ISU Banat a sancţionat noua școală “americană” din Dumbrăvița, cu nereguli grave la construcție.
Debut cu stângul pentru noua școală din comuna Dumbrăvița, cu care primarul Horia Bugarin a făcut paradă pe 11 septembrie 2023, la deschidere, și cu care s-a lăudat că este una pe stil “american”. Cuvintele de ordine: improvizație și indiferență.
Inspectorii ISU Banat s-au autosesizat vizavi de aspecte și imagini apărute în spațiul public ce prezintă materiale neconforme de construcție, lipsa dotărilor privind securitatea la incendiu dar și lipsa autorizației de securitate la incendiu pentru cea mai nouă clădire publică din comună.
“Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Banat al județului Timiș s-a autosesizat din mediul on-line, cu privire la punerea în functiune a școlii din Dumbrăvița fără autorizație de securitate la incendiu. Drept urmare, în data de 12.09.2023 s-a desfasurat o activitate de asistența tehnică si control tematic la obiectivul analizat. În urma activitatilor desfasurate i s-a adus la cunostiinta beneficiarului investitiei că este obligat să solicite si să obtină autorizatia de securitate la incendiu, in cel mai scurt timp posibil. Pentru această neregulă a fost aplicata o sancțiune contraventionala conform principiului gradualității. Toate aspectele transmise prin imagini și clipuri video vor face obiectul verificarilor în teren în momentul depunerii documentației pentru solicitarea autorizației de securitate la incendiu”, au comunicat reprezentanții ISU Banat.
În spațiul public au apărut imagini care prezintă materiale de construcție periculoase și inflamabile folosite la clădirea noii școli. În ciuda investițiilor masive cu care s-a lăudat primarul comunei, la ridicarea edificiului, aparent modern, pereții sunt căptușiți cu polistiren, elementele structurale din lemn nu sunt ignifugate și lipsesc dotările pentru intervenția în caz de incendiu. Ușa de la camera tehnică, unde se află centrala termică, ar trebui să fie din materiale ignifuge, conform standardelor și proiectului. Însă, ușa anti-foc este umplută… tot cu polistiren.
Consilierul local Alina Sperlea a atras atenția asupra acestor aspecte, după ce chiar constructorul s-a plâns că a fost forțat de către primarul Horia Bugarin să improvizeze.
“Nu este făcută recepția școlii. A cui este clădirea în acest moment? A constructorului. Dacă se întâmplă o nenorocire răspund constructorii și directorul școlii. Dar în primul rând e vorba de siguranța și viața copiilor și a profesorilor. Nu s-a respectat proiectul. Ușile sunt mai înguste și mai mici decât în proiect, așa că spațiul gol dintre ușile aduse de primar și perete s-a umplut cu polistiren.
De ce uși mai mici? Pentru că domnul primar a vrut să facă economie și a adus niște uși neconforme din Germania, care au fost ulterior vopsite înainte de montare. Cablurile nu sunt izolate și mascate cu pat de izolare sau băgate în pereți și nu au masa de împământare. Totul e plin de polistiren care este foarte inflamabil. Cei de la ISU anchetează imaginile primite. În cazul unui incendiu arde tot acolo și punem în pericol viața a sute de copii? Avem nevoie de o nouă tragedie gen Colectiv? Pentru asta s-au cheltuit 3,5 milioane de euro?”, a comentat consilierul local Alina Sperlea.
Deși primarul Horia Bugarin s-a lăudat cu noua școală pe stil “american”, nefiind făcută recepția de către cei de la primărie, tehnic și legal ea este în proprietatea firmelor care au construit-o. Mai trebuie spus că primarul nici nu a achitat integral banii către firmele de construcții, una dintre acestea mai trebuind să primească în jur de 15 mii de euro pentru lucrările efectuate.
Pentru primarul comunei, Horia Bugarin, lovitura a venit la numai o zi după deschiderea fastuoasă din 11 septembrie 2023, urmată de videoclipuri și laude pe Facebook și materiale elogioase în presa “prietenă”.
“Am deschis astăzi porțile noii școli din Dumbrăvița, una la standarde europene. O investiție de 16 milioane lei, cu finanțare din fonduri europene, printre puținele școli construite în ultimii 30 ani. Iar dotările sunt pe măsura investiției: laboratoare de fizică, chimie și informatică, sală de sport, bibliotecă, sală de mese, cabinet medical, interfon, sistem audio integrat, sistem de supraveghere video, sistem de alarmare și anti-incendiu, butoane de panică.
În cel mai scurt timp vom da în folosință și bazinul de înot didactic din incinta clădirii, al doilea de acest fel din județ, după cel de la Școala nr. 30 din Timișoara.
Având tot mai multe unități de învățământ în zonă, de azi venim și cu soluții de fluidizare a traficului. Strada Creației este acum cu sens unic dinspre str. Codrului și beneficiază de un flux de debarcare-îmbarcare tip Kiss & Ride. Suntem a 3-a localitate din țară care a implementat acest sistem, ce presupune o bandă dedicată și locuri rezervate în fața școlii pentru coborârea din mașină în doar câteva secunde, respectiv pentru transportul școlar. Cealaltă bandă va fi folosită pentru accesul în parcare sau continuarea drumului spre grădiniță.
Orele de începere sunt decalate între ciclul gimnazial (8:00) și cel primar (8:30), accesul spre Casa de cultură se face doar dinspre Sala Polivalentă, respectiv am crescut numărul de trasee ale transportului școlar de la 3 câte aveam anul trecut, la 4, și le extindem până la noua școală. Le mulțumesc tuturor celor implicați în implementarea acestui proiect și dedicarea lor din ultima perioadă astfel încât să avem școala pregătită pentru noul an școlar. Continuăm!”, a postat pe Facebook primarul din Dumbrăvița, pe 11 septembrie 2023, în ziua deschiderii școlii.
La mai puțin de 24 de ore de la deschidere, școala a fost verificată de inspectorii ISU Banat. Pe lângă sancţiunea aplicată și obligativitatea de a remedia neconformitățile, cei de la ISU Banat analizează imaginile scandaloase cu lucrările improvizate și cu materilele neconforme care au fost folosite. Eliberarea unei autorizații de securitate la incendiu este pusă sub semnul întrebării din cauza neregulilor descoperite la structura construcției, în special folosirea polistirenului.
În funcție de concluziile analizei specialiștilor de la ISU Banat, există riscul ca școala să fie închisă dacă se confirmă că problemele sunt structurale, până la remedierea acestora. Ceea ce ar însemna demolarea unor părți din clădire pentru a înlocui materialele inflamabile, precum polistirenul sau lemnul neignifugat. La fel ar trebui schimbată sau refăcută instalația electrică și celelalte cabluri neizolate, care reprezintă un pericol pentru copii și pentru oricine aflat în școală.
Din nou, propaganda și laudele care au invadat Facebook-ul, despre cât de grozavă este noua școală “ca-n America”, sunt doar o mișcare de imagine realizată de către primarul Horia Bugarin, pentru punctaj electoral. Toate clipurile de promovare și postările laudative nu i-au impresionat cu nimic pe inspectorii de la ISU Banat.
Dimpotrivă, aceștia au ieșit consternați din școală după ce au constatat că sesizările din imagini se confirmă, iar școala prezintă un risc ridicat în caz de incendiu. Analiza acestora este în desfășurare, o decizie privind noua clădire urmând a fi luată la finalul investigațiilor. ISU Banat, pe lângă analiza imaginilor primite, așteaptă ca primăria să recepționeze clădirea, lucru pe care trebuia să îl facă înainte să lase copiii la ore înăuntru, și tot primăria să depună documentația pentru autorizare pentru securitatea la incendiu.
Doar că Primăria Dumbrăvița va prezenta o clădire neconformă și va trebui să găsească bani și soluții de remediere. Ca-n America.
Desigur, comentariile noastre nu rezolvă asemenea probleme, dar i-ar motiva pe jurnaliști. În sensul de a mai scrie despre asemenea subiecte. Ce să mai spun decât că ioc cultură cetățeneasca. Referitor la acest primar de Dumbrăvița de Timiș, jos pălăria! Își cunoaște interesele. A fost ales, nu impus. Iar Putin nu-l cunoaște.
Trebuie controlat domn primar, vazut cat iau crescut conturile bancare in timpul acestui proiect
Se pare ca a investit in muuuult polistiren
Polistiren pe clădirile noi? Într-adevăr problema mare… și la gen.30 timisoara două corpuri noi se izolează cu polistiren, deci este problemă sau nu???
Aceste localuri au avut proiecte cu aviz de securitate la incendiu. Prin urmare, materialele de construire au fost stabilite prin documentatia tehnica . Constructorul nu trebuia sa faca altceva decat sa respecte proiectul. Diriginte de santier a fost ? Domnia sa a fost de acord sa nu se respecte documentatia tehnica ? Dirigintele de santier este angajatul benenficiarului. Deci s-a interferat clar cu domnul primar. Responsabil tehnic cu executia a fost ? Acesta este al constructorului ? Si el a fost de acord sa se incalce proiectul ?
Dar proiectantii au intocmit referate de buna executie a proiectului ? Sau si pe acestia i-a vrajit primarul ? Sa va mai intreb ceva . Da` cu receptia lucrarii cum stam, s-a facut PV de receptie la terminarea lucrarilor ? Chiar asa, au semnat toti ca „primarul” ca s-a respectat proiectul ?
Pai la o lucrare ca acesta ISC si ISU, au de aplicat amenzi din greu.
Exista totusi si solutie. EXPERTIZA de securitate la incendiu pentru constructii si instalatii. Cat de repede. Dupa care se corecteaza totul – proiecte, PV etc. si in final vine si AUTORIZATIA DE SECURITATE LA INCENDIU.
Daca se adevereste si toti cei implicati nu au fost neaparat manjiti, dar presati de acest Bugarin, atunci individul ar trebui ca persoana fizica nu ca institutie sa suporte toate cheltuielile de aducere la nivelul normelor. Sa vedem cine are curaj .
Apropos, domnilor consilieri locali, nu-l lasati pe primar sa faca ce vrea. Dati cu el de pamant cand merita.
măi pseudo -Popa Sapca interesele unui primar politruc nu pot fi mai presus de siguranta oamenilor, in special intr-o cladire publica! Pentru tot ce reprezinta izolatii, instalatii electrice, tamplarie sunt admise doar materiale ignifugate care fac diferenta intre viata si moarte in cazul unui incendiu. Mai invata inainte sa iti dai cu parerea. Cand va lua foc aceasta magherniță incropita in grabă din motive electorale sa nu tipi tu si ceilalti scuipatori de seminte ca statul este de vina pentru un nou Colectiv