şi folclor a evaluat modul în care meşterii înscrişi în competiţie păstrează meşteşugurile tradiţionale şi i-a premiat pe cei mai iscusiţi dintre aceştia. Pentru modul în care păstrează şi promovează vechiul obicei al cusăturilor tradiţionale, Aurelia Matei, din Gârda de Sus, a fost declarată meşterul tradiţional al judeţului Alba în 2019. Aurelia Matei este cea care a reconstituit cămaşa (ia) cu ciupag, dispărută timp de un secol din portul femeilor din Ţara Moţilor.

În cursul serii de sâmbătă, s-a urcat pe Muntele Găina, principalul punct de atracţie fiind un concert al trupei Compact. Nu a lipsit nici spectacolul de artificii, petrecerea continuând până spre ora 4,00, dimineaţa, cu o discotecă în aer liber.

Potrivit tradiţiei, duminică dimineaţa, la ora 10,00, a avut loc un ceremonial solemn la Crucea Iancului de pe Vârful Muntelui Găina, cu un Te Deum oficiat de către şase preoţi şi cu depuneri de coroane din partea oficialităţilor prezente, mult mai puţine la număr spre deosebire de alţi ani. Crucea lui Avram Iancu de pe Muntele Găina a fost sfinţită la 1 septembrie 1924, în prezenţa Regelui Ferdinand, la centenarul naşterii „Crăişorului Munţilor”. În 2001, a fost ridicată alături o nouă troiţă, ca semn al preţuirii pentru „eroii Munţilor Apuseni, ştiuţi şi neştiuţi”.

Citește mai mult AICI


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Mii de persoane au urcat pe Muntele Găina, la Târgul de Fete

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *