Producătorii autohtoni de vinuri primesc un sprijin legislativ menit să le sprijine afacerile în condițiile în care au înregistrat scăderi însemnate de venituri de pe urma crizei sanitare. Guvernul a aprobat un act normativ care completează HG nr. 868 din 2018, privind stabilirea modului de acordare a sprijinului financiar din partea Uniunii Europene pentru producătorii din sectorul vitivinicol în perioada 2019-2023.
CITEȘTE ȘI: Mai multe dosare au fost ridicate de poliție de la Colterm. Reacția primarului Dominic Fritz
Noile prevederi stabilesc introducerea a trei măsuri temporare în acest an, referitoare la distilarea și depozitarea vinului în situații de criză și la recoltarea strugurilor înainte de coacere.
Beneficii preconizate
Ministerul Agriculturii și Dezoltării Rurale susține că adoptarea noii hotărâri va permite reducerea stocurilor de vin în exces pe piața internă, precum și scăderea controlată a producției de struguri, mai fiind prevăzut și un ajutor pentru depozitarea unei părți din cantitățile de vin care nu sunt comercializate. De asemenea, în viziunea ministerului, măsurile vin în sprijinul producătorilor vitivinicoli care se confruntă cu probleme de flux de numerar ca urmare a unor măsuri instituite pentru limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2. Totodată, prin instituirea acestor măsuri se urmărește accelerarea gradului de absorbție a fondurilor europene nerambursabile acordate sectorului vitivinicol din Fondul european de garantare agricolă (FEGA), în cadrul Programului național de sprijin în sectorul vitivinicol 2019-2023, pentru exercițiul financiar 2021, consideră MADR.
Măsurile temporare se finanțează din FEGA, în cadrul Programului național de sprijin în sectorul vitivinicol 2019 – 2023, și se încadrează în cuantumul total de 45,844 de milioane de euro alocat României în acest an.