Maria Grapini: Apicultura românească poate fi prima în lume!

maria grapini 9

Europarlamentarul Maria Grapini s-a întâlnit, duminică, cu reprezentanţi ai asociațiilor crescătorilor de albine din Banat, la târgul apicol organizat timp de trei zile.

În discuțiile avute cu cei care se ocupă cu producerea mierii de albine, producătorii de miere s-au plâns de propunerea de modificare a legii apiculturii prin care ar putea fi sacrificată familia de albine Apis Mellifera Carpatica prin admiterea importului de alte rase.

Apoi problema pesticidelor în agricultură care omoară mii de familii de albine și nu în ultimul rând contrafacerea mierii de albine, importuri contrafăcute și etichetarea falsă.

Apis Mellifera Carpatica este albina noastră autohtonă care, adaptându-se la condițiile specifice climatului continental-temperat, a constituit o rasă aparte.

Trebuie specificat că albina românească s-a format în condițiile specifice pedoclimatice și de bază meliferă din zona carpatică a țării noastre și chiar în unele zone învecinate, cum ar fi: Banatul Sârbesc, Zona Bulgară lângă Dunăre, Basarabia, Ucraina Subcarpatică și Pusta Maghiară.

CITEŞTE ŞI: Construirea unui bloc în locul unei parcări va provoca haos pe un mare bulevard din Timișoara

În urma discuțiilor cu apicultorii români, Maria Grapini susține că:

”Rasele străine, în condițiile țării noastre, nu pot depăși din punctul de vedere al calităților rasa românească Apis mellifera carpatica deoarece aceasta, trăind din generație în generație, de mii de ani în condițiile de climă și floră caracteristice țării noastre, ca rezultat al selecției naturale, este cea mai bine adaptată acestor condiții, deci trebuie să ne orientăm numai pentru creșterea, înmulțirea și îmbunătățirea albinei noastre locale Apis mellifera carpatica. Produsele apicole autohtone sunt apreciate peste hotare, iar țara noastră se află pe primele locuri din Uniunea Europeană la producția de miere.”

În UE există 600.000 de apicultori și 17 milioane de stupi care produc aproximativ 240.000 tone de miere pe an, plus ceară, polen, propolis și lăptișor de matcă. Cei mai mari producători, cu peste 20.000 de tone anual, sunt Spania, Ungaria, Germania și România.

Circa 20% din mierea importată din state extracomunitare nu respectă standardele, produsele includ sirop de zahăr, ori a fost recoltată devreme și uscată artificial.

Europarlamentarul român a mai declarat că: „Voi transmite Parlamentului European să discute cu cei care cunosc cel mai bine problemele – cu apicultorii, atunci când modifică legile în domeniu.”


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *