La Băile Herculane va avea loc prima bienală dedicată patrimoniului cultural din România

La Băile Herculane va avea loc prima bienală dedicată patrimoniului cultural din România

La Băile Herculane va avea loc prima bienală dedicată patrimoniului cultural din România, în perioada 1 – 17 septembrie 2023.

”O diversitate de activități precum conferințe, expoziții, concursuri și artă și cultură – vă așteaptă la Băile Herculane alături de invitați speciali, arhitecți și artiști pentru a redescoperi diversele ipostaze ale patrimoniului cultural din România. Transformăm împreună stațiunea de pe Valea Cernei într-un spațiu al creației și al experimentului! Între 1 şi 3 septembrie, veţi avea parte de un weekend intens de deschidere, al cărui program cuprinde patru conferințe tematice cu invitați speciali, o masă rotundă cu autorități locale și centrale unde se vor discuta soluțiile necesare salvării Băilor Neptun, tururi ghidate ale centrului istoric, expoziții de arhitectură și design, tururi ghidate ale lucrărilor de artă propuse în rezidențele artistice, concerte şi proiecții de film.

Bienala va activa într-un mod creativ o serie de spații publice și private din centrul istoric al stațiunii precum terasa Cazinoului, Piața Hercules sau Foișorul Fanfarei și aduce împreună arhitecți, ingineri, artiști, influenceri, organizații neguvernamentale din domeniul cultural și reprezentanți ai unor instituții culturale de prestigiu precum Institutul Național al Patrimoniului, ICOMOS sau Ordinul Arhitecților din România. Accesul în expoziții și în cadrul evenimentelor este gratuit, iar programul complet al manifestărilor din weekend-ul de deschidere va fi anunțat în curând pe https://heritagefirst.ro/

O premieră este organizarea unui eveniment – satelit al bienalei în Timișoara în luna noiembrie, eveniment care va conecta Băile Herculane și orașul de pe Bega prin: rezidență artistică mobilă, ateliere de lucru în domeniul realizării de politici publice şi conferințe de arhitectură.

Cele două orașe sunt legate de o istorie europeană comună , anul acesta beneficiind de o recunoaștere concomitentă, căci Timișoara este Capitala Europeană a Culturii 2023 , iar localitatea Băile Herculane a fost inclusă în Rețeaua Orașelor Termale Istorice din Europa și în Traseul European al Orașelor Termale Istorice, fiind singurul oraș termal din România în aceste liste.

Programul cultural continuă până la finalul anului 2024, perioadă în care se vor organiza activități culturale în stațiunea de pe Valea Cernei și se vor dezvolta o serie de rezoluții pentru patrimoniul cultural al Băilor Herculane: un pachet de recomandări și soluții pentru dezvoltarea patrimoniului ce va fi creat de către un grup multidisciplinar de specialiști și care va fi lansat în anul 2024.

Heritage First! este un proiect dezvoltat de către Asociația Locus, co-organizat împreună cu Asociația Culturală pentru Intervenție Artistică și Asociația de la 4, fiind co-finanțat de către Administrația Fondului Cultural Național având ca partener principal Primăria Băile Herculane și ca parteneri strategici Ordinul Arhitecților din România, Institutul Național al Patrimoniului și ICOMOS.

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

CITEŞTE ŞI: Castelul Corvinilor, printre destinaţiile din ţară cu cele mai multe tag-uri pe Instagram

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării”, transmit organizatorii.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *